Müziğin Ustaları - Şükrü Tunar'ı Anma Konseri - Son Dakika
Kültür Sanat

Müziğin Ustaları - Şükrü Tunar'ı Anma Konseri

Müziğin Ustaları - Şükrü Tunar\'ı Anma Konseri

Şükrü Tunar'ı Anma Konseri, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda.

01.11.2016 22:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şükrü Tunar'ı Anma Konseri, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda...

Konuk Sanatçılar: Ayşe Taş, Zekai Tunca, Bekir Ünlüataer, İhsan Güvenç, Serkan Çağrı

Türk musikisinde klarnet denilince akla ilk gelen Şükrü Tunar, 1907 yılında Edremit'te dünyaya geldi. Ailesi içinde musikiyle uğraşan hiç kimse olmadığı halde, musiki yeteneği pek küçük yaşlarındayken ortaya çıktı. Daha ilkokul çağındayken eline geçen bir teneke düdük ile şarkılar, türküler çalmaya başladı. Birinci Dünya Savaşı yıllarında Edremit'e gelen bir bando takımında klarnet çalan askeri gördükten sonra klarnete heves etti. On üç yaşındayken bir klarnet sahibi oldu, böylece musikiye başladı. Fakat o yıllarda babasıyla üç amcası da askere alındığından ailesinin geçimini üstlenmek zorunda kalan Şükrü Tunar, musiki dışında pek çok işe girip çıktı.

1921 yılında ailesiyle birlikte Edremit'ten İzmir'e göç etti. İzmir Musiki Cemiyeti'ne girdi ve ilk ciddi musiki bilgilerini bu cemiyette öğrendi. 1923'te İstanbul'a geldi, bir süre Kadıköy'de sobacılık yaptı. Türlü geçim sıkıntılarına ve ağır çalışma şartlarına rağmen sazını ihmal etmedi. Üsküdar Musiki Cemiyeti'ne girdi ve iki yıl bu cemiyetin çalışmalarına katıldı.

İstanbul'da besteci Muallim Kazım Bey'le (Uz) tanıştı; kendisinden makam, usul, nazariyat dersleri alarak genel musiki bilgisini ilerletti. Kazım Bey'in aracılığıyla mehter takımına girdi.

1938 yılında hizmete giren, yeni Ankara Radyosu'nda çalışmaya başladı. Uzun yıllar radyolarda, saz salonlarında, gazinolarda klarnet çaldı, plaklar doldurdu. Uşşak makamında bestelediği "Geçti muhabbet demi ağla gönül, yan gönül" güfteli şarkısı ile bestekarlığının da kapılarını araladı. "Geçti sevdalarla ömrüm", "Söyleyemem derdimi kimseye", "Bir zamanlar maziye bak" bizleri bıraktığı bir çok bestesinden sadece bir kaçıdır. Türk müsikisinde yetişmiş en büyük klarnet sanatkarlarından biri olan Şükrü Tunar, 15 Temmuz 1962'de Cumhuriyet Gazinosu'nda Zeki Müren'e eşlik ederken geçirdiği bir kalp krizi sonucu sahnede hayata gözlerini yumdu.

Kaynak: Etkinlik.io

Son Dakika Kültür Sanat Müziğin Ustaları - Şükrü Tunar'ı Anma Konseri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement