Tarihçi, yazar İlber Ortaylı, onur ödülü aldığı SAKÜDER "5. Uluslararası İstanbul Sanat Buluşması"nda yaptığı konuşmada, yapılan her işte sebat etmenin önemli olduğunu söyledi.
Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi'ndeki serginin açılışında konuşan Sanat ve Sanatkarlar Topluluğu Kültür Derneği (SAKÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Eser, serginin 15 Ocak'ta Ankaralılarla buluştuğunu belirterek, "Aynı sevinci İstanbul'da yaşamaktan mutluluk duyuyoruz. Yönetim kurulumuz ve sanat kurulumuzun yaptığı değerlendirmeler neticesi belirlediğimiz ödülleri bugün burada takdim etmekten gururluyuz" dedi.
Sergide emeği geçen sanatçılara teşekkür eden Eser, şunları aktardı:
"Sergimize ev sahipliği yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne çok teşekkür ediyoruz. SAKÜDER olarak kültürümüzü gelecek kuşaklara aktarmak ve toplumumuzun aynası sanatçılarımızı halkla buluşturarak eserlerini sanatseverlerin beğenisine sunmak en büyük ülkümüzdür. Ressamın fırçası, yazarın kalemi, müziğin sesi, sanatçının çığlığı olmaya devam edeceğiz."
SAKÜDER 2016 Onur Ödülü'nü alan tarihçi, yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı da ödülden şeref duyduğunu dile getirerek, şunları söyledi:
"Her ne kadar resmi ortaokulda bırakmış olsam da ödülden gurur duydum. Lise ikinci sınıftayken Tatbiki Güzel Sanatlar Akademisi'nin giriş imtihanına girmiştim, karakalem model çalışması yaptım. Beğendiler, sonra ikinci safhayı da geçtim, üçüncüde kaldım, iyiki de kalmışım benden seramikçi falan olmaz, o işe sabır gösterecek halim yoktu, hiçbir zaman da olmadı."
Ortaylı, insanın sabır ve gayreti yoksa hiçbir işe girmemesi gerektiğini söyleyerek, yeteneğin işin yüzde 10'u olduğunu, gerisinin çalışmak olduğunu, gençlerin bunun farkında olmadığını söyledi.
İnsanın seveceği işi yapması gerektiğini belirten Ortaylı, "Benim sebat sahibi insanlara son derece saygım vardır. Türkiye'de maalesef böyle bir şey yok. İnsanlar bir mektebe girse bile doğal yetenekleriyle idare ediyorlar. Yeteneğine güvenerek mektebe giriyor, ondan sonra çalışmıyor. Desen yapmayı bilmiyor, renk bilgisinden haberi yok, malzeme tanımıyor, bunlardan maalesef ressam falan, hiçbir şey olmaz" diye konuştu.
Ortaylı, yapılan bütün işlerde "tanımak, merak ve sebat" özelliklerine ihtiyaç olduğunu söyleyerek, şu değerlendirmede bulundu:
"Çalışan insanlara çok saygım var. Altmışından sonra resim yapmaya başlayarak pekala güzel resimler yapanlar var. Çalışsalar oluyor çünkü. Burada bir haksızlığı da düzelteyim. Sanat çevrelerinde son zamanlarda siyasi görüş ve kararları başka şeye yönelten adamlar çıktı. Mesela, eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren, herhalde fena asker olmamalı Genel Kurmay'a kadar çıkmış. Maalesef çok hataları oldu, kaçınılmaz olarak darbe yaptılar, geldiler ama iyi bir ressamdı bence çünkü çalışkandı. Yani desen çok çalışmış, dikkat etmiş, bir amatör için örnek bir adamdı, bunu anlamadılar."
136 ressamın eserinin sergilendiği 5. Uluslararası İstanbul Sanat Buluşması Resim Sergisi 10 Şubat'a kadar görülebilecek.
2016 SAKÜDER Sanat Ödülleri
Ödüller bu sene, "Plastik Sanatlar" dalında Prof. Dr. Erol Özden, Vural Yurdakul, Prof. Dr. Mehmet Özer ve İbrahim Bayram'a, "Özel Sanat" dalında İnci Kansu ve Gülseren Sönmez'e verildi. "Onur Ödülleri" ise tarihçi, yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya, CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar'a, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu'na ve Pet Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Pınar Köksal'a layık görüldü.
Son Dakika › Kültür Sanat › 5. Uluslararası İstanbul Sanat Buluşması Resim Sergisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?