Usulsüz Dinlemeye" Tazminat - Son Dakika
Yerel

Usulsüz Dinlemeye" Tazminat

Ergenekon soruşturması sürecinde "dinleme ve teknik takibe" alınan dönemin İşçi Partisi İzmir İl Başkanı Hüseyin Tugay Şen ve Öncü Gençlik Kolları İzmir İl Başkanı Osman Seçkin Can, bu dinlemelerin usulsüz şekilde uzatıldığı gerekçesiyle açtıkları davalarda tazminat almaya hak kazandı.

14.12.2015 14:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ergenekon soruşturması sürecinde "dinleme ve teknik takibe" alınan dönemin İşçi Partisi İzmir İl Başkanı Hüseyin Tugay Şen ve Öncü Gençlik Kolları İzmir İl Başkanı Osman Seçkin Can, bu dinlemelerin usulsüz şekilde uzatıldığı gerekçesiyle açtıkları davalarda tazminat almaya hak kazandı.

Avukat Özgür Senger, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müvekkili dönemin İşçi Partisi İzmir İl Başkanı Hüseyin Tugay Şen ile Öncü Gençlik Kolları İzmir İl Başkanı Osman Seçkin Can'ın aralarında bulunduğu 15 kişinin Ergenekon soruşturması kapsamında "terör örgütü üyesi oldukları iddiasıyla" yaklaşık 16 ay boyunca dinlendiğini, 14 ay boyunca da sesli ve görüntülü takibe alındıklarını, davaya bakan mahkemenin bu kişiler hakkında takipsizlik kararı verdiğini bildirdi.

Bu karar sonrası savcılıktan müvekkillerine "dinleme ve takip kayıtlarının imha edildiğine" ilişkin tebligat gönderildiğini ve uygulamanın usulsüz yapıldığına bu belgede de yer verildiğini aktaran Senger, telefon dinlemelerinin en çok 6 ay, takibin ise 8 hafta yapılabileceğine dikkati çekerek, "Yapılan dinleme ve takiplerin süreleri göz önüne alındığında büyük bir hak ihlalinin söz konusu. Durumun hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle Türkiye'de ilk kez 15 müvekkilimiz için dava açtık" ifadelerini kullandı.

İzmir ve Denizli'de açtıkları 3 davada "dinlemelerin hukuka aykırı olduğu, kişilik haklarını ihlal ettiği, devletin hukuk aykırı işlem yapamayacağından dolayı tazminat ödenmesinin" kabul edilmesi yönünde karar çıktığını, hukuka aykırı dinlemeleri mahkum ettiğini vurgulayan Senger, "İzmir 10. Ağır Ceza ve Denizli 3. Ağır Ceza mahkemelerince 3 müvekkilimize tazminat ödenmesine karar verildi. Hazine avukatlarının kararlardan ikisini temyize götürmemesi, devletin 'hukuka aykırı işlem tesis edildiğini' kabul etmesi anlamına geliyor. Birini ise temyiz ettiler ama aleyhimize bir şey çıkacağını düşünmüyoruz" diye konuştu.

Aynı soruşturma kapsamında İzmir'de üniversite rektörleri, üst düzey bürokratlar, emniyet mensuplarının da aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin usulsüz şekilde dinlendiğini bildiren Senger, "Usulsüz dinlemeye ilişkin müvekkillerimiz için verilen kararların Türkiye'de diğer hukuksuz dinlemelere maruz kalanlar için de bir emsal teşkil ettiğini düşünüyoruz" dedi.

Senger, usul olarak hazineye açılan davalarda Şen'in bin 500 lira, Can ise 5 bin lira tazminat almaya hak kazandığını aktararak, hazinenin bu tazminatları "hukuka aykırı karar veren hakim ve savcılardan geri alacağı" bilgisini verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Usulsüz Dinlemeye' Tazminat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement