Başbakan Erdoğan Vestel City'de - Son Dakika
Politika

Başbakan Erdoğan Vestel City'de

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milletle Beraber Başlattıkları Medeniyet Yürüyüşünün Aralıksız Devam Ettiğini Söyledi.

03.02.2007 17:33

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, milletle beraber başlattıkları medeniyet yürüyüşünün aralıksız devam ettiğini söyledi.

Avrupa'nın en büyük üretim üssü olan Vestel City'de bulunan laptop, LCD - plazma televizyon, bulaşık makinesi, fırın ve ikinci buzdolabı fabrikaları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle hizmete açıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gelecekte Türk markalarının yakın zamanda dünyanın en değerli markaları arasına gireceğine inandığını belirtti. Başbakan Erdoğan, "Temennimiz bu yükselişin devam etmesi, dünyanın en değerli 100 markası, 50 markası arasına Türk markalarının girmesi. Bundan sonra Türk markalarının dünyada rekabet ettiğini inşallah göreceğiz. Bu alanda da insanımıza güveniyoruz. Yakın zamanda dünyanın en değerli markaları arsında bir çok markamız olacak. Milletçe bunu da başaracağız" dedi.

Manisa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Vestel City'de bulunan laptop, LCD - plazma televizyon, bulaşık makinesi, fırın ve ikinci buzdolabı fabrikaları hizmete açıldı. Açılışa, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Özgün, Manisa milletvekilleri ile Manisa Valisi Refik Arslan Öztürk, Manisa Belediye Başkanı Bülent Kar, İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, Vestel çalışanları ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış töreninde yaptığı konuşmada Zorlu Grubu olarak, her zaman, 'Büyük Ülkeler, Büyük Hayallerden Doğar' düsturuna inandıklarını söyleyen Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, "Vestel City gibi bir yatırımı tasarlarken, sadece 'Türkiye' ölçeğinde düşünmek mümkün değildi. Çünkü küresel rekabet ortamında, küresel düşünmeyen şirketlerin 'büyük oynama' şansı olmaz. Küreselleşmenin doğal sonucu olarak dünya devleri ile rekabet içinde olmak zorundasınız. İşte bu yüzden, Vestel City'i , Avrupa'nın en büyük üretim, teknoloji ve Ar-Ge üssü haline getirdik. İşte bu yüzden, Vestel'de yalnızca araştırma ve geliştirme konusunda bin 100 mühendis durmaksızın çalışıyor. İşte bu yüzden, Vestel, yalnızca burada Manisa'da değil, İzmir'de, İngiltere'de, ABD'de ve Hong-Kong'da Ar-Ge yatırımları yaptı" dedi.

Vestel'in dünya pazarlarındaki başarısının ardında Ar-Ge, üretim gücü ve esnek çalışma modelinin yattığını belirten Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Birgül ise "Elde ettiğimiz bu başarı ile Vestel Şirketler Grubu olarak Türkiye ile aynı saat diliminde olan ülkelerde markalaşma yoluna giderek, pazar payımızı ve Vestel markasının gücünü artırmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Açılış töreninde bir konuşma yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, "Bugün Manisa'nın dünya ölçeğindeki fabrikasına yeni tesislerin eklenmesinin mutluluğunu yaşıyoruz. Açılışını gerçekleştirdiğimiz Vestel City laptop, LCD - plazma televizyon, bulaşık makinesi, fırın ve ikinci buzdolabı fabrikalarının hayırlı olmasını temenni ediyorum. Gittiğim her yerde her açılışta söylüyorum. Bu ülke için tek bir çivi çakan her yatırımcımızın, işadamlarımızın her zaman destekçisiyiz. Kim bu ülke için bu millet için bir emek bir değer oluşturmuşsa bizi her zaman yanında bulacaktır. Bu millete hizmet edenlerin başımız gözümüz üstünde yeri var. Vestel, Türkiye'nin çıkardığı en güçlü markalardan birisidir. Dünya standartlarındaki ürünleriyle önemli bir pazar payına sahip. Bu tesisle gücüne güç katacaktır" dedi.

"TÜRKİYE'DE KÖKLÜ BİR ZİHNİYET DEĞİŞİMİ"

Türkiye'de her bakımdan büyük bir değişim ve kalkınma yaşandığını belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'de siyasi, ekonomik, ticari ve sosyal bakımdan büyük değişme ve kalkınma yaşanıyor. Bunu görüyoruz, dünya da görüyor. Bazıları bu heyecana ortak olmak istemese de, milletimizle başlattığımız medeniyet yürüyüşü aralıksız sürüyor. 4 yıl öncesinin Türkiye'si ile bugün aynı değil. 4-5 yıl önce güven ve istikrardan söz etmek mümkün değilken, bugün kalıcı istikrardan söz ediyoruz. Sisli, puslu hava dağıldı. 1 yıllık değil, 3 yıllık bütçe planları yapıyoruz. 5 yıllık değil, 7 yıllık kalkınma planları yapıyoruz. Gelecek vizyonumuz büyüdü, öngörüler netleşti. Küresel krizlerde sağlam duran, kırılganlık sınırlarını aşmış bir ekonomimiz var. Bugün dünyanın en önemli en büyük ekonomileri arasındayız. Türkiye dünya ekonomisi ile entgrasyonu sağladı. Küresel sermayenin merkezi haline geldi. Son 4 yılda nereden nereye geldiğimiz anlaşılsın diye bazı örnekler vermek istiyorum. 1993-2002 büyümesi 2.6 iken 2003-2006 ortalaması 7.6 olarak gerçekleşti. Milletin vizyonu o kadar geniş ki Türkiye dünya üzerinde en hızlı büyüyen ekonomiler arasında yer almasına rağmen bazılarını tatmin etmiyor. Neden küçüldüğümüzü değil, neden daha çok büyümediğimizi sorgular hale geldik. Bu köklü bir zihniyet dönşümü" dedi.

Türkiye ekonomisinin her geçen gün daha da büyüdüğünü belirten Başbakan Erdoğan, "GSMH, 2002 sonunda 181 milyar dolar iken şu an 390 milyar dolar, ayrıca kesin rakamlar da henüz açıklanmadı. Kişi başı milli gelir 2 bin 500 dolardan 5 bin 380 dolara çıktı. Alım gücü de yükseldi. Beyaz eşya sektörümüzün gelişimine katkı sağlayacak yeni tesisler açıyoruz. 2002'de satılan toplam buzdolabı sayısı 1 milyon 88 bin adet iken, 2006 yılında Kasım sonu itibarıyla bu rakam 1 milyon 928 bin olarak gerçekleşti. Çamaşır makinasında ise 824 binden 1 milyon 831 bine çıkmış. Son 4 yılda beyaz eşya satışlarında yaklaşık 2 katı artış var. Mutlulukla şunu görüyoruz ki Türkiye her alanda katlanarak büyüyor. Toplam yatırımılar 46 milyar dolar iken 2005 de 95 milyar dolar seviyesine çıktı" dedi.

"BÜYÜMENİN MOTORU ÖZEL SEKTÖR"

Özel sektörün önemine dikkat çeken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Büyümenin motoru özel sektör yatırımları. Bundan sonra da böyle olacaktır. Biz devlet olarak bunun içinde olmayacağız. Özel sektör bu işin lokomotifi. 2005 yılında 47 bin 400 adet yeni işyeri açıldı. Türkiye'nin her köşesinde organize sanayi bölgeleri kuruyoruz. Özel sektör için her türlü imkan seferber ediliyor" dedi.

Türk markalarının dünyada hızla yayıldığını da belirten Başbakan Erdoğan konuşmasını, "Pozitif tablonun yanısıra en çok memnun eden gelişme, Türkiye'deki şirketlerin markalaşması. İhracatın artmasına paralel olarak ulusal ve uluslararası markalar çıkmaya başladı. Türkiye'de bundan 5-10 yıl öncesine kadar yabancı markalar vardı. Son 4 yılda Türkiye, dünya pazarlarında itibarının artmasıyla küresel pazar olarak değil, üretim açısında da cazibe merkezi haline geldi. Yerli firmalar markalaşma sürecine girdi. Vestel ve benzeri markalar on yıllardan bu yana öncülük üstlendi. Beklentimiz, markalaşmaya daha fazla önem verilmesi. Temennimiz bu yükselişin devam etmesi, dünyanın en değerli 100 markası, 50 markası arasına Türk markalarının girmesi. Bundan sonra Türk markalarının dünyada rekabet ettiğini inşallah göreceğiz. Bu alanda da insanmıza güveniyoruz. Yakın zamanda dünyanın en değenli markaları arasında bir çok markamız olacak. Milletçe bunu da başaracağız" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasının ardından kürsüye gelen TBMM Başkanı Bülent Arınç, "Vestel'in yeni açılışlarında geldiğimiz noktayı görmek, başarıları izlemek, istihdamın arttığını görmek beni çok mutlu etti. Teknolojik ürünleriyle bu başarıları, bu güzellikleri tekrar yaşamak beni ve bütün ülkemi bahtiyar etti. Mutlu olduk. Bir Manisalı olarak bunları görmekten çok mutluyum. Vestel son teknoloji ürünlerini ihraç etmekte ve Türkiyemizin adını duyurmaktadır. Denizli Babadağ'dan gelip, bu mağazaları, fabrikaları yükseltenler çok başarılı bir iş yaptılar. Vestel bir dünya markası olup, dünyanın en prestijli markalarından birisidir. Anadolu'nun temiz sermayesi ile Türkiye çok prestijli bir marka kazanmış ve Manisa'nın adını dünyaya duyurmuştur. Kendilerini canı gönülden kutluyorum" dedi.

Konuşmaların ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, TBMM Başkanı Bülent Arınç ve bakanlar temsili açılış kurdelasını kesti. Başbakan Erdoğan ve TBMM Başkanı Bülent Arınç'a, özel tasarlanmış ay-yıldız motifli Vestel marka laptop bilgisayar hediye edildi.

VESTEL CİTY

Toplam 600 bin metrekare kapalı alana sahip olan Vestel City, tek alan üzerinde üretim yapan bir tesis olarak Avrupa'nın en büyük, dünyanın ikinci büyük endüstri kompleksi konumunda. Vestel'in 2006 yılında hayata geçirdiği ve Avrupa'nın tek laptop üretim tesisi olan fabrikası olan Vestel Laptop fabrikası, dünyanın en büyük mikro işlemci üreticisi Intel'in teknolojik desteğiyle kurulmuştu. Tüplü televizyonlardan LCD ve plazma TV'lere olan yönelim paralelinde kurulan LCD ve plazma fabrikası sayesinde Vestel, Avrupa pazarındaki en önemli oyunculardan biri olarak konumlanıyor. Vestel mühendisleri tarafından geliştirilen ileri teknoloji ürünü yeni nesil LCD ve plazma televizyonlar başta Avrupa olmak üzere tüm dünya geneline ihraç ediliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılacak diğer fabrikalar ile Vestel'in beyaz eşya üretimi yapan fabrikalarının ürün gamı da tamamlanmış oluyor. Buzdolabı, çamaşır makinesi ve klima fabrikalarına eklenen bulaşık ve pişirici cihaz fabrikaları ile Vestel, Avrupa beyaz eşya pazarında çok daha güçlü bir konuma geliyor.

(ÖA-YK-ÖK-ÖK-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Başbakan Erdoğan Vestel City'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement