CHP'li Seçer, Türkiye-Suriye Arasındaki Kaçak Geçişleri Meclise Taşıdı - Son Dakika
Politika

CHP'li Seçer, Türkiye-Suriye Arasındaki Kaçak Geçişleri Meclise Taşıdı

CHP\'li Seçer, Türkiye-Suriye Arasındaki Kaçak Geçişleri Meclise Taşıdı

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, resmi kayıtlarda Türkiye'deki cezaevlerinde hükümlü ya da tutuklu olarak kalıyor gibi görünen kişilerin yasa dışı yollarla Suriye'ye geçerek Esad rejimine karşı savaştıkları,...

26.07.2013 12:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, resmi kayıtlarda Türkiye'deki cezaevlerinde hükümlü ya da tutuklu olarak kalıyor gibi görünen kişilerin yasa dışı yollarla Suriye'ye geçerek Esad rejimine karşı savaştıkları, Suriye'deki iç çatışmalarda ölen El Kaide ve El Nusra üyesi militanların üzerinden Türkiye Cumhuriyeti kimliği çıktığı iddialarının doğru olup olmadığını sordu.

Seçer, Türkiye-Suriye arasındaki kaçak geçişleri TBMM gündemine taşıdı. Başbakan Erdoğan'ın yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi veren Seçer, Suriye'de yaklaşık 2,5 yıldır devam eden çatışmalar boyunca Türkiye'deki sınır geçişlerinin sık sık gündeme geldiğini anımsattı. Esad rejimi ile savaşan çeşitli grupların Türkiye sınırından kaçak yollarla geçtiği iddialarının ortaya atıldığını belirten Seçer, bu grupların başında ise Türkiye'de de mensupları olduğu bilinen El Kaide ve onunla bağlantılı El Nusra örgütünün geldiğini kaydetti.

Soru önergesine ilişkin açıklama yapan Seçer, Suriye sınırında endişe verici gelişmeler yaşandığını ve sınırdan kontrolsüz geçişlerin hızlandığını öne sürerek, "Suriye'de Esad'a karşı savaşanların arasında El Kaide ile El Nusra militanlarının Türkiye'den geçerek Suriye'de savaştıkları iddiaları yazılıp çiziliyor. Bu iddialar vahim; daha da vahimi Türkiye-Suriye sınırı üzerinden 'kontrolsüz' geçişlerin olduğu ve Suriye'deki iç çatışmalara Türkiye Cumhuriyeti kimliği taşıyan vatandaşların da katıldığına yönelik iddialar. Türkiye'deki cezaevinde hükümlü ya da tutuklu olanların Suriye'ye geçerek Esad'a karşı savaştığı, savaşanlara yöneticilik yaptığı da iddia ediliyor. Resulayn'da çıkan çatışmalar sırasında ölenlerin ikisinin Adana nüfusuna kayıtlı Muhammed Emin Doğucu ve İbrahim Özden, diğerinin ise daha önce El Kaide'den Erzurum nüfuslu Murat Koçak olduğu gazetelere yansıdı. Koçak'ın Türkiye'de bir El Kaide operasyonunda tutuklandıktan sonra serbest bırakıldığı öne sürüldü. İşte bütün bunlar yaşanırken, Ortadoğu'da kan gövdeyi götürürken her türlü iddianın aydınlatılmaya ihtiyacı vardır" dedi.

Bu çerçevede, Başbakan Erdoğan'dan iddialara açıklık getirmesini isteyen Seçer, şu soruların da yanıtlanmasını istedi:

" Emniyet Genel Müdürlüğü, MİT ve diğer istihbarat birimlerinin yaptığı tespitlere göre Türkiye'de halen kaç 'aktif' terör örgütü bulunmaktadır? Sözü edilen terör örgütlerine yıllar itibariyle katılım nasıldır? Son bir yılda dünya üzerinde birçok eylemden dolaylı veya doğrudan sorumlu tutulan ve ABD'nin terör örgütü listesine aldığı El Kaide ve onunla bağlantılı El Nusra örgütünün Türkiye veya diğer ülkelerdeki yapılanmalarına bağlı olduğu belirlenen kaç kişi yakalanmıştır? El Kaide ve onunla bağlantılı El Nusra örgütü üyesi olduğu iddiasıyla yakalanan bu kişilerden kaçı Türkiye üzerinden Suriye'ye ya da Suriye üzerinden Türkiye'ye geçişi/geçiş hazırlığı sırasında yakalanmıştır? Yakalananlar arasında Kuzey Afrika, Kafkasya, Avrupa ve Afganistan bölgelerinden yine kaçak yollarla Türkiye'ye geçen kişi ya da kişiler bulunmakta mıdır? Bulunuyor ise bunların sayısı kaçtır? El Kaide ile El Nusra ya da diğer 'aktif' terör örgütlerinin militanlarının Türkiye'den geçerek Suriye'de savaştıkları iddiaları doğru mudur? Doğru ise son bir yılda bu tür faaliyetlerde bulunan ya da bulunmak üzereyken yakalanan terör örgütü mensuplarının sayısı kaçtır? Halen Türkiye'deki cezaevlerinde El Kaide ve El Nusra üyesi olduğu gerekçesiyle kaç hükümlü/tutuklu bulunmaktadır? Resmi kayıtlarda tutuklu/hükümlü olarak görünen ancak Suriye'ye savaşmak, grupları yönetmek üzere geçen kişilerin olduğu iddiası doğru mudur? Türkiye-Suriye sınırı üzerinde 'kontrolsüz' ya da 'kontrolsüz bırakılan' alan ya da alanlar var mıdır? Teröristlerin önüne geçilemeyen sınır geçişleri hakkında alınan önlem ya da önlemler nelerdir? Önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan dönemde Suriye'de iç çatışmalarda ölen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sayısı kaçtır? Suriye'deki iç çatışmalar sırasında ölen kimi El Kaide ile El Nusra militanlarının üzerinden Türkiye Cumhuriyeti kimliklerinin çıktığı iddiası doğru mudur? Resulayn'da çıkan çatışmalar sırasında ölenlerin ikisinin Adana nüfusuna kayıtlı Muhammed Emin Doğucu (20) ile İbrahim Özden (30), üçüncüsünün ise Erzurum nüfuslu Murat Koçak (21) olduğu iddiası doğru mudur? Doğru ise bu kişiler Suriye'ye nasıl ve hangi yöntemlerle geçmişlerdir? Sözü edilen kişilerin El Kadie/El Nusra ile ilgileri ya da ilişkileri tespit edilmiş midir?" - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika CHP'li Seçer, Türkiye-Suriye Arasındaki Kaçak Geçişleri Meclise Taşıdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement