Kudüs'ün Teslimi" Tablosu Amman'da Sergileniyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Kudüs'ün Teslimi" Tablosu Amman'da Sergileniyor

Kudüslü ressam Nicola Saig'in 1917 yılında yaptığı "Filistin'in Osmanlılar'dan İngilizler'e teslimini" konu alan tablo, Amman'da bulunan Darat al Funun Sanat Merkezi ziyaretçilerinden büyük ilgi görüyor.

04.01.2016 12:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SALİHA ÖZDEMİR - Kudüslü ressam Nicola Saig'in 1917 yılında yaptığı " Filistin'in Osmanlılar'dan İngilizler'e teslimini" konu alan tablo, Amman'da bulunan Darat al Funun Sanat Merkezi ziyaretçilerinden büyük ilgi görüyor.

Ürdün'ün başkenti Amman'ın "Allwabdeh Moun" bölgesinde bulunan "Cebel Vebdeh" tepesinde kurulu Darat al Funun Sanat Merkezi, çağdaş Ürdün ve Ortadoğu sanatının seçkin örneklerinin sergilendiği bir merkez olarak öne çıkıyor. Her birinin farklı tarihi hikayesi olan üç binadan oluşan sanat merkezi, çevre bölgelerde bulunan Filistin, Suriye gibi ülkelerde, sanat çalışmalarını yaşadıkları topraklarda icra edemeyen sanatçılara da imkan sunuyor. Onlarca odasında, bölgede yaşanan dramlara bir sanatçının gözünden farklı bir bakış açısının sunulduğu sanat merkezi hakkında AA muhabirine açıklamada bulunan Müdür Yardımcısı Muhammed Shaqdih de, çağının getirdiklerini tuvale taşıyan bir ressam.

"Aile, sanat merkezine dönüştürdü"

Sanat merkezinin Ürdünlü bankacı ve sanatçı Halid Shoman anısına oğlu Abdulhamid Shoman tarafından kurulduğunu anlatan Shaqdih, merkez hakkında öncelikle şu bilgileri veriyor:

"Buraya, özellikle 'sanat ve sanatçılar için ev' anlamına gelen Darat al Funun adı verilmiş. Mesela, üst katında kütüphanenin bulunduğu bina, İngilizlerin Ürdün'deki Arap yöneticisinin kullanması için 1918-1920 yılları arasında inşa edilmiş. İngilizler'den sonra Arap yetkililer kullanmış. 1956 yılına kadar ev olarak değerlendirilen yapı, Kral Hüseyin yönetimi İngilizlerden alıp Arap yönetimine devredince, kurulan ilk hükümetin başbakanlık binası olarak kullanılmış. Ordu Araplar'ın eline geçince hükümet burada kurulmuş."

Binaların yıllar içinde değişik amaçlarla kullanılmasının ardından, 1992 yılında Abdulhamid Şuman tarafından satın alındığını, Ürdünlü ünlü sanatçı Ammar Khammash tarafından da restore edildiğini belirten Shaqdih, şunları anlatıyor:

"Merkez, resmi olarak Halid Shoman Vakfı çatısı altında faaliyet gösteriyor. Abdulhamid Shoman ve eşi Suha Shoman burayı bir sanat merkezi olarak düzenlediler ve yıllarca yönettiler. Abdulhamid Shoman'ın vefat ettiği 2002 yılından sonra da eşi Suha hanım idareyi devraldı. Kurucuların ikisi de sanatla ilgilenen insanlar. Kendi resim çalışmaları var. Zaten burayı bir sanat merkezine dönüştürme nedenleri de sanatçı bir aile olmaları."

Shaqdih, Darat al Funun Sanat Merkezi'nin özellikle Şam bölgesindeki sanatçıları ve edebiyatçıları destekleme amacıyla kurulduğunu vurgulayarak, merkezde yer alan binalarda sürekli olarak eserler sergilendiğini, girişlerin ücretsiz olduğunu, dileyen herkesin merkezi ziyaret edebileceğini ifade ediyor.

Osmanlı'nın bıraktığı izler görülüyor

Sanat merkezi alanında yer alan ve günümüzde "Mavi Ev" olarak anılan yapı hakkında da bilgi veren Müdür Yardımcısı Shaqdih'in anlattıkları, Ortadoğu coğrafyasındaki pek çok şehirde Osmanlı Devleti'nin bıraktığı izlere dair fikir veriyor:

"Bu ev, Filistin'in Osmanlı yönetiminde olduğu dönemde, Akka Valisi İsmail Hakkı Paşa'nın oturması için yaptırmış olduğu bir yer aslında. Bina, Çerkesler tarafından inşa edilmiş. Ammar Khammas 1993 yılında burayı restore ederken Çerkesler'i temsil eden ve sanat değeri olan mavi şerefeleri özellikle restore ediyor. Bu mavi şerefeler nedeniyle de bugün 'Mavi Ev' olarak anılıyor."

Müdür Yardımcısı Shaqdih, "Mavi Ev"in kapısını açıp içeri girdiğimizde, koridorun duvarında asılı görülen kitapların, Arap yazarların 20. yüzyılın ilk yıllarında çıkan önemli eserleri olduğunu ifade ediyor. "Mavi Ev"in odalarında yer alan çalışmaların ise Filistinli ünlü ressam Adnan Yahya'nın resmettiği ve İsrail'in Filistinlilere uyguladığı Sabra Şatilla katliamını anlatan çizgiler ile Ürdünlü sanatçı Mona Saudi'nin, Filistin direnişinin ünlü şairi, Türkiyeli edebiyatseverlerin de yakından tanıdığı Mahmud Derviş'in şiirlerinin yazılı olduğu eserler olduğunu söylüyor.

"Mavi Ev"in az ilerisinde de, sırtını Amman'a, yüzünü ziyaretçilere doğru dönmüş bronz bir heykel dikkati çekiyor. Heykeli, Iraklı ünlü heykeltraş İsmail Fettah el-Türk'ün yaptığına işaret eden Shaqdih, sanatçının ayrıca İran Irak savaşında hayatını kaybeden Iraklı askerler için 1983 yılında Bağdat'ta açılan "Şehit Anıtı"nın da heykeltıraşı olduğunu hatırlatıyor.

"Kudüs'ün Teslimi tablosu en önemli eseri"

Amman'ı tepeden gören bu sanat merkezinde Türkiye ve Ortadoğu coğrafyasındaki halkların paylaştığı ortak hüznün resmiyle yüz yüze geliyorsunuz. Eser, Kudüs'ün düşmesinin ardından dönemin Kudüs Belediye Başkanı Hüseyin Efendi'nin, İngiliz Kraliyet Kara Kuvvetleri'nin 60. London Tümeni'ne 9 Aralık 1917 sabahı Kudüs'ü teslim ettiği sırada çekilen o siyah beyaz fotoğrafın yağlıboya tablosu.

Shaqdih, tablodaki fesli insanlara bakarak, şunları söylüyor:

"Bu eser, Kudüs'ün birinci dünya savaşından sonra Osmanlı'dan İngilizlere teslim edilişini resmediyor. Ressamı Nicola Saig, 1863 ve 1942 yılları arasında yaşamış çok ünlü Filistinli bir ressam. Kudüs'te yaşadığı yıllarda resim çizip sattığı bir dükkanın da sahibiymiş."

Nicola Saig'in, Kudüs'ü ziyaret eden Müslüman ve Hristiyanlara resimlerini satan ünlü bir sanatçı olduğunu ifade eden Shaqdih, turistik amaçlı yaptığı eserlerin sanatsal değeriyle birlikte ünlenerek günden güne meşhur olduğunu aktarıyor.

Saig'in bugün Filistinli ressamların ileri gelenlerinden biri olarak anıldığına işaret eden Shaqdih, şu bilgileri veriyor:

"Nicola Saig'in bilinen, tanınan eseri 1917 yılında yaptığı "Kudüs'ün Teslimi" tablosudur. Bu eser sanatçının yaşamı boyunca çizmiş olduğu en önemli eserlerden biridir. Özellikle Kudüs ve Filistin'in teslimini ifade eden bir eser olduğu için Filistinliler için çok kıymetli ve dünyaca da biliniyor. Bu tablo Halid Shoman Collection'un hazırladığı "Arap Sanat Tarihi" kitabının kapağında yer alan bir başeser."

Dünün ve bugünün sanatı aynı çatı altında

Darat al Funun Sanat Merkezi'nin Müdür Yardımcısı Shaqdih, sanatçının 99 yıl önce yaptığı "Kudüs'ün Teslimi" tablosunun merkezi ziyaret edenlerden büyük ilgi gördüğünü, dünyanın pek çok yerinden tabloyu görmek için özellikle Ürdün'e gelen sanatçılar olduğunu sözlerine ekliyor.

Darat al Funun, Ürdün'e yolu düşen ve sanata ilgi duyan herkesin görmesi gereken bir sanat merkezi. Amman'ın tepelerine yayılan tarihi taş binaların arasında, dünü ve bugünü sanat çatısı altında buluşturan merkez, gittiği ülkenin kültürünü sanat eserleri üzerinden tanımak isteyenler için kapısı ilk aralanacak yerlerden biri olarak ziyaretçilerini bekliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Kudüs'ün Teslimi' Tablosu Amman'da Sergileniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi
    22:54 Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi

    Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) tarafından düzenlenen 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Maximum Uniq Hall'de seyirciyle buluştu. Yazar ve yönetmen Derek Bond'un mitolojik hikayelere yer verdiği gösteri, çocukların zihnindeki canavar algısını değiştirmeyi hedefliyor. Seyirciler arasından seçilen çocuklarla interaktif bir oyun oynanan gösteride, oyuncu Ata Dirilgen çocuklara hem hikaye anlatıcısı hem de kahraman yetiştiricisi olarak eşlik ediyor. Gösterinin amacı, çocukların hayal güçlerini geliştirmek ve onlara cesaret vermek. İngiltere tiyatrosunun önemli ödüllerinden Olivier Ödülü'ne aday olan kukla şovu, devasa taş trol, gizemli Indrik, görkemli Griffin, tek boynuzlu at, diş perisi ve ejderha gibi birçok kukla ile çocukları fantastik hikayelerle tanıştırıyor. Gösteri, 20-23 Nisan tarihleri arasında sahnelenmeye devam edecek.

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi
    22:38 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Tuğba Yurt, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Konserde çok sayıda kişi şarkılara eşlik etti ve Yurt'un performansı büyük alkış aldı.

  • Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi
    21:54 Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde, Kaymakamlık tarafından başlatılan proje kapsamında Kaleli Köyü ve Köşk mezrasında yaşayan çocuklar için sinema etkinliği düzenlendi. Ahmet Mücteba Albayrak Bilgi Evi'ne getirilen çocuklar, yeni açılan sinema salonunda film izledi. Etkinlikle çocukların kültür ve sanatla buluşması hedeflendi.

  • Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi
    21:47 Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi

    Bingöl'de kış turizminin gözde tesislerinden biri olan Hesarek Kayak Merkezi, Cumhurbaşkanı kararı ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildi. Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, bu kararın Bingöl'ün cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacağını belirtti.

  • Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı
    21:19 Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı

    Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Süleyman Han Camisi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ibadete açıldı. Van Valisi Ozan Balcı, caminin açılışında yaptığı konuşmada, Van'ın imarı ve inşası konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti ve Van Kalesi'nin restorasyonunun tamamlanmasıyla birlikte Van'ın kültür, turizm ve ekonomisine büyük katkı sağlanacağını ifade etti.

  • Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu
    21:18 Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu

    Devlet sanatçısı Devrim Erbil'in 60. yılını kutlamak amacıyla düzenlenen Inspirations adlı karma sergi, İstanbul Sinema Müzesi'nde açıldı. Sergide, Erbil'in daha önce sergilenmemiş eserlerinin yanı sıra farklı sanatçıların da eserleri yer alıyor. Erbil, sergiyle birlikte sanat hayatının 60. yılını geride bıraktığını belirterek, sanata ve sanatın içinde olmaya doyamadığını ifade etti. Sergi, 30 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'
    21:10 Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'

    Münih'te düzenlenen 35. Münih Türk Film Günlerinde Yeşilçam'ın usta oyuncusu Müjde Ar'a 50. Sanat Yılı dolayısıyla 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Müjde Ar ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada kadınları desteklemeye adadığı hayatını anlattı ve kendisine verilen ödülün iki sahibi olduğunu belirtti. Ayrıca, Müjde Ar'ın Şener Şen ile başrolleri paylaştığı 'Şalvar Davası' adlı film restore edilerek festivalde gösterildi.


Advertisement