Şura'da Karma Eğitim Tartışması - Son Dakika
Güncel

Şura'da Karma Eğitim Tartışması

Şura\'da Karma Eğitim Tartışması

19. Milli Eğitim Şurası'nın gündeminde olmamasına karşın tartışılan bir konu da karma eğitim zorunluluğu kalksın önerisi. Eğitimcilerin kimi 'tercih sunulabilir' diyor, kimi ise 'pedagojik açıdan doğru değil' diyor.

03.12.2014 08:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) düzenlediği 19. Milli Eğitim Şurası dün başladı. Şuranın dört ana gündem maddesi var. Bunlar, öğretmen niteliğinin artırılması, yönetici niteliğinin artırılması, öğretim programları ve ders çizelgeleri ile okul güvenliği.  Ancak şuranın ilk gününde öne çıkan başka bir konu da karma eğitim zorunluluğunun kaldırılması önerisi oldu. Eğitim Bir Sen şura öncesinde gündem dışında da önerileri olduklarını belirterek, okul öncesinde din eğitimi verilmesini, karma eğitim zorunluluğunun kaldırılmasını, turizm ve otelcilik liselerinde alkollü içki dersinin kaldırılmasını talep edeceğini söyledi.

Bakan Avcı: Şuranın gündemi değil

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, karma eğitim zorunluluğunun kaldırılması konusununun şuranın  gündemi olmadığını ısrarla vurguladı. Avcı, "Şura yönetmeliğine göre şurada hangi konuların nasıl görüşüleceği net olarak tanımlanıyor. Şüphesiz üyelerin, kurumların, sendikaların değişik konularda açıklama yapması anlaşılır. Ancak tüm bunlar şura gündemini bağlayan konular değil. Şura konu başlıkları belli. Üyelerimizin kendi kararları şura kararları gibi yansıtılmamalı." diye konuştu.

Genel kurul için tavsiye kararlar hazırlanıyor

Karma eğitim şuranın resmi gündeminde değildi ama çalışma gruplarında konu oldu. Her bir gündem maddesi için oluşturulan çalışma grupları, şura genel kuruluna sunmak üzere tavsiye kararları üzerinde çalışmaya başladı.  Öğretim Programları ve Ders Çizelgeleri  Çalışma Grubu'nun ilk gününde okul öncesi eğitimin programı konuşuldu.  Katılımcılar görüşlerini söyledi. Grupta zorunlu din kültürü eğitimi ana okulunda başlasın diyen de vardı, çocuğun soyut algısının gelişmediği bu dönemde din eğitimi verilmemesi gerektiğini söyleyen de. Bazıları 'okul öncesinde isteyenler için kız erkek öğrencilerin gideceği ayrı okullar olmalı' görüşünü savundu, bazıları karşı çıktı.

Al Jazeera Türk  eğitimcilere 'karma eğitim zorunluluğu kalksın' önerisini pedagojik açıdan nasıl değerlendirdiklerini sordu.

"Yurt dışında da var"

Önerinin sahibi Eğitim Bir Sen'in Genel Sekreteri Ahmet Özel, taleplerinin gerekçelerini sıralarken, kızlarla erkekler ayrı eğitim aldığında şiddet ve devamsızlığın azalacağını, başarının artacağını söylüyor. Özel, karma eğitim zorunluluğun olmadığı ülkelerden de örnek veriyor:

"İlkokulda değil ama orta okul ve lisede isteyen aileler de çocuklarını kız ya da erkek okullarına yollayabilir. Tercihe bırakılması Kanada'da, ABD'de, Almanya'da, İngiltere ve Kore'de de var. Bizim ülkemiz için araştırmalar yok ama yurdışındaki araştırmalar başarının, devamsızlığın ve şiddetin azaldığını gösteriyor. Kore'de ayrı eğitimin faydasını görmüşler üniversitede bile ayırmışlar. Biz karma eğitim tamamen kalksın demiyoruz. Tercihe bırakılsın diyoruz. Doğuda kızların ortaöğretimde okullaşamamasının sebeplerinden biri de karma eğitim."

"Başarıyı etkileyen cinsiyet değil eğitimin niteliği"

Eğitim Sen ise tek cinsiyetli eğitimin pedagojik olarak doğrı olmadığı görüşünde. Karma Eğitimde Çarpıtmalar ve Gerçekler başlıklı bir kitapçık hazırlayan Eğitim Sen'in görüşleri şöyle:

"Karma egˆitimle o¨gˆretim, kız ve erkek o¨gˆrencilerin ku¨c¸u¨k yas¸lardan itibaren bir arada okutulması, farklı cinslerin birbirini tanıması, farklılıklarına saygı go¨stermesi ve kadın erkek es¸itligˆinin okul c¸agˆlarından itibaren bilince c¸ıkarılması ac¸ısından son derece o¨nemlidir. Karma eğitim sadece alanı ile ilgili olmayan, toplumsal, sosyolojik ve pedagojik açıdan çok yönlü özellikleri olan bir uygulamadır. Eğitimde başarı konusunda cinsiyet farklılıklarından çok eğitimin niteliği belirleyici önemdedir. Bu noktada okul ve eğitim ortamı, sınıf mevcutları, öğretmenin niteliği gibi çok sayıda faktörü dikkate almadan yapılacak her değerlendirmenin eksik olması kaçınılmazdır."

'Cinsiyetçi ayrışma yaratır ama...'

Demokrat Eğitimciler Sendikası Başkanı Gürkan Avcı ise kız ve erkek okullarının cinsiyetçi ayrışmayı belirgin hale getirebileceğini ancak zorunlu olmadıktan sonra talep edene de bu imkanın verilebileceğini söylüyor. Eğitimin en önemli sorunun nitelik eksikliği olduğunu belirten Avcı, "Kız ve erkekleri ayırmak iletişim sorunlarına yol açabilir. Zaten ülkedeki kadın erkek diyaloğu sıkıntılı. Karma eğitim daha demokratik ve sağlıklı, sosyal gelişim açısından. Ancak abartmadan kızların okullaşma sorunu olduğu bölgelerde isteyen kız okullarına gönderebilsin" diyor.

"Karma eğitim topluma hazırlıyor"

Eğitim İş Genel  Eğitim Sekreteri Önder Yılmaz da okula gitmeyen kız çocuklarının daha önce de yapıldığı gibi kampanyalarla artırılabileceğini belirtiyor. Yılmaz, "Karma eğitimde cinsler birbirini tanıyarak topluma hazırlanıyor. Eğitim bireyi esas alır. Kız ve erkek olarak ayırmaz. Matematiği kıza ve erkeğe ayrı mı anlatacaksınız ?" diye konuşuyor.

'Birlikte yaşam açısından önemli'

MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özcan,  karma eğitimin çocukları gerçek hayata hazırladığını belirterek şunları söylüyor:

"ABD'de de karma olmayan okullar var. Katalik okulları bunlar. Ancak onlarda son yıllarda erkek öğrenci almaya başladı. Araştırmalarda tek cinsiyetli eğitim lehine de aleyhine de sonuçlar var. Çocukların birlikte yaşamayı öğrenmesi, birlikte çalışabilmesi ve üretebilmesi için birlikte eğitim almaları önemli."

Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Şura'da Karma Eğitim Tartışması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement