Bakan Yıldırım, Denizcilik Sektöründeki Sorunlara Dikkat Çekti - Son Dakika
Politika

Bakan Yıldırım, Denizcilik Sektöründeki Sorunlara Dikkat Çekti

Bakan Yıldırım, Denizcilik Sektöründeki Sorunlara Dikkat Çekti

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, dünya genelinde olduğu gibi Türk denizcilerinin de sorunları olduğunu ifade ederek, “Küresel anlamda devam eden krizlerden denizciliğimizin en az etkilenmesi için Bakanlık olarak gereken her türlü çalışmayı yapıyoruz” dedi.

12.12.2015 15:40

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, dünya genelinde olduğu gibi Türk denizcilerinin de sorunları olduğunu ifade ederek, "Küresel anlamda devam eden krizlerden denizciliğimizin en az etkilenmesi için Bakanlık olarak gereken her türlü çalışmayı yapıyoruz" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) Tuzla Yerleşkesi'nde bugün gerçekleştirilen "İTÜ Denizcilik Fakültesi 131. Geleneksel Balık Günü" etkinliğine katıldı. Denizcilik sektörü temsilcileri, mezunlar ve öğrencilerinin katıldığı organizasyon öncesi yerleşkede bando takımının performansıyla karşılanan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, burada bir konuşma yaptı. Hayatı boyunca İTÜ ve denizcilik ailesinin bir mensubu olmaktan hep gurur ve mutluluk duyduğunu anlatan Yıldırım, bütün dünyanın gıpta ve övgüyle bahsettiği Türk aile kavramının sadece çekirdek aileyi kapsamadığını kaydederek, bugün gerçekleştirdikleri bu buluşmada denizciler ailesinin her geçen gün daha da büyüdüğünün görüldüğünü söyledi.

Denizin bir sevda ve yaşam tarzı olduğunu anlatan Bakan Yıldırım, "Deniz, zorluklarla mücadele etmeyi, kısmetine razı olmayı öğretir. Bu nedenle denize sevdalananlar bir daha iflah olmaz" dedi.

Bakan Yıldırım, Türkiye'nin deniz sınırlarının kara sınırları uzunluğunun neredeyse 3 katı olduğunu ifade ederek, bu nedenle denizciliğin ülkenin ana konularından biri olduğunu, ecdadın cihana hakim olmasının arkasında da denizcilikle ilgili başarılarının yattığını kaydetti.

BAKANLIKTAN HEP DESTEK

Küresel anlamda devam eden krizlerden Türk denizciliğinin en az etkilenmesi için Bakanlık olarak gereken her türlü çalışmayı yaptıklarını da vurgulayan Bakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün, bütün dünya da olduğu gibi bizim denizciliğimizin de bazı sorunları var. Dünyada barışın ve istikrarın kaybolması en önce dünya ticaretini ikinci olarak da tüm taşımacılığın yüzde 85'inden fazlasının gerçekleştiği denizcilik sektörünü etkiliyor. Küresel anlamda devam eden krizlerden denizciliğimizin en az etkilenmesi için Bakanlık olarak gereken her türlü çalışmayı yapıyoruz, gereken her türlü desteği veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz."

Denizlerin verdiğini geri aldığını belirten Bakan Yıldırım, denize yatırım yapmaya devam edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Uzun vadede mutlaka sektörde kararlılığını sürdüren, ayakta kalmayı başarabilen gelecekte çok daha etkin konuma gelecektir" şeklinde konuştu.

İçinde bulunduğu fakülteye yabancı olmadığını anlatan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, fakültenin İTÜ'ye dahil olduğu ilk yıllardan itibaren fakülte ile ilişkilerinin devam ettiğini kaydetti. Yıldırım, fakültenin önemli eksiklerinden olan yurt konusunda başlattıkları çalışma sonucu güzel bir yurdun fakülteye kazandırıldığını anlatarak, yıllarca tüm denizcilik sektörüne hizmet eden Akdeniz gemisinin artık kullanımda olmadığını hatırlattı. Bakan Yıldırım, şunları söyledi:

"Akdeniz gemisi artık yok. Fakültemizin en önemli sorunlarından birisinin 'staj gemisi' olduğunu biliyorum. Akdeniz de devreden çıkınca genç denizci kardeşlerimizin staj konusunda çok daha büyük sıkıntılar içine düşeceği aşikardır. Bu konuyu buraya gelmeden önce arkadaşlarımızla konuştuk ve bugün burada geleneksel balık gününde sizlere sevgili denizci öğrencilere müjdemi açıklıyorum. Sizin 7 denizde gezebilecek en güzel bir staj gemisini sağlamak için gereken neyse onu yapacağız hayırlı uğurlu olsun. Ayrıca bayan denizci öğrencilerimiz için de pozitif ayrıcalık uygulayacağız eğer izniniz olursa. Onların denizcilik ailesinde daha fazla yer almaları, stajlarda daha fazla imkan bulmaları için özel bir program geliştireceğiz."

konuşmasının son kısmında Türk denizcilik sektörünün son 13 yılda aldığı mesafelere de değinen Yıldırım, 2002'de Bakanlığa geldiğinde Türk denizciliğinin kara listede olduğunu, açılan gemilerin en yakın limanda tutulduğunu, denizciliğin sıkıntı yaşadığını kaydetti. Gemi tutulmalarında yüzde 84 azalma sağladıklarını kaydeden Yıldırım, Türk denizciliğinin ve gemilerinin beyaz listenin en üst noktalara çıkardıklarını anlatarak, Türkiye'nin Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne (IMO) son yıllarda en yüksek oyla seçilen üye olduğunu söyledi.

TERSANELERDEKİ İSTİHDAM ORANI

Tersanelerde hali hazırda 30 bin kişinin istihdam edildiğini kaydeden Yıldırım, "Bu 100 bin kişilik aile demektir. Tüm dünyadaki krize rağmen Türk ticaret filosu dünyanın bütün yükünü taşıyan 15 ülke arasındaki 13'üncü yerini koruyor" dedi. Türkiye'nin 2023'te ilk 10 ekonomi olma hedefini hatırlatan Yıldırım, denizcilerin Türkiye'nin hedeflerinden her zaman bir adım önde gittiğini söyledi.

Yıldırım, şu anda 384 balıkçı barınağı olduğunu ifade ederek, 2003-2012 yılları arasında 45 adet balıkçı barınağını tamamlayarak balıkçıların hizmetine verdiklerini anımsattı.

Deniz ticaretinden de önemli mesafeler katettiklerini vurgulayan Yıldırım, dış ticaret taşımacılığında denizciliğin payının yüzde 74'lere ulaştığını aktardı.

Binali Yıldırım, "Cumhuriyet'in 100. yıl dönümüne giderken 3 denizimizde 3 büyük liman hedefimizi gerçekleştiriyoruz. Karadeniz'de Kilyos, Akdeniz'de Mersin, Ege'de Kuzey Ege limanlarını hayata geçirmek için adımları attık ve böylece Türkiye gelişen ekonomisiyle, gelişen taşımasıyla limanlarını, liman altyapılarını daha da geliştirmiş olacak" diye konuştu.

İNSANSIZ SU ÜSTÜ ARACI

Konuşmalardan önce sergi alanını ziyaret eden Bakan Yıldırım, stantları tek tek dolaşarak öğrencilerle projeler üzerine sohbet etti. Yıldırım'ın en çok dikkatini çeken stant ise İTÜ Denizcilik Fakültesi öğrencilerinin yaptığı kendi kendine yönünü tayin edebilen tamamı yerli İnsansız Su Üstü Aracı oldu.

İnsansız aracı uzun süre inceleyen Bakan Yıldırım, öğrencilere çeşitli sorular sordu.

Etkinlik sonrasında ise Yıldırım ve diğer konuşmacılar, en genç ve 40, 50, 60 yıllık mezunlara okul nişanını verdi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Bakan Yıldırım, Denizcilik Sektöründeki Sorunlara Dikkat Çekti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement