İşitme Engelliler Artık Müzeleri Daha Rahat Gezecek - Son Dakika
Kültür Sanat

İşitme Engelliler Artık Müzeleri Daha Rahat Gezecek

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, işitme engellilerin müzeleri daha fazla ziyaret etmelerini sağlamak için 2016'dan sonra rehberlere işaret dilini kullandırmaya başlayacaklarını söyledi.

14.04.2015 17:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, işitme engellilerin müzeleri daha fazla ziyaret etmelerini sağlamak için 2016'dan sonra rehberlere işaret dilini kullandırmaya başlayacaklarını söyledi.

Ulusoy, sanatçı Ajda Pekkan ile "Çağıran, Karşılayan Ağırlayan" müze anlayışı kapsamında, işitme engellilere karşı daha fazla duyarlılık oluşması için İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde bir araya geldi. Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen program öncesinde, Ulusoy ve Pekkan müzeyi gezdi, yetkililerden bilgi aldı.

Başaran Ulusoy, burada yaptığı açıklamada, öncü ve rol model olan Ajda Pekkan'ı ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bir milyonu aşkın eser bulunan arkeoloji müzesinde restorasyon, teşhir ve tanzim çalışmalarının TÜRSAB tarafından karşılandığını dile getiren Ulusoy, vatandaşlara müzelerin kapılarını açtıklarını bildirdi.

Ulusoy, "Sanatınız, kültürünüz yoksa ve ona bakmıyorsanız, medeniyetten bahsetme hakkınız yok. Bugün yaşamında sanatı ve kültürü ön plana alan değerli sanatçımızı ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu.

Arkeoloji müzesindeki binaların restorasyonlarıyla ilgili bilgi veren Ulusoy, depolarda bulunan ve yüz yıldır açılmayan eserleri gün ışığına çıkartmaya çalıştıklarını anlattı.

Ulusoy, "Bugün 50 milyon ziyaretçiyi ağırladığımız, 50 milyar dolar dövizi getirmeye çalıştığımız bir turizm hareketi içinde müzeler sermayemiz, turizm ticaretimiz. Sermayemizle ticaretimizi buluşturmaya çalışıyoruz. Görme engelliler için kabartmalı alfabeler hazırladık. 2016 yılında müzemizin tamamının teşhir ve tanzimini tamamlamış ve dünya uygarlığına açmış olacağız" ifadelerini kullandı.

"İşitme engellilerin yaşam alanları oldukça kısıtlı"

Ajda Pekkan da bilim kültür ve sanat formu olarak müzelerin büyük önem taşıdığını belirterek, vatandaşlar arasındaki farklılıkları ortadan kaldırmayı, onlara bambaşka bir deneyim yaşatmayı arzuladıklarını söyledi.

Dünyada, özellikle de Türkiye'deki işitme engellilerin yaşam alanlarının oldukça kısıtlı olduğunu anlatan Pekkan, şunları kaydetti:

"Sayın Başaran Ulusoy ile özel insanlarımız için hayatın içinde daha fazla var olabilmeleri adına çalışmalar yapmayı, kendimize görev edindik. Dünyada eşi benzeri bulunmayan İstanbul Arkeoloji Müzesi, Ayasofya Müzesi ve Dolmabahçe Sarayı gibi pek çok müzeye bu topraklarda ev sahipliği yapmaktayız. Tarihimize sahip çıkmak adına bu önemli yapılara erişimin herkes için eşit ve rahatlıkla olmasını temenni ediyoruz. İşitme engelli insanlarımızın da müzelerimizi rahatlıkla gezebilmeleri amacıyla TÜRSAB ile iş birliği yapmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum."

Basın toplantısının ardından Ulusoy, Pekkan'a, "Dünyanın En Büyük Müzesi: Türkiye" kitabını hediye etti.

"Sermayemiz kültür varlıklarımız, ticaretimiz turizm"

Başaran Ulusoy, gazetecilerin, müze kapılarında kuyruk oluşmasına ilişkin sorusu üzerine, daha önceleri kimse gelmediği için, şimdi ise çok fazla ziyaretçi gelmesi nedeniyle oluşan kuyruklardan şikayet edildiğini söyledi.

Ulusoy, şöyle konuştu:

"İngiltere'de, Londra'da müzede 2- 3 saatlik kuyruklar varsa, Eyfel Kulesi'nde 3 saat bekliyorsanız, müsaade edin de Ayasofya'da, Topkapı'da, Sultanahmet'te de iki saat beklesinler. Çünkü 5 milyonu aşkın Topkapı'da, 5 milyonu aşkın, Ayasofya'da var. Burasını da üç milyona hedeflemişiz. 'Çağıran, Karşılayan, Ağırlayan', gelenin oturabileceği, hediyelik eşyasını alabileceği, müzeye verdiği ücreti değil, ilave hizmetlerden dolayı da elde edeceğimiz gelirlerden dolayı da para kazanmak istiyoruz. Kültürümüzü korumak istiyoruz. Sermayemiz kültür varlıklarımız, ticaretimiz turizm. İkisini birleştirmeye çalışıyoruz. Üç saat Eyfel'de bekleyen, iki saat Topkapı'da bekleyecek."

Müzeye girişlerde sıranın azıltılması için randevulu sistemi düşündüklerini belirten Ulusoy, "Bunların saatlerini ayarlamaya çalışıyoruz. Bir gemi geldiği zaman 5 bin kişi birden geliyor. Kolay değil, 300- 400 binden, 5 milyona çıkmışız. Bazı tedbirler için bakanlığımızla çalışma yapıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"Rehberlere işaret dili kullandıracağız"

İşitme engellilerin müzeleri ziyaret etmelerini sağlamak için bazı çalışmalar yaptıklarını anlatan Ulusoy, işitme engelliler için görüntülü el cihazlarının olduğunu aktardı.

Başaran Ulusoy, "2016'dan sonra rehberlerimizi engelliler için çalışmalarımızı anlatan, işaret dilini kullandırmaya çalıştıracağız" dedi.

"Rusya'da yaşanan krizin Türk turizmine nasıl yansıyacağı" sorusu üzerine Ulusoy, bu durumun Türk turizmini etkilemeyeceğini dile getirdi. Ulusoy, "Yabancı ya zevkten ya dertten gezer. Zevkten de dertten de gezeceği zaman Türkiye'ye gelecek. Olumsuz bir etkisi şu anda yok" diye konuştu.

Turizmin etkilenmemesi için çeşitli önlemlerin alındığını, bu kapsamda yakıt desteği sağlanarak, kapılardaki girişlerle vizelerde bazı kolaylıklar verildiği ifade eden Ulusoy, "Geçen sene 42 milyonu ağırlamışız, bu sene de 43 milyon turist bekliyoruz. Rus vatandaşı olarak da 4-5 milyonu yakalayacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat İşitme Engelliler Artık Müzeleri Daha Rahat Gezecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement