Kurtuluş Savaşı'nın kadın kahramanları - Son Dakika
Kadın

Kurtuluş Savaşı'nın kadın kahramanları

Kurtuluş Savaşı\'nın kadın kahramanları

Vatanımızın düşman işgalinden kurtulması için kahramanca mücadele eden kadın kahramanlarımızı 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda minnetle yad ediyoruz.

29.08.2019 16:37  Güncelleme: 16:46

Düşmana karşı göğsünü siper eden ve ordumuzun zafere ulaşmasında büyük paya sahip olan kadın kahramanlarımız göğsümüzü kabartıyor. 30 Ağustos Zafer Bayram'ında bir kez daha hatırladığımız kadın kahramanlarımızı minnet ve şükranla anıyoruz.

HALİDE ONBAŞI (HALİDE EDİP ADIVAR) (1884-1964)

Halide Edip Adıvar İstanbul halkını işgale karşı harekete geçirmek için motive edici konuşmalar yapmıştır. Mustafa Kemal Atatürk'le beraber cephede görev yapmış olan Halide Edip Adıvar, sivil olmasına rağmen rütbe alarak milli mücadelede yer almış ve Anadolu Ajansı'nın kurulmasında rol almıştır.

Kurtuluş Savaşı'nın kadın kahramanları

NEZAHAT ONBAŞI (NEZAHAT BAYSEL) (Ö. 24 EYLÜL 1994)

Albay Hafız Halit Bey'in eşi Hediye hanım genç yaşta hayata gözlerini yumunca, Hafız Halit Bey kızı Nezahat Baysel'ı yanına alarak cepheye götürmek zorunda kaldı. Küçük Nezahat, 9 yaşından 12 yaşına kadar cephede bilfiil bulunmuş ve kahraman ordumuza yardım etmiştir. 70. Alay'ın simgesi olan küçük Nezahat, Mustafa Kemal Atatürk'ün ve İsmet İnönü'nün de dikkatini çekmiştir.

Kurtuluş Savaşı'nın kadın kahramanları

ŞERİFE BACI (Ö. 1921)

Kurtuluş Savaşı'nda askeri Mühimmat sevkıyatında aktif olarak görev yapan Şerife Bacı, İnebolu'dan Ankara'ya yapılan mühimmat sevkıyatında görev almıştır. Çocuğu ve kağnısıyla göreve katılan ve donarak şehit olan Şerife Bacı'nın cephane ıslanmaması için bebeğini battaniyesini cephaneye sardığı ve bebeğine sarılarak donmaması için uğraş verdiği anlatılmaktadır.

Kurtuluş Savaşı'nın kadın kahramanları

FATMA SEHER ERDEN (ERZURUMLU KARA FATMA)

Erzurumlu Kara Fatma Balkan Savaşına ve 1. Dünya Savaşı'nda Kafkas Cepehsi'nde bizzat savaştı. Kafkas Cephesi'ne kendi ailesinden 9-10 kadınla beraber giderek savaşan Erzurumlu Kara Fatma, eşi Binbaşı Ahmet Bey'in şehadet haberini alınca memleketine döndü.Mustafa Kemal Atatürk'le görüşmek için Sivas'a giden Erzurumlu Kara Fatma, Milis Müfreze Komutanı olarak Batı Cephesi'nde görev aldı.

Erzurumlu Kara Fatma, düşmana saldırı düzenlediği bir harekatta Yunan subayı dahil 25 askeri esir aldı.

Kurtuluş Savaşı'nın kadın kahramanları

EMİR AYŞE

Yunan kuvvetlerinin Aydın'a doğru ilerlemesi sırasında arkadaşı ile savaşmak için giderken arkadaşının tekneden düşüp boğulması sonrası geri dönüş yaptı. Çanakkale'de şehit olan kocasından kalan tek hatıra elmas küpeleri bozdurup tüfek alan Emir Ayşe, Yörük Ali Efe'ye katıldı. 7 Eylül'e kadar Yunanlarla savaştı. Savaş sonrası Atatürk tarafından İstiklal Madalyası ile ödüllendirildi.

Emir Ayşe "Savaştım Yunana karşı, elimde kalan en değerli şey Atatürk'ün göğsüme taktığı İstiklal Madalyası'dır" demiştir.

Kurtuluş Savaşı'nın kadın kahramanları

TAYYAR RAHMİYE

Tayyar Rahmiye, Fransızlara karşı yapılan mücadeleye katılmıştı. Savaşta, cephe gerisinde kundakçılık görevi yapan Tayyar Rahmiye, üstlendiği görevi büyük bir özveri ile gerçekleştirdi.

Çarpışmalara da katılan Tayyar Rahmiye, "Ben kadın olduğum halde ayakta duruyorum da, siz erkek olarak yerlerde sürünmekten utanmıyor musunuz?" diyerek zaman zaman demoralize olan kahraman ordumuza moral vermiştir. Tayyar Rahmiye, saldırı için ileri atıldığı bir anda şehit olmuştur.

Kurtuluş Savaşı'nın kadın kahramanları

HALİME ÇAVUŞ

Ailesinin "kızım gitme" demesine rağmen milli mücadeleye katılan Halime Çavuş,uzun zaman Halim Çavuş zannedildi. Erkek kılığında mücadele eden Halime Çavuş, kadın olduğunu söylemedi, tıraş oldu, saçını kısa kesti.

İnebolu'da Halime Çavuş'a rastlayan Mustafa Kemal Atatürk, O'nun Halime Çavuş olduğunu bilmeden "Sen üşüyor musun böyle?" diye sordu. Halime Çavuş da "Bey, 100 bin kişi kurtulacak. Ben öleceğim de ne olacak?" dedi.

Kurtuluş Savaşı'nın kadın kahramanları

HAFIZ SELMAN İZBELİ

Kastamonu'da kadınları milli mücadele konusunda bilinçlendirmek için büyük faaliyetlerde bulunan Hafız Selman İzbeli, ordu için çorap, fanila ördürüp cepheye göndermiştir. Varlıklı bir aileden gelen Hafız Selman İzbeli,kahraman ordumuza lojistik desteğinde buluyordu. Hafız Selman İzbeli, savaş sonrası Latin harfleri öğrenerek okuma yazma da öğrendi.

Kurtuluş Savaşı'nın kadın kahramanları

GÖRDESLİ MAKBULE (1902-24 MART 1922, AKHİSAR)

Makbule hanım, henüz çiçeği burnunda evliyken eşiyle beraber milli mücadeleye katıldı. Yunan kuvvetlerinin Batı Anadolu'yu işgal girişimi sırasında düşmanla savaştı. Askeri birliklerimize öncü olmak için ileri atıldığında başından vurularak şehit oldu.

Kurtuluş Savaşı'nın kadın kahramanları

Son Dakika Kadın Kurtuluş Savaşı'nın kadın kahramanları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement