CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, yüzde 10 seçim barajının düşürülmesi için İstanbul'dan Ankara'ya yürüyen Aylin Kotil ile görüştü.
Randevu teklifini kabul ettiği için Altay'a teşekkür eden Kotil, "Çünkü, Meclis'te bulunan bütün siyasi partilerden randevu istedim fakat sadece BDP ve CHP'den karşılık geldi" dedi. Kotil, hazırladığı dosyayı Altay'a sundu.
Yüzde 10 seçim barajının antidemokratik olduğuna inandığını belirten Kotil, Türkiye'de çok büyük bir mozaik olduğunu ve bu mozaik ne kadar çok Meclis'e yansırsa insanların o kadar çok mutlu olacağını söyledi. Kotil, "Çünkü, bunlar demokrasinin kılcal damarlarıdır ve demokrasi bunlardan beslenir" dedi.
"(Askeri vesayet istemiyoruz) diyen bir Başbakan'ın yüzde 10 seçim barajında hala ısrar etmesini de samimiyetsizlik olarak görüyorum" diyen Kotil, "Seçim barajını kaldırmak samimiyet sınavıdır. Onun için Başbakan'ı da bu samimiyet sınavına davet ediyorum. Yoksa sürekli ileri demokrasi diyen birinin de artık demokrasi lafını ağzına almaması gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Engin Altay da Kotil'in söylediklerinin hepsine imzalarını attıklarını ifade etti.
Bu talebin Anayasa'dan kaynaklı bir talep olduğunun altını çizen Altay, AK Parti ve MHP'nin, Kotil'in randevu talebine cevap vermemesinin onların sorunu olmakla birlikte; daha fazla demokrasi isteyen herkesin, CHP'nin başının üstünde yeri olduğunu kaydetti.
Altay, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, demokrasi paketinde seçim barajına yer olmadığını açıkladığını ifade ederek, "Bunu siz AKP'nin samimiyetsizliği olarak ifade ettiniz, ben buna ilkesizliği de eklemek istiyorum. Hem darbeci paşaları, ölüm döşeğindeki insanları yargılayacaksın ama bir yandan onların getirdiği hukuka sarılarak, ona sığınarak, hatta daraltma, esnetme şeklinde biraz seçim bölgeleri ile oynayarak siyasi iktidarını koruma anlayışının demokrasilerde kabul görmesi bizce mümkün değildir" dedi.
Avrupa 'daki 47 ülkenin 3'te 1'inde seçim barajının yüzde 5, 13'ünde yüzde 5'den daha az olduğunu, 7'sinde hiç olmadığını vurgulayan Altay, Türkiye'den sonra en çok seçim barajının olduğu ülkenin Lihtenştay olduğunu (yüzde 8) kaydetti. Rusya'da seçim barajının yüzde 7 olduğunu ifade eden Altay, Hollanda'da barajın yüzde 0,67 olarak gerçekleştiğini bildirdi.
-9 kanun teklifi
Kotil'in, yürüyüşünde 880 bin adım attığını belirterek, "Bir adım da siz atın artık" sözleri üzerine Altay, bu konuda adım attıklarını söyledi ve seçim barajının düşürülmesine ilişkin partili milletvekillerinin daha önce TBMM Başkanlığı'na sunduğu 9 kanun teklifini Kotil'e verdi. Altay, Kotil'e, seçim barajının düşürülmesine ilişkin teklifin de yer aldığı CHP'nin Özgürlük ve Demokrasi Bildirgesi'ni de armağan etti.
Engin Altay, Kotil'in kendisine verdiği dosyayı, bugünkü Merkez Yönetim Kurulu toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve üyelere sunacağını söyledi.
Kotil, gazetecilerin sorusu üzerine, herhangi bir partiden teklif gelmediğini ifade ederek, "Eğer niyetiniz iyi ise ve de ülke için bir şey yapmak istiyorsanız illa da aktif siyaset yapmanıza gerek yok. CHP üyesiyim ama illa aktif siyaset yapacağım diye bir şey yok, önemli olan benim ülkeye ne katkı sunduğum" dedi.
"880 bin adımın en zoru hangisiydi?" sorusu üzerine Kotil, "3 yerde çok zorlandım. Biri Bolu Dağı'na çıkarken ikinsici Gerede, üçüncüsü de Kızılcahamam'dan sonra Karga Sekmez, orası korkunçtu. Orada sekti mi sekmedi mi? artık bilmiyorum" yanıtını verdi.
İstanbul'a arabayla döneceğini anlatan Kotil, yürüyen bir avukat ve adamla birlikte 3 kişi bayramda İzmir yakınlarında bir dağa çıkacaklarını sözlerine ekledi. -
Son Dakika › Politika › Aylin Kotil'in Ankara'ya Yürüyüşü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?