İzmir'de 36. Ahilik Haftası Şed Kuşanma Töreni Yapıldı - Son Dakika
Kültür Sanat

İzmir'de 36. Ahilik Haftası Şed Kuşanma Töreni Yapıldı

İzmir\'de 36. Ahilik Haftası Şed Kuşanma Töreni Yapıldı

İzmir'de düzenlenen 36. Ahilik Haftası dolayısıyla şed kuşanma töreni gerçekleştirildi. Vali Süleyman Elban, programda yaptığı konuşmada Ahilik teşkilatının önemine vurgu yaparak, esnafın temel ilkelerine dikkat çekti. AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya ise esnafın toplumda önemli bir konumda olduğunu belirtti. Programda ayrıca Çeşme Turizm Planı ve Kemeraltı için yapılacak çalışmalara değinildi.

18.09.2023 16:03  Güncelleme: 16:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'de 36. Ahilik Haftası dolayısıyla şed kuşanma töreni yapıldı.

Vali Süleyman Elban, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğince İzmir İktisat Kongresi Binasında düzenlenen programda, Ahi Evran'ın Kırşehir'de kurduğu teşkilatın üç kıtada büyük bir imparatorluğun oluşmasına, müesseseleşmesine ve kökleşmesine zemin hazırladığını söyledi.

Esnafın bugün çeşitli sıkıntı ve ihtiyaçlarının olduğunu belirten Elban, "Bunların hepsi doğru, haklı şeyler. Ama olayı bir bütün olarak ele almakta yarar var. Öncelikle Ahilik teşkilatı, Ahilik neyi kapsıyor, biz neyi kaybetmişiz onlara bakmamız lazım. Ahiliğin kurulduğu temel ilkelere bakmamız lazım. Ne kadar cömertiz, nefsimize hakimiz, hayırseveriz, adiliz, dürüstüz? Bunlar esnafın temel ilkeleri. Emekli, engelli, yaşlı esnaf grubumuz var, bunlarla ne kadar iç içeyiz? Öbür tarafta da yamak, çırak, kalfa, usta olmak üzere, müessesede hiyerarşi nasıl işliyor? Sistem çalışıyor mu bunlara bakmamız gerekiyor. Ahiliğin temel ilkelerini yaşam felsefesi haline getirmişsek o zaman bu sıkıntı çekilen konuları hafifletmek pek de güç olmayacaktır." diye konuştu.

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya da esnafın; toplumda doğru, güvenilir insan gibi önemli bir konumda olduğunu dile getirdi.

Çeşme Turizm Planı'nın esnaf için çok önemli olduğuna dikkati çeken Kaya, şöyle devam etti:

"Bugün 40 bin yatak kapasiteli İzmir'e yılda 1,5 milyon civarında turist geliyor. Yeni yapılacak 80 bin yatakla İzmir'e yeni 3 milyon turistin gelmesini sağlayacak en önemli projelerden bir tanesi. Alanda tesis edilecek esnaf sokaklarını İzmirli esnaflarımızla paylaşacağız. Buradan elde edilecek tüm gelir de yine esnaf teşkilatımızın ve esnaflarımızın olacak. Bu projeden elde edilen gelirin tümü İzmir'de harcanacak. Bu projenin içeriğini biliyorsunuz, yüzde 98,8'i yeşil alan. Tamamen çevre dostu olarak hazırlanmış bir proje ve sahil bandını İzmirli hemşehrimize bırakan, sahilde yapılaşmaya izin vermeyen çok önemli proje."

Kemeraltı için yapılacak çalışmalarda esnafın da olmasını isteyen Kaya, bunun için ayrı bir oda kurulması ve tarihi çarşının da bir şirkete bırakılması gerektiğini belirtti.

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın Ata ise Ahiliğin sadece esnaf ve sanatkarları bir araya getiren bir teşkilat olmadığını, Anadolu'nun yurt olmasında öncü rol oynadığını kaydederek, "Dünyanın içinde bulunduğu ekonomik açmazlar ve kültürel yozlaşmanın içinden çıkmanın en temel, en etkin yolu, yüzyıllar önce Kırşehir'de kurulan Ahilik felsefesini ve değerlerinin yeniden inşa edilmesidir." dedi.

Konuşmaların ardından "ilin ahisi" Muammer Zeybek, "ilin kalfası" Azra Nur Kalmaz ve "ilin çırağı" Ömer Akman'a özel kıyafetleri giydirildi, şed kuşandırıldı.

Programda MHP İl Başkanı Veysel Şahin, İYİ Parti İl Başkanı Sinan Bezircilioğlu, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur da konuşma yaptı.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat İzmir'de 36. Ahilik Haftası Şed Kuşanma Töreni Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement