Türkiye'de, deniz üzeri ve batma sahnelerinde tonlarca su ve havuz imkanlarının kullanıldığı ilk ve tek proje olma özelliğini taşıyan Türk- Japon ortak yapımı "Ertuğrul 1890" filminin kamera arkası görüntüleri yayınlandı.
Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, iki ülkenin halkları arasında 95 yıl arayla, 1890'da Kushimoto'da ve 1985'te Tahran'da yaşanan, iki karşılıksız yardımlaşma ve kurtarma hikayesini ele alan film, Türk sinema tarihi açısından da büyük önem taşıyor.
Kurulan plato ve set imkanlarıyla, daha önce yalnızca yurtdışında çekilebilen zorlu sahnelerin Türkiye'de gerçekleştirildiği film, bugüne kadar Türkiye'de yapılmış en büyük bütçeli sinema filmlerinden biri oldu.
Japonya'da Ertuğrul Fırkateyni'nin 1890 yılında çarparak battığı kayalıkların bulunduğu alanda 2014 yılı aralık ayında çekimlerine başlanan film için Kyoto'daki tarihi TOEI Stüdyoları'nda döneme uygun iç mekanlar kuruldu.
Filme konu olan Ertuğrul Fırkateyni, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı arşivinden temin edilen orijinal çizimlere sadık kalınarak Antalya Tekfen Platoları'nda birebir inşa edildi.
Filmin Nisan 2015'te başlayan Türkiye'deki çekimlerinde yaklaşık 160 kişilik teknik ekip görev aldı. Batma sahneleri için her biri 6 ton su taşıma kapasiteli dev dalga tankları üretilerek, dalgalarla boğuşan genç denizcilerin çabaları gerçekçi bir şekilde perdeye yansıtıldı. Dönem aksesuarlarını ve kostümleri üreten 40 kişilik sanat ve kostüm ekibi 4 ay boyunca geceli gündüzlü çalıştı.
Ertuğrul 1890'da başrol ve yardımcı oyuncuların dışında yaklaşık 4 bin 500 figüran rol aldı. Filmin, Paris'te yaşayan Japon müzisyen Michiru Oshima tarafından bestelenen müzikleri, Moskova Senfoni Orkestrası ile 4 günlük bir çalışma sonunda kaydedilirken, Türk Ney sanatçısı Aziz Şenol Filiz de enstrümanıyla canlı kayıtlara katıldı.
Film hakkında
Film, 1890'da Japon karasularında batan Osmanlı firkateyni Ertuğrul'un hazin hikayesi ile 1985'te 215 Japon vatandaşının Turgut Özal'ın talimatıyla THY tarafından İran- Irak savaşından kurtarılmasını kurgusal bir senaryoyla aktarıyor.
Yapımcılığını Türkiye tarafında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Japonya tarafında ise Ertugrul Film Partners yapım ortağı grubunun üstlendiği filmin uygulayıcı yapımcılığını Japonya'da TOEI şirketi, Türkiye'de Böcek Yapım yaptı.
Filmin oyuncu kadrosunda Kenan Ece, Alican Yücesoy, Uğur Polat, Mehmet Özgür, Tamer Levent, Melis Babadağ, Murat Serezli, Deniz Oral, Hakkı Haluk Cömert, Cem Cücenoğlu, Erkan Pekbay, Mert Aygün, Alper Düzen ile Japon sinemasının tanınmış oyuncularından Seiyo Uchino ve Shioli Kutsuna ile Naoto Takenaka, Yui Natsukawa, Toshiyuki Nagashima, Takashi Sasano ve Yukiyoshi Ozawa yer aldı.
Yönetmen Mitsutoshi Tanaka imzası taşıyan filmin senaryosu Eriko Komatsu tarafından kaleme alınırken, senaryo ve tarih danışmanlığı Prof. Dr. İskender Pala tarafından yapıldı. Filmin görüntü yönetmenliğini Tetsuo Nagata, sanat yönetmenliğini Hakan Yarkın ve Hidefumi Hanatani üstlendi. Filmin çekimleri, Japonya ve Türkiye'de 4,5 ayda tamamlandı.
Dünya sinema tarihinin ilk Türk-Japon ortak yapımı "Ertuğrul 1890", Japonya'da 5 Aralık'ta, Türkiye'de 25 Aralık'ta gösterime girdi.
Son Dakika › Kültür Sanat › Ertuğrul 1890'In Kamera Arkası Görüntüleri Yayınlandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?