Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: "Azerbaycan ile dış ticaret hacmimiz yüzde 31 oranında artarak 5.2 milyar dolara ulaştı" - Son Dakika
Politika

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: "Azerbaycan ile dış ticaret hacmimiz yüzde 31 oranında artarak 5.2 milyar dolara ulaştı"

- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: "Azerbaycan ile dış ticaret hacmimiz yüzde 31 oranında artarak 5.2 milyar dolara ulaştı" Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Bakü'de gerçekleştirilen Azerbaycan ve Türkiye Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu'nun 10.

04.11.2022 17:21  Güncelleme: 18:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: "Azerbaycan ile dış ticaret hacmimiz yüzde 31 oranında artarak 5.2 milyar dolara ulaştı"

BAKÜ - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Bakü'de gerçekleştirilen Azerbaycan ve Türkiye Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu'nun 10. Dönem Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "2022 yılının ilk 10 aylık döneminde 2021 yılının aynı dönemine göre dış ticaret hacmimiz yüzde 31 oranında artmış ve 5.2 milyar dolara ulaşmıştır ki kısmet olursa bunun 6 milyarın üzerinde bir rakamla tamamlarız diye ümit ediyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Azerbaycan'daki temaslarına devam ediyor. Fuat Oktay, Azerbaycan ve Türkiye Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu'nun 10. Dönem Toplantısı'na katıldı. Toplantı, Azerbaycan Başbakanı Ali Asadov ve Fuat Oktay'ın başkalığında yapıldı.

"Kardeş ülkelerimiz arasında bugün ilişkiler, stratejik müttefiklik seviyesindedir"

Azerbaycan Başbakanı Ali Esedov Azerbaycan'ın Türkiye ile olan ilişkilerine özel bir önem verdiğini belirterek, "Türkiye bağımsızlık tarihimizde diplomatik ilişkileri kuran ilk ülke. Ancak Azerbaycan-Türkiye ilişkileri halklarımızın tarihi kadar eskidir. Sarsılmaz dostluk ve kardeşlik ilişkileriyle birbirine sık bir şekilde bağlıdır. Kardeş ülkelerimiz arasında bugün ilişkiler stratejik müttefiklik seviyesindedir. Azerbaycan bütün meselelerde gösterdiği destek için Türkiye minnettardır. Özellikle 44 günlük Vatan Savaşı'nda gösterdiğiniz destek için sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Türk halkına ve şahsen size teşekkür ediyoruz. Başarılı işbirliğimiz bölgenin gelişmesine, istikrarına ve güvenliğine büyük katkı sağlıyor. Ülkelerimiz arasındaki dostluk ve kardeşlik bütün dünyaya örnektir" dedi.

"Bu toplantı ülkelerimiz arasında ticari ve ekonomik ilişkileri değerlendirme-geliştirme fırsatı bulduğumuz önemli bir mekanizma"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise Azerbaycan'ın kalkınması ve güçlenmesinin kendisini ve Türk halkını da mutlu ettiğini ifade ederek, "Acınız acımızdır, sevinciniz sevincimizdir. Bu vesileyle ben yaklaşmakta olan Zafer Günü'nü de şahsım ve tüm Türk milleti halkı adına bir kez daha kutlamak isterim. Bugün 10. Dönem Türkiye-Azerbaycan Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu Toplantımız vesilesiyle Bakü'deyiz. Hamdolsun her geçen gün daha da sıklaşan temaslarımız sonucunda gerek kurumlararası işbirliklerinde, gerek iş dünyamızın ortaklıklarında ivme kaydedilmektedir. Türkiye-Azerbaycan Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu Toplantısı ülkelerimiz arasında ticari ve ekonomik ilişkileri değerlendirme ve geliştirme fırsatı bulduğumuz önemli bir mekanizma. İkili ticari ilişkilerimize önemli katkılar sağlayacağına inandığımız teknik heyetlerimizin özverili çalışmalarıyla hazırlanan eylem planına ayrıca önem vermekteyiz" şeklinde konuştu.

"Dış ticaret hacmimiz yüzde 31 oranında artmış ve 5.2 milyar dolara ulaşmıştır"

10. Dönem Türkiye-Azerbaycan Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu Eylem Planı'nda ticaret, yatırım, sanayi, teknoloji, tarım, orman, gıda güvenliği ve birçok alanda toplam 86 adet eylem maddesinin mevcut olduğunu belirten Oktay, "Tüm eylemlerin kağıt üzerinde kalmadan birer birer hayata geçmesi için üzerimize düşeni yapacağımızı bir kez daha teyit ediyor, sizlerin de en güçlü şekilde destek vereceğinize yürekten inanıyorum. İkili ticari hacmimiz 2021 yılında, 2020 yılına göre yüzde 10 oranında artarak 5 milyar dolarlık, yine buna enerji dahil, 5 milyar dolarlık bir hacme ulaşmıştır. 2022 yılının ilk 10 aylık döneminde ise 2021 yılının aynı dönemine göre dış ticaret hacmimiz yüzde 31 oranında artmış ve 5.2 milyar dolara ulaşmıştır ki, kısmet olursa bunun 6 milyarın üzerinde bir rakamla tamamlarız diye ümit ediyoruz. Ama cumhurbaşkanlarımızın gösterdiği hedefe göre daha da hızlanmamız gerektiğini görüyoruz. Bunun bir gerçek olduğunu biliyoruz, zaten bugün de bu vesileyle buradayız. Bu hedefe ulaşmamızda önem arz eden tercihli ticaret anlaşmasının yine ürün listesini genişletme müzakereleri de devam ediyor. Bunun da önemli bir faktör olduğunu düşünüyoruz biz" dedi.

Oktay, temasları çerçevesinde Haydar Aliyev Merkezi'nden düzenlenecek ve iki ülke özel sektör iş insanlarının yer alacağı Türkiye-Azerbaycan İş Forumu'na katılacak.

Birçok alanda mevcut ve muhtemel iş birliği konularının ele alındığı KEK toplantısında Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, bakan yardımcıları, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Göksel Aşan, DEİK Başkanı Nail Olpak, YÖK Başkan Vekili Haldun Göktaş, BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan, TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin de yer aldı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: "Azerbaycan ile dış ticaret hacmimiz yüzde 31 oranında artarak 5.2 milyar dolara ulaştı"
Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: 'Azerbaycan ile dış ticaret hacmimiz yüzde 31 oranında artarak 5.2 milyar dolara ulaştı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi
    01:24 Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan 9 kişi yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli makamlara sevk edilirken, bazıları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.


Advertisement