Aşık Veysel Senfoni ile Buluşuyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Aşık Veysel Senfoni ile Buluşuyor

Aşık Veysel Senfoni ile Buluşuyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali çatısı altında düzenlenen 5. Uluslararası İstanbul Halk Müzikleri Festivali'nde Aşık Veysel Senfoni ile Buluşuyor konseri gerçekleştirildi. Konserde, Aşık Veysel'in eserleri Oktay Kaynarca, Murat Dalkılıç, Kubat ve Yavuz Bingöl tarafından senfoni orkestrası eşliğinde seslendirildi.

13.10.2023 21:51  Güncelleme: 22:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali çatısı altında düzenlenen 5. Uluslararası İstanbul Halk Müzikleri Festivali'nde "Aşık Veysel Senfoni ile Buluşuyor" konseri gerçekleştirildi.

Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Türk Telekom Opera Salonu'ndaki konserde, halk ozanı ve şair Aşık Veysel'in eserleri Oktay Kaynarca, Murat Dalkılıç, Kubat ve Yavuz Bingöl tarafından senfoni orkestrası eşliğinde seslendirildi.

"Veysel'siz 50 Yıl" konserlerinin devamı niteliğindeki etkinlikte orkestra, Eray İnal yönetiminde sahne aldı.

Konser öncesi AA muhabirine açıklamada bulunan Bingöl, festivalin finalini Aşık Veysel ile yaptıklarını belirterek, "Aşık Veysel türkülerini senfoniyle buluşturduk. Bu gece Aşık Veysel'in sevilen türkülerini seslendireceğiz. Seyircilerin tepkisini gerçekten merak ediyoruz. Güzel bir konser olacağını umuyorum." diye konuştu.

Sanatçı Bingöl, 4 solist ile Veysel'in 14 türküsünü seslendireceklerini vurgulayarak, "Oktay Kaynarca zaten benim konserlerime sürpriz yapıp geliyor. Onunla çok fazla tecrübemiz var. Murat Dalkılıç da çok seviyor türküleri. Umarım dinleyicilere güzel bir gece yaşatırız." dedi.

"Aşık Veysel'i anmak benim için gurur verici"

Halk müziği sanatçısı Kubat, Aşık Veysel'in Türkiye'de herkesin yüreğinde hissettiği en kıymetli ozan olduğunu ifade ederek, "Onun diğer ozanlardan farkı, gözle değil de gönül gözüyle görmesiydi. Gönülden çıkan sözler bambaşka oluyor. Hepimiz onun besteleriyle büyüdük. Adeta ninni gibidir onun eserleri bizim için." ifadelerini kullandı.

"Uzun İnce Bir Yoldayım" eserinin kendisi için özel bir yeri olduğunu aktaran Kubat, şöyle devam etti:

"Yalnız bu akşam o eseri Oktay Kaynarca aldı. Ben de dört ana eser seçtim; 'Güzelliğin On Par'etmez', 'Ben Gidersem Sazım Sen Kal', 'Sen Bir Ceylan Olsan' ve 'Beni Hor Görme Kardeşim'. Oldukça heyecanlıyız. Böyle büyük bir organizasyonda onu anmak benim için gurur verici."

Oktay Kaynarca ise bu etkinlikte yer almanın kendisi için çok değerli olduğunu vurgulayarak, "Az önce provaya çıktığımda bile çok farklı hissettim. Ayrıca AKM gibi dünya standartlarında önemli bir sahneyle Aşık Veysel birleşince sanıyorum ki çok güzel bir şey çıkacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Konserde bir türkü ve bir şiir okuyarak yer alacağını aktaran Kaynarca, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sanatçı dostlarımla olmak da ayrıca güzel. Vallahi aslında Yavuz ve Kubat'ın yabancısı değilim. Sadece Murat'la böyle bir işin içerisinde hiç olmadık. O da enteresan olacak tabii. Aşık Veysel'i hep birlikte tekrar anmış olacağız. Aşık Veysel, türküyle alakası olan herkesin hayatına bir yerde dokunmuştur. Çocukluğumuzdan itibaren onun türküleriyle büyüdük."

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 2023 yılı, "Aşık Veysel Yılı" olarak ilan edilmişti.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement