Bakan Çelik: Süreç Normalleşmeye Katkı Sağlayacak - Son Dakika
Politika

Bakan Çelik: Süreç Normalleşmeye Katkı Sağlayacak

Bakan Çelik: Süreç Normalleşmeye Katkı Sağlayacak

Bakan Çelik, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının emekliliğini istemesiyle yaşanan süreci, "Dün akşam yaşananlar inanıyorum ki; Türkiye'nin normalleşme sürecine katkı sağlayacaktır" dedi.

30.07.2011 13:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının emekliliğini istemesiyle yaşanan süreci, "Dün akşam yaşananlar inanıyorum ki; Türkiye'nin normalleşme sürecine katkı sağlayacaktır" dedi.

Bakan Faruk Çelik, Şanlıurfa Belediyesi'nce hazırlanan 'Topçu Meydanı Düzenlemesi Projesi' kapsamında, Sosyal Yardımlaşma Vakfı binasının yıkımı için düzenlenen törene katıldı. Mitinglerin de yapıldığı Topçu Meydanı'nın yeniden düzenlenmesi hedeflenen projenin başlatılacağı törene Faruk Çelik, Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, AK Parti Şanlıurfa Milletvekilleri, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, bürokratlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Hava sıcaklığının 45 dereceyi bulduğu kentte törene katılan protokol çadır altında otururken, vatandaşlar ise alandaki gölgelikler ve yıkılacağı için boşaltılan binaya girerek güneşten korunmaya çalıştı. Vali Nuri Okutan ve Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın konuşmalarının ardından kürsüye çıkan Bakan Faruk Çelik, seçim sürecinde 4 yılda Şanlıurfa için 400 projeyi hayata geçireceklerinin sözünü verdiğini hatırlatarak, "Bugün verdiğimiz sözlerin ilk adımını atmış oluyoruz" dedi.

Türkiye'deki hemen hemen bütün gelişmiş, büyükşehirlerin çarpık yapılaşma ile karşı karşıya kaldığını söyleyen Bakan Çelik, "Bunlardan biri de Şanlıurfa'mızdır. Şanlıurfa'da çarpık yapılaşmanın çok acı görüntülerini gördüğümüz şehirlerden biri. Şanlıurfa'nın güzelleşmesi, değişimi yıkarak ancak mümkün olabilir. Onun için yıkacağız, yapacağız ve Şanlıurfa'nın çehresi değişecektir. Bugün gerçekleştirdiğimiz çalışma bunların ilkidir. Topçu Meydanı, sayın belediye başkanından rica ediyorum, hiç geciktirme olmayacak, kendileri de aynı şeyi söylüyorlar. Heyecanımız kırılmayacak. Seçim sürecinde verdiğimiz tüm sözlerimizi yerine getireceğiz" diye konuştu.

ADLİ TIP KURUMU KURULACAK

Bakan Çelik, Şanlıurfa'ya Adli Tıp Kurumu'nun da kurulacağını söyleyerek, "Adli Tıp Kurumu'nu buraya getireceğiz. Şanlıurfalı kardeşim bir cenaze olduğu zaman, cenazeler buradan Adana'ya gönderiliyor. Buna da önümüzdeki aylar içerisinde son vereceğiz. Adli Tıp Kurumu'nu Şanlıurfa'ya getiriyoruz. Çözmemiz gereken sorunlar var. Bunları, belediye, kamu, vilayet, milletvekilleri, bakanlıklar, el birliği, gönül birliği, hiçbir ayrım yapmadan, bir şey Şanlıurfa'nın lehine ise birlikte kenetlenip onları hızlı bir şekilde çözüm yoluna koyacağımızı bilmenizi istiyorum" dedi. Bakan Çelik, konuşmasının ardından iş makinesinin operatörünün yanına geçip binanın yıkım çalışmalarını birlikte gerçekleştirdi.

BAKAN'DAN TSK YORUMU

Bakan Çelik, düzenlenen törenin ardından çeşitli incelemelerde bulunmak üzere Akçakale İlçesi'ne gitti. Çelik, Akçakale Kaymakamlığı'nı ziyareti sırasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının emekliliklerini istemesiyle yaşanan süreci değerlendiren Bakan Çelik, şöyle konuştu:

"Türkiye hukukun, hukuk sistemini bir kenara koyarak kişilere mesleklerine ve kurumlarına göre sistemi işletemez. Önce bunu bir kere bilmemiz gerekiyor. Hukuk devleti ve demokrasilerde görev ve sorumluluklar açık şekilde tamamlanmıştır, bellidir. Kimin ne görevi varsa bu hukuk sisteminde açıkça ortaya konmuştur. ve esas amaçta bu tanımlamalarda millete hizmet etmektir. Siyasetçilerde, kamu kurum kuruluşların amacı millete hizmet etmektir.

Şimdi dün akşamki gelişmeleri, aslında öteden beri var olan sıkıntıların bir yansıması olarak değerlendirmek doğru olur. Türkiye'de asker sivil ilişkileri öteden beri hep tartışma konusu olmuştur. Şöyle bir geri bakacak olursanız, 30 Ağustoslar, Milli Güvenlik Kurulu Toplantıları, 1960, 1971, 1980, 28 Şubat, 27 Nisan süreçleri, darbeleri, müdahaleleri de göz önüne alınırsa bu sürecin hep tartışma konusun olduğunu, sivil asker ilişkilerinin hep tartışma konusu olduğunu hep beraber görüyoruz.

Peki bu tartışmalar onlarca yıl yaşandı bunun faturası kime ödetildi? Bunun faturasını millet ödedi, sıkıntı hep millete yansıdı. Dolayısıyla şunu iyi bilmemiz gerekiyor, demokrasilerde ülkeyi milletin seçtikleri yönetir. Bu kesin kural, o halde bizim tüm kurul ve kuruluşlarımızın eski alışkanlıklardan, eski Türkiye anlayışından artık kopmamız gerekiyor. Yeni bir Türkiye, yeni bir dünya var. Değişen görevler, Türkiye'nin Cumhuriyetin çok ciddi kazanımları var. Temeldeki kazanımlarının yanında ilave birçok kazanımları var.

Bu kazanımlar çerçevesinde hep beraber geleceğe bakmamız gerekiyor. Bu dün akşam yaşanan süreç ben inanıyorum ki Türkiye'nin normalleşme sürecine katkı sağlayacak. Dün akşam yaşanan süreç asker sivil ilişkilerinin rayına girmesine ciddi katkı sağlayacak ve demokrasimizin kökleşmesine katkı sağlayacağı inancı içerisindeyim.

Görevden ayrılmalarını ve emeklilik taleplerini saygıyla karşılamak gerekir, ama gizli saklı bir şey yok her şey açık gayet medeni ilişkiler içerisinde görüşmelerin sürdüğünü, herkes ifade ediyor. Ama Türkiye hukuk devletidir, Türkiye'nin bu süreçte kazanımları dünya devleti olma konusunda, çağdaş devlet olma konusundaki kazanımları ortadadır, bütün kurum ve kuruluşlarımızda milletin iradesine ve tüm birlikte bu yürüyüşe katkı sağlama durumundadırlar. Ben bir olumsuz tablonun oluşacağı inancında değilim, her şey daha sağlıklı bir şekilde rayında devam edecektir. "

- Şanlıurfa

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika Bakan Çelik: Süreç Normalleşmeye Katkı Sağlayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement