Türk Edebiyatı Vakfı'nın geleneksel "Çarşamba Sohbetleri"nde "Unutulan Kahraman Kara Fatma" konusu ele alındı.
Vakfın Sultanahmet'teki merkezinde gerçekleşen etkinlikte konuşan, yazar, tiyatro oyuncusu ve ressam Mehmet Dağıstanlı, Kara Fatma ile ilgili çok fazla eser olmadığını ifade ederek, topladığı bilgilerin tamamına yakını için, İlknur Bektaş'ın biyografi kitabını kaynak olarak kullandığını dile getirdi.
Kara Fatma'nın yaşadığı dönemde Balkan Savaşları ve 1. Dünya Savaşı gibi büyük olaylar yaşandığına dikkati çeken Dağıstanlı, "Kara Fatma 1888 yılında Erzurum Aşkale'de doğuyor. Ailesi çiftçilik yapıyor. Tahminen 18-20 yaşlarında, Yüzbaşı Derviş Bey ile evleniyor. Sıradan bir ailenin kızı olmasına rağmen, onu öne çıkaran, dünya çapında önemli bir insan yapan şey, dünyada gelişen olaylardır. Onun farkı ise bu olaylara sessiz kalmayışıdır" diye konuştu.
Mehmet Dağıstanlı, Kara Fatma'nın isminin, 1918'de Mustafa Kemal Atatürk tarafından verildiğini belirterek, "Kara Fatma, yani Fatma Seher Erden, dünyada eşi benzeri olmayan bir kadındır. Mesela Nene Hatun Erzurum'da, 93 Harbi'nde çok büyük başarılara imza atmıştır ama onun eviyle savaşılan yer iki kilometre mesafededir. Oysa Kara Fatma, Kafkas Cephesi'nden Balkan Harbi'ne, Çanakkale'den Kurtuluş Savaşı'na kadar her yerde vazife almıştır" ifadelerini kullandı.
- "Kara Fatma, "Anadolu bilgesi" ve Üsteğmen rütbesi alan ilk kadındır"
Osmanlı İmparatorluğu'nu korumak isteyen güçlerden birinin Kara Fatma'ya bağlı olduğunun altını çizen Dağıstanlı şunları aktardı:
"Fatma Seher, eline silahını, yanına kızını, oğlunu, kardeşini alıp, bütün vatan topraklarında mücadele eden, dünyadaki tek kadındır. Başka bir örneği yoktur. Elbette onlarca roman yazılmalı, tiyatrosu oynanmalı, filmleri yapılmalıdır. Çocuklarımıza ezberletinceye kadar tekrar edilmelidir. Oysa bugüne kadar maalesef Kara Fatma'ya bu önem verilmemiştir. İnşallah önümüzdeki günlerde filmi de yapılır."
Yazar Dağıstanlı, Kara Fatma'nın "Anadolu bilgesi" ve Üsteğmen rütbesi alan ilk kadın olduğunu vurgulayarak, "Cumhuriyet kurulduktan sonra milli kahramanlarımıza istiklal madalyası verilmiştir. Kara Fatma, 4 İstiklal madalyası alıyor. Yaptığı hizmetlerden dolayı kendisine maaş bağlanıyor ama o onurlu insan, bunu kabul etmiyor ve maaşının Kızılay'a bağışlanmasını talep ediyor" diye konuştu.
Kara Fatma'nın kabrinin, yol yapım çalışmasında kaybolduğunu ve geçen sene adına bir anıt mezar yapıldığını kaydeden Dağıstanlı, "Kara Fatma'nın sıkıntılar çekmesi, Tezel Taşkıran ve İzzet Akçal tarafından meclise taşınıyor. 1954 yılında, kendisine 170 lira maaş bağlanıyor. Ne yazık ki bu, ömrünün son dönemine tekabül ediyor ve 2 Temmuz 1955 tarihinde vefat ediyor. Cenazesi Kasımpaşa'daki Kulaksız Mezarlığına defnediliyor" dedi.
- Fatma Seher Erden
Kurtuluş Savaşı'nda yer alan kadın asker Fatma Seher Erden, 1888'de Erzurum'da doğdu.
Subay Dervişlerden Ahmet Bey ile evlendikten sonra Balkan Savaşı'na katıldı. I. Dünya Savaşı'nda Kafkas Cephesi'nde kendi ailesinden kadınlarla birlikte savaştı. İzmir'in Yunan işgaline uğraması üzerine İzmir'in kurtuluşu için savaşta yer aldı.
Çavuşluk rütbesiyle başladığı askerlikten, üsteğmen rütbesi ile emekli olan Erden, emekli maaşını Kızılay'a bağışladı.
Erden, 2 Temmuz 1955'te İstanbul'da hayatını kaybetti.
Son Dakika › Kültür Sanat › Unutulan Kahraman Kara Fatma' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?