Bu yıl 8. kez düzenlenen Uluslararası İzmir Kukla Günleri, İspanyol sanatçı Joan Baixas'ın, "Müziğin Renkleri" adlı oyunuyla başladı.
Tüm sanat dallarını bünyesinde eriterek insanlara "sihirli bir dünya" sunan kukla tiyatrosunun en seçkin topluluklarını ağırlayan 8. Uluslararası İzmir Kukla Günleri'nin açılışı, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Sabancı Kültür Merkezi'nde yapıldı.
Avrupa'nın alanında bu yılki en büyük etkinliği olan 8. Uluslararası İzmir Kukla Günleri'nin açılışına, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Fatma Serpil Alpman, Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, İtalya'nın İzmir Konsolosu Igor Di Bernardini ile yurt dışından festival direktörleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Uluslararası İzmir Kukla Günleri Direktörü Selçuk Dinçer, açılışta yaptığı konuşmada, kukla tiyatrosunun Türkiye'de çok sınırlı uygulaması olmasına rağmen festivalin kısa sürede önemli bir noktaya geldiğini ve Avrupa'nın lider festivalleri arasına girdiğini belirtti.
Yola çıkarken kukla sanatıyla ilgili Türkiye'de bir merkez yaratmayı hedeflediklerini ve bugün bunu gerçekleştirmiş olmanın gururunu yaşadıklarını ifade eden Dinçer, bu yıl 8. kez düzenledikleri festivalin, başta Türkiye'de ilk kez sergilenecek "mekana özgü sanat" çalışması olmak üzere çok önemli gösterilere ev sahipliği yapacağını kaydetti.
Dinçer, festivalle eşgüdümlü olarak kukla sanatı adına ikinci bir hedeflerinin de İzmir'de Türkiye'nin ilk kukla tiyatrosu okulunun açıldığını görmek olduğunu belirterek, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Füzün'den bu konuda söz aldı.
-"Müziğin Renkleri" yansıdı
Etkinliğe destek sağlayan kurum ve kişilere plaketlerin verilmesinin ardından festivalin açılış gösterisi, İspanyol sanatçı Joan Baixas tarafından yapıldı.
Sanatçı, modern dönem bestecilerinden Fransız Claude Debussy'nin "Préludes" eseri eşliğinde "Müziğin Renkleri" adıyla sunduğu gösteride, çocukluğuna dair sıcak Akdeniz anılarını, perdeye yaptığı resimler, yansıttığı renkli ışıklar, dijital görüntüler ve fotoğraf projeksiyonları ile izleyicilerle paylaştı.
Kukla sanatının en özgün isimlerinden kabul edilen sanatçının gösterimi, izleyenlerce beğeniyle karşılandı.
-20 ülkeden 40 topluluk
Uluslararası İzmir Kukla Günleri'ne bu yıl, 20 ülkeden 40 kukla tiyatrosu grubu katılacak. İzmir merkez ile Selçuk ve Muğla'nın Marmaris ilçelerindeki 27 salonda, 23 Mart'a kadar 147 gösterimin gerçekleştirileceği festivalin, 60 binin üzerinde seyirciye ulaşması bekleniyor.
"Belli bir mekanın, sanatçıya anlattığı hikayenin yansımasından ortaya çıkan eser" olarak tarif edilebilecek "mekana özgü sanat" türünde Türkiye'de bir ilke de ev sahipliği yapacak festivalde, bu alanda dünyanın en yetkin iki ismi olan İsrailli Adam Yakin ve ABD'li sanatçı Sarah Brown'un yönetmenliğinde hazırlanan "Bacanın Melekleri" adlı gösteri, İzmir Havagazı Fabrikasında 21- 22 Mart akşamları saat 20.00'de halka açık sahnelenecek.
Ücretli gösterimlerin biletlerinin, "www.izmirkuklagunleri.com" internet sitesinden ve Atatürk Kültür Merkezinde kurulan gişeden alınabileceği festival kapsamında, eserleri Slovenya'daki Ljubljana Kukla Tiyatrosu koleksiyonunda yer alan, u¨nlu¨ Hırvat sanatc¸ı Zlatko Bourek'in kuklalarının da yer aldığı 6 ayrı sergi de düzenlenecek.
Festival süresince İzmir Resim ve Heykel Müzesi Kültürpark Sanat Galerisi'nde görülebilecek sergi programında, ziyaretçiler hafta sonları geleneksel Türk kukla tiyatrosu Karagöz gösterisini de izleme fırsatı bulacak.
Festival programında son 6 yıldır yer alan çocuklara yönelik kukla yarışmasında ise ise bu yıl 22 okuldan çocuklar, 15-16 Mart tarihlerinde Forum Bornova'da kurulacak sahnede, kendi yaptıkları kuklalarla "Kırmızı Başlıklı Kız" masalına hayat verecek.
Festivalde ayrıca, sanatçılara ve sanat öğretimi alanlara yönelik, "Kukla Yapımında Kağıdın Sihirli Gücü", "Kuklacı Enerjisini Kuklaya Nasıl Aktarır", "Malzemeye Can Vermek" ve "Gölgenin Sonsuz Dünyası" başlıkları altında atölye çalışmaları yapılacak.
Son Dakika › Kültür Sanat › Sihirli Dünya İzmir'de Perdelerini Açtı - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?