Yurt İçi Piyasalar Büyüme Verisine Odaklandı - Son Dakika
Ekonomi

Yurt İçi Piyasalar Büyüme Verisine Odaklandı

Küresel piyasalar, genel olarak karışık bir seyir izlerken, yurt içinde bugün açıklanacak 2'nci çeyrek büyüme verisinin yatırımcıların odak noktasında olacağı belirtiliyor.

11.09.2017 09:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Küresel piyasalar, genel olarak karışık bir seyir izlerken, yurt içinde bugün açıklanacak 2'nci çeyrek büyüme verisinin yatırımcıların odak noktasında olacağı belirtiliyor.

ABD'de cuma günü veri trafiğinin zayıf olmasının etkisiyle pay piyasalarında karışık bir seyir izlenirken, dolar endeksi gerilemeye devam ederek Ocak 2015'ten beri en düşük seviyesi olan 91,01'e indi. Geçen haftanın son işlem gününde Dow Jones endeksi yüzde 0,06 değer kazandı. S&P 500 endeksi yüzde 0,15 ve Nasdaq endeksi de yüzde 0,59 düşüş kaydetti.

Analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımına ilişkin beklentilerin azalması ve ülkede etkili olan kasırgaların büyüme beklentilerini düşürmesinin dolar endeksindeki toparlanmaları sınırlandırdığını ifade ederek, teknik açıdan 91 seviyesindeki desteğin kırılması durumunda değer kayıplarının devam edebileceğini kaydetti.

Avrupa tarafında, İngiltere'de bu hafta Avrupa Birliği'nden ayrılma yasası ile ilgili Meclis'te yapılacak görüşme ve oylamaların piyasaların en önemli gündem maddelerinden biri olacağı belirtiliyor. Cuma günü Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,06 yükseldi, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,02 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,26 geriledi. Avro/dolar paritesi ise geçen hafta analistlerin önemli direnç olarak nitelendirdiği 1,20 seviyesinin üzerine yerleşti.

Kuzey Kore ile ilgili gerilimin diplomatik yollarla çözülebileceği beklentilerinin artması ile Asya piyasaları yeni haftaya yükselişle başladı. Japonya'da Nikkei 225 endeksi ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1'in üzerinde değer kazanırken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise kapanışa yakın yüzde 0,2 yükseldi.

Yurt içinde geçen hafta satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da, BIST 100 endeksi cuma günü yüzde 1,18 değer kaybederek haftayı 108.452 puandan tamamladı. Cuma günü açıklanan sanayi üretim verisindeki artışın beklentileri aşmasına karşın pay piyasalarında özellikle banka hisseleri öncülüğünde kar satışlarının etkili olduğunu aktaran analistler, teknik açıdan 108.300-108.500 bölgesinin altında düşüş eğiliminin hızlanabileceğini, bu seviyenin üzerinde ise pozitif görünümün korunarak tarihi zirve konumundaki 110.530 seviyesinin test edilebileceğini bildirdi.

Bugün açıklanacak büyüme verisi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) beklenti anketi ile perşembe günkü TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade eden analistler, yurt dışında ise hafta genelinde İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararı ve ABD verilerinin izleneceğini kaydetti.

AA Finans'ın gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistler, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) 2'nci çeyrekte yüzde 5,4 artmasını bekliyor. Ekonomistlerin 2017 yılı büyüme beklentilerinin ortalaması ise yüzde 4,6 olarak gerçekleşti. Türkiye ekonomisi 2016'da yüzde 2,9 büyürken, 2017'nin ilk çeyreğindeki büyüme oranı yüzde 5 olarak gerçekleşti.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, 2. çeyrek GSYH

14.30 Türkiye, TCMB eylül ayı beklenti anketi

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Yurt İçi Piyasalar Büyüme Verisine Odaklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement