Tuta Zararlısı, İhracatı Vurdu - Son Dakika
Ekonomi

Tuta Zararlısı, İhracatı Vurdu

Tuta Zararlısı, İhracatı Vurdu

Antalya’dan domates ihraç eden üretici, ihracatta yaşanan sorunları görüşmek için bir araya geldi.

12.06.2014 10:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'dan domates ihraç eden üretici, ihracatta yaşanan sorunları görüşmek için bir araya geldi. Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, "Son 1,5 ayda Antalya'da domates ihracatında yüzde 20 oranında bir düşüş söz konusu. Türkiye genelinde de bu azalma yüzde 5 civarında" dedi.

ÜRETİCİ DENETMENLERDEN ŞİKAYETÇİ

Domates ihraç eden çiftçiler Antalya Toptancılar Hali'nde İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı ve Antalya Zirai Karantina Müdürü Erdem Çetin ile bir araya geldi. Yaşadıkları sıkıntıları yetkililere aktaran çiftçiler özellikle denetçilerin,toptancı haline ihraç edilmesi için getirdikleri ürünleri incelerken, aşırı titiz davrandıklarını ve bu titizliğin sadece Antalya'da olmasından dolayı Zirai Karantina Müdürü Çetin'e dert yandı. Çetin, çiftçilere denetçilerin ürünler üzerinde kalıntı olup olmaması konusunda detaylı denetleme yapma haklarının olduğunu belirtti.

"HAKSIZ BİLDİRİM VAR"

Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, meyve ve sebze ihraç ettikleri ülkelerden bir süredir ilaç kalıntısı konusunda herhangi bir bildirim almadıklarını söyledi. Bu konuyu büyük ölçüde çözdüklerini kaydeden Satıcı, ihracat yapılan ülkelerin üretim yapmaya başlamasıyla birlikte bazı haksız bildirimler yaptıklarını belirterek şöyle konuştu:

"Özellikle Ukrayna bu dönemde hem kendi üretimin başlamasını göz önüne aldığımızda bizim ürünlerimize bir takım haksız bildirimler yapıyor. Bunu ilaç kalıntısında yapamayınca tuta zararlısı ve trips konusunda yapmaya çalışıyor. Tuta zararlısı insan sağlığına zararlı bir şey değil. Fiziki görüntüsünde bir takım darbeler yapıyor. Bu da bir çok ülkede toleransı var."

"TUTA İHRACATI YÜZDE 5 DÜŞÜRDÜ"

Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Satıcı, yaşanan tuta sorununun ve haksız bildirimin Türkiye genelinde yüzde 5, Antalya'da ise ihracatı yüzde 20 oranında düşürdüğünü belirterek, "Son 1,5 ayda Antalya'da domates ihracatında yüzde 20 oranında bir düşüş söz konusu. Türkiye genelinde de byu azalma yüzde 5 civarında. Üreticilerimizin maliyetlerinin de arttığını düşündüğümüzde çok iyi bir sezon geçirdğimiz söylenemez" ifadelerini kullandı. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Tuta Zararlısı, İhracatı Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement