CHP Grup Başkanvekili Gök Açıklaması - Son Dakika
Politika

CHP Grup Başkanvekili Gök Açıklaması

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, hükümet kurma sürecine ilişkin, "Şimdi artık Cumhurbaşkanının bir an önce yeni bir siyasi iradenin oluşmasının önünü açması ve Sayın Kılıçdaroğlu'na görevi vermesi gerekmektedir.

19.08.2015 13:33

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, hükümet kurma sürecine ilişkin, "Şimdi artık Cumhurbaşkanının bir an önce yeni bir siyasi iradenin oluşmasının önünü açması ve Sayın Kılıçdaroğlu'na görevi vermesi gerekmektedir. Görevin verilmemesine ilişkin geçen süre Türkiye'nin aleyhine olmaktadır" dedi.

Gök, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, ülkenin doğu ve güneydoğusundan her gün üzüntü verici haberlerin geldiğini, ülkenin yangın yerine döndüğünü söyledi.

Türkiye'nin büyük bir travma yaşadığını, tarihinin en karanlık günlerini geçirirken ekonomi alanında da endişe verici bir tablonun yaşandığını ileri sürdü.

Durumun ürkütücü olduğunu ancak bunu durduracak bir siyasi iradenin de bulunmadığını ifade eden Gök, 7 Haziran milletvekili genel seçiminin ardından yaşanan hükümet kurma sürecine değindi.

"Başından beri AKP, bir koalisyon seçeneği ile muhataplarına gitmemiştir" diyen Gök, ülkende uzun süreli bir reform hükümetine ihtiyaç olduğunu belirtti.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iade ettiğini hatırlatan Gök, gelinen noktada teamüller gereği görevin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdardoğlu'na verilmesi gerektiğini söyledi.

Gök, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Şimdi artık Cumhurbaşkanının bir an önce gecikmeksizin, hem terörden hem de ekonomik yönden yangın yerine dönmüş Türkiye'de, yeni bir siyasi iradenin oluşmasının önünü açması ve CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu'na bu görevi vermesi gerekmektedir. Görevin verilmemesine ilişkin geçen süre Türkiye'nin aleyhine olmaktadır. Biz CHP olarak ortamın son derece olumsuz olduğu ve hükümet kurma çalışmalarına ilişkin sürenin işlediği bu anayasal süreçte, görevi devralmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz Türkiye kamuoyuna. ve alacağımız bu görevde yapıcı, reformlara dayalı uzun süreli bir koalisyon hükümeti ya da CHP'nin dışarıdan destekli azınlık hükümetini çıkarmak yolunda önemli çalışmalar yapacağımızı ifade ediyoruz. Hükümet kurma kararlılığımızı ifade ediyoruz. Mevcut tablodan bir hükümet çıkar mı? Çıkar."

-"Geciken her dakikadan artık Cumhurbaşkanı da sorumludur"

Hükümet kurma görevinin CHP'ye verilmemesiyle geçen her dakikanın Türkiye'nin aleyhine olduğunu savunan Gök, "Siyasetçiler olarak bu sorumluluğu hepimiz taşırız" dedi.

Parlamentonun yalnızca AK Parti'den oluşmadığına işaret eden Gök, "AKP tek başına iktidar olanağını kaybetmiş olarak parlamentodadır. Dolayısıyla hükümet kurma çalışmalarını AKP'ye endeksleyerek ve 'AKP olmazsa Türkiye'de hükümet kurulmaz' anlayışını da sürdürmek son derece yanlıştır, keyfidir, hatalıdır. Cumhurbaşkanına düşen anayasal sorumluluğu çerçevesinde Türkiye'nin karşılaşmış olduğu bu olumsuz tabloda gecikmeksizin bir hükümetin kurulmasının önünü açmasıdır. Geciken her dakikadan artık Cumhurbaşkanı da sorumludur" diye konuştu.

-"Böyle bir iradeyi belirtecekse bunu, Türk milletinin huzurunda söylemelidir"

Gök, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Koalisyon seçeneklerinin tükenmesi ve seçim hükümeti oluşturulması halinde CHP'nin bu hükümete bakan verip vermeyeceği sorusu üzerine Gök, "Şu anda hükümet kurma çalışmalarının yürütülmesine yönelik anayasal süreç bitmemiştir. Dolayısıyla bu seçim hükümeti tartışması, bu sürenin tamamlanmasından sonra ya da CHP'nin hükümet kurma çalışmalarından sonuç alınamaması üzerine değerlendirilecek bir konudur. Daha bu süre bitmemişken başka seçenekleri ve arayışları konuşmak, tartışmak yanlış olur. Bu nedenle biz CHP olarak görev almaya ve hükümet kurmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz" yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün bazı yazar ve tarihçilerle bir araya geldiği Cumhurbaşkanlığı Sofrası'nda, hükümet kurma görevini Kılıçdaroğlu'na vermeyeceğine yönelik sözler kullandığı iddialarına ise Gök, "Doğru mudur, değil midir bilmiyoruz. Ama Cumhurbaşkanı eğer böyle bir iradeyi belirtecekse bunu, Atatürk düşmanlığı tescil edilmiş bir meczubun yanında ve huzurunda değil, Türk milletinin huzurunda söylemelidir" karşılığını verdi.

-"Makul alanlarda buluşma şansımız vardır"

Gök, Kılıçdaroğlu'nun görevin kendisine verilmesi durumunda Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne gidip gitmeyeceği sorusunu yanıtlarken de önce kendilerine görevin verilmesini beklemelerini istedi. Gök, "Biz bu görevi almaya hazırız. Görev bize tevdi edildiği anda da nasıl alacağımızı da elbette kamuoyu görecektir. CHP anayasal sınırlar içinde davranmaya özen gösterecektir" dedi.

Gök, MHP yöneticilerinin, CHP'nin kuracağı bir azınlık hükümetine destek vermeyecekleri, koalisyonda yer almayacakları yönündeki açıklamalarının sorulması üzerine, "Bütün siyasetçiler Türkiye'deki olumsuz tablonun bir an önce giderilmesi yönünde sorumlu davranmak durumundadır. Terörü yenmek, ekonomik çöküşü durdurmak için her siyasetçinin sorumluluğu vardır. Makul alanlarda buluşma şansımız vardır. Bu ancak görüşmelerden sonra ortaya çıkabilir" ifadesini kullandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, bugün yaptığı açıklamada, HDP'ye oy veren emniyet mensuplarına ilişkin sözlerinin de hatırlatılması üzerine Gök, herkesin cümlelerini özenle seçmesi gereken bir süreçte olunduğunu belirtti. Ülkede kutuplaşmayı artırıcı söylemlerden kaçınılması gerektiğine işaret eden Gök, "Sayın Taner Yıldız'ın da daha dikkatli ve özenli bir üslup kullanması gerekir" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP Grup Başkanvekili Gök Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement