Çukurova'nın Tarihi Gün Yüzüne Çıkıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Çukurova'nın Tarihi Gün Yüzüne Çıkıyor

Bölgenin yaklaşık 4 bin yıl önceki tarihine ışık tutan Tatarlı Höyüğü'ndeki arkeolojik kazı çalışmalarının 7. dönemi başladı Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Girginer: ''Tapınak kompleksiyle ilgili çalışmaları bu yıl tamamlamayı hedefliyoruz. Çevre düzenlemelerini yapıp gelecek birkaç yıl içinde orayı ziyarete açmayı planlıyoruz''

28.07.2013 11:26

ANIL BAĞRIK-İBRAHİM ERİKAN - Çukurova'nın yaklaşık 4 bin yıl önceki tarihine ışık tutan Tatarlı Höyüğü'ndeki arkeolojik çalışmalar devam ediyor.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serdar Girginer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, M.Ö. 2 bin yıllarındaki Kizzuwatna ülkesinin önemli kentlerinden biri olan Lawazantiya'ya ulaşmak için Ceyhan ilçesindeki Tatarlı Höyüğü'nde 2007'de çalışma başlattıklarını söyledi.

Kentte, Hitit Krallığı'nın bayram törenlerini tanrılara sunular yaptığının tahmin edildiğini ve geçmiş yıllarda ulaşılan eserlerin de bunu gösterdiğini anlatan Girginer, yaklaşık 2 kilometrekarelik alanı kaplayan höyüğün altındaki tarihin ortaya çıkartılması için yürütülen kazılarda bu yıl 7. dönemin başladığını ifade etti.

Şimdiye kadar gün yüzüne çıkırtılan surların Lawazantiya kentinin metropol özelliğini sergilediğini vurgulayan Girginer, şunları kaydetti:

"Şu an höyüğün 'sitadelde' (yukarı şehir) adı verilen alanında çalışma yapıyoruz. Geçen yıl kentin aşağı şehrine inen kapısının açılması burayı Anadolu arkeolojisinde önemli bir konuma getirdi. Kapının kulelerinin açılması ile sur sistemi ve tapınak kompleksiyle ilgili çalışmalarımızı bu yıl tamamlamayı hedefliyoruz. Çevre düzenlemelerini yapıp gelecek birkaç yıl içinde orayı ziyarete açmayı planlıyoruz."

Yedi pınarlı kent

Kültür ve Turizm Bakanlığı, ÇÜ Rektörlüğü ile Ceyhan Belediyesinin katkılarıyla süren kazılarda şimdiye kadar bulunan 2 binden fazla eserin müzeye kazandırıldığını anımsatan Girginer, "Bu eserlerin çoğu da bölgenin özelliğiyle bağlantılı olarak tekstil ve kumaşla ilgili buluntular. Kutsal inanışlarla bağlantılı olanlar da var" dedi.

Girginer, Hitit yazılı belgelerinde Lawazantiya ile ilgili "7 pınarlı kent" ibaresi geçtiğini, kendilerinin de araştırmalarında bunu tespit ettiklerini söyledi.

Bakanlık temsilciliğini Konya Müzesi'nden Sedrettin Öğünç yaptığı kazı çalışmalarında 50 kişilik ekibin görev aldığını hatırlatan Girginer, gelecek yıl ise höyüğün aşağı kent bölümünde çalışma yapmak istediklerini anlattı.

Şu ana kadar idari birimlerde kazı yapıldığı için buluntuların genellikle kutsal değerlerle ilgili olduğunu dile getiren Girginer, aşağı kentte ise yaşama ilişkin izlerle karşılaşacaklarını düşündüklerini sözlerine ekledi. - Adana

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Çukurova'nın Tarihi Gün Yüzüne Çıkıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement