Yarın 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Nedir? 19 Mayıs Neden Kutlanır? - Son Dakika
Güncel

Yarın 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Nedir? 19 Mayıs Neden Kutlanır?

Yarın 19 Mayıs Atatürk\'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Nedir? 19 Mayıs Neden Kutlanır?

Yarın ülkemizde 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlanacak. Peki 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı nedir? 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı neden kutlanır? 19 Mayıs 1919'da ne oldu? 19 Mayıs ilk ne zaman kutlandı? 19 Mayıs resmi tatil mi?

18.05.2018 09:33  Güncelleme: 09:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yarın 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı ülkemizde coşku içinde kutlanacak. Bu anlamlı günde Türkiye'nin dört bir yanında gerçekleşecek olan törenlerde şiir okumak için hazırlıklara başlandı. Peki 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı nedir? 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı neden kutlanır? 19 Mayıs 1919'da ne oldu? 19 Mayıs ilk ne zaman kutlandı? 19 Mayıs resmi tatil mi? 19 Mayıs 1919 hakkında bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.

19 MAYIS GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI NEDEN KUTLANIR?

19 Mayıs 1919, bir milletçe var olma mücadelemiz olan Kurtuluş Savaşı'mızın fiilen atıldığı tarihtir. Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, her yıl 19 Mayıs tarihinde kutlanan, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmî bayramıdır. 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkmıştır ve bugün İtilaf Devletleri'nin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün kabul edilir. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir. Mustafa Kemal, Millî Mücadele sırasında ve Cumhuriyet döneminde birçok şehri ziyaret etmiştir. Ancak sadece 19 Mayıs, kanunla millî bayram olarak kabul edilmiştir.

19 MAYIS GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI İLK NE ZAMAN KUTLANDI?

Gençlik ve Spor Bayramı, ilk defa 24 Mayıs 1935'te "Atatürk Günü" adı altında kutlanmıştır. Beşiktaş'ın girişimleriyle Fenerbahçe Stadı'nda kutlanan bu ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçeli yüzlerce sporcunun da katılımıyla bir spor günü haline gelmiştir. Bu organizasyondan bir süre sonra gerçekleşen Spor Kongresi'nde söz alan Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni kutlanan Atatürk Günü'nün tüm gençliğe mal edilebilmesi için "19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı" adı altında her yıl yapılmasını teklif etmiştir. Kongrede oylanan bu öneri kabul edilmiş ve Atatürk'ün de onayıyla yasalaşmıştır. 20 Haziran 1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanan bu ulusal bayramın adı 12 Eylül döneminden sonra "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" adını almıştır.

ATATÜRK 19 MAYIS'I NEDEN GENÇLERE ARMAĞAN ETTİ?

19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihindeki dönüm noktalarından biridir. Atatürk'ün Samsun'a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs aynı zamanda "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanmaktadır. Atatürk Millî Mücadele sıralarında Türk milletini ileri götürecek olanların ve köhnemiş fikirlere karşı gelecek olanların genç fikirler olduğunu görmüştü. Bu nedenle de "gençlik" kavramı Atatürk için ayrı bir önem taşımaktadır. Atatürk gençlerden sık sık bahsederken, yaş sınırı dışında fikri olarak gençliği yani, fikirde yeniliği ifade etmiştir. O'nun şu sözü çok anlamlıdır:"Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir."

19 MAYIS TATİL Mİ?

19 Mayıs'ın milli bayram olması sebebiyle kamu kurumları ve okullar her yıl tatil edilir.19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Ulusal Bayram ve Genel Tarihler Kanunu kapsamında, 1981 yılından bu yana resmi tatil olarak kabul edilmektedir.

Son Dakika Güncel Yarın 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Nedir? 19 Mayıs Neden Kutlanır? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement