Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'un İsveç'in Aftonbladet gazetesinde makalesi yayımlandı Açıklaması - Son Dakika
Politika

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'un İsveç'in Aftonbladet gazetesinde makalesi yayımlandı Açıklaması

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun\'un İsveç\'in Aftonbladet gazetesinde makalesi yayımlandı Açıklaması

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'un Türkiye ziyaretini ve İsveç'in NATO üyelik sürecini değerlendiren makalesi, İsveç merkezli Aftonbladet gazetesinde yayımlandı.

07.11.2022 12:13  Güncelleme: 12:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'un Türkiye ziyaretini ve İsveç'in NATO üyelik sürecini değerlendiren makalesi, İsveç merkezli Aftonbladet gazetesinde yayımlandı.

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, makalesinde, İsveç'teki yeni hükümetin Madrid'de imzalanan muhtıraya bağlı kalacağını beyan etmesinin olumlu bir gelişme olduğuna işaret eden Altun, yeni hükümetin, önceki hükümetin müzakere ettiği bu çerçevenin gereğini yerine getireceğini belirterek, ilkeli bir tutum benimsediğini kaydetti.

Başbakan Ulf Kristersson'un Ankara ziyaretini, ikili ilişkileri güçlendirmek için önemli bir fırsat olarak gördüklerini vurgulayan Altun, "Bu ziyaret Türk halkı tarafından 'meşru endişelerinin anlaşıldığı' ve 'İsveç'in PKK başta olmak üzere terör örgütlerince yapılagelen dayatmalara boyun eğmeme iradesi gösterdiği' şeklinde yorumlanmıştır." ifadelerini kullandı.

Fahrettin Altun, İsveç'in NATO üyelik başvurusu bağlamında Türkiye'nin bazı endişelerine dikkati çekerek, Türkiye'nin NATO'ya katılmak isteyen İsveç'ten kendi ulusal güvenliğini yakından ilgilendiren bazı politikalarını gözden geçirmesini istediğini hatırlattı.

Bu taleplerin spesifik olarak iki konuya odaklandığına işaret eden Altun, şöyle devam etti:

"Öncelikle İsveç'ten Türk savunma sektörüne yönelik her türlü kısıtlamayı ortadan kaldırmasını istedik. Bilindiği üzere Türkiye, insansız hava araçları başta olmak üzere birçok yüksek teknolojili savunma ürünü ortaya koymakta ve böylece dünyada istikrarlaştırıcı bir rol oynamaktadır. Nitekim savunma sektörümüz bugün birçok NATO ülkesine satış yaparak ittifakımızın güvenliğine katkıda bulunmaktadır. NATO'nun güvenliğine katkıda bulunan Türk savunma sektörünün NATO'ya katılmak isteyen bir devlet tarafından kısıtlamalara maruz bırakılmasının en hafif tabirle tutarsız bir davranış olacağı açıktır.

İkinci husus ise on binlerce masum Türk vatandaşını şehit eden terör örgütlerinin finansman, propaganda ve militan devşirme faaliyetlerini İsveç'te sürdürmelerinden duyulan rahatsızlıktır. İsveç hükümetinin Madrid'de imzalanan muhtırayla haklılığını teslim ettiği ve gidermeyi taahhüt ettiği terör endişemiz konusunda somut adımlar atacağına dair ihtiyatlı bir iyimserlik taşıyoruz. NATO müttefiklerinin saldırıya uğramaları durumunda tüm güçleriyle birbirlerini savunma sözü verdiği düşünülürse, terörle mücadele, İsveç'in NATO üyeliğine giden yolda olmazsa olmazdır."

"İsveç medyasındaki haber ve yorumların seviyesi endişe verici"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, diğer taraftan İsveç medyasını yakından takip eden bir gözlemci olarak son aylarda Türkiye hakkında okuduğu birçok yorum ve haberin kalite ve seviyesini endişe verici bulduğunu aktardı.

Demokratik ülkelerde önemli kararlara diyalog ve müzakereyle varılmasının doğal ve sağlıklı olduğunu belirten Altun, bu kapsamda politikaların eleştirilebileceğine ve bu eleştirinin çok sert olabileceğine işaret etti.

Hatta bazı uzmanların, İsveç'te yapılan seçimlerin, "NATO üyeliğine dair bir referandum vazifesi gördüğü" tespitinde bulunduklarını ifade eden Fahrettin Altun, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki hassasiyetini hem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şahsını hedef alan bazı yorumların İsveç kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik olmadığına şahit oluyoruz. Örneğin, İsveç devlet televizyonunda Kürtçe konuşulmasının Türkiye'yi rahatsız edeceğini düşünenlerin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kürtlerin karşı karşıya kaldığı yasakları kaldırdığını ve Kürtçe yayın yapan bir devlet televizyonu açtığını bilmemesi şaşırtıcı olmuştur. Aynı programı yapanların, Türkiye'nin düşmanı zannedilerek bayrağı kullanılan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin PKK ile mücadelemizde yakın ortağımız olduğunu da bilmediğini bu vesileyle öğrendik."

NATO üyesi olmak ya da olmamanın İsveç halkının ve hükümetinin kararı olduğunun altını çizen Altun, Türkiye olarak bu karara saygı duyduklarını bildirdi.

Fahrettin Altun, "Öte yandan, NATO tartışmasının İslamofobi veya Türkofobi zemininde yürütülmesini ancak bir dikkat dağıtma çabası veya savunma mekanizması olarak görebiliriz. Terörden zarar görenlere ve Türkiye'nin haklı endişelerine saygı gösterilmesini bekleme hakkımızı ise saklı tutuyoruz." görüşüne yer verdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, Başbakan Ulf Kristersson'un Ankara ziyaretinin, İsveç'in NATO üyeliği açısından tarihi bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini vurgulayarak, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyelik başvurusunu, Madrid'de imzalanan muhtıra çerçevesinde somut adımların atılıp atılmadığına bakarak değerlendireceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'un İsveç'in Aftonbladet gazetesinde makalesi yayımlandı Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzurum Polisi FETÖ'den Hapis Cezası Bulunan Bir Şahsı Yakaladı
    13:57 Erzurum Polisi FETÖ'den Hapis Cezası Bulunan Bir Şahsı Yakaladı

    Erzurum İl Emniyet Müdürlüğü, Fetullahçı Terör Örgütüne yönelik yapılan çalışmalarda, hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir öğretmenin yakalandığını duyurdu. Şahıs gözaltına alındıktan sonra cezaevine teslim edildi. Terör örgütleriyle mücadele kararlılıkla sürdürülecektir.

  • Avustralya Başbakanı, bıçaklı saldırganı engellemeye çalışan Fransız vatandaşını övdü
    13:49 Avustralya Başbakanı, bıçaklı saldırganı engellemeye çalışan Fransız vatandaşını övdü

    Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, alışveriş merkezindeki bıçaklı saldırganı uzaklaştırmaya çalışan Fransa vatandaşı Damien Guerot'un istediği kadar ülkede kalabileceğini, vatandaş olmasının memnuniyetle karşılanacağını söyledi. Guerot, saldırı anında Fransız arkadaşıyla birlikte harekete geçerek saldırganı durdurmaya çalıştıklarını belirtti. Saldırganın babası, oğlunun psikolojik rahatsızlığı olduğunu ifade etti.

  • Seydikemer İlçesinin İlk Kadın Muhtarı Ziyarette Bulundu
    13:43 Seydikemer İlçesinin İlk Kadın Muhtarı Ziyarette Bulundu

    Seydikemer ilçesindeki Minare Mahallesi Muhtarı Şahsene Gündüz, Belediye Başkanı Bayram Önder Akdenizli'yi ziyaret etti. Gündüz, projelerini anlatırken kadınların daha aktif rol alması gerektiğini vurguladı. Akdenizli ise Gündüz'ü başarısından dolayı tebrik ederek, kadınların toplumun her köşesinde aktif rol alması gerektiğini dile getirdi.

  • Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, İtalya'da gurbetçilerle buluştu
    13:37 Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, İtalya'da gurbetçilerle buluştu

    Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İtalya'nın Venedik şehrindeki Eski Camii'nde düzenlenen 'Yatsı Namazı Buluşması' programında gurbetçilerle bir araya geldi. Erbaş, konuşmasında ibadetin önemini vurgulayarak, dürüstlüğün ve hümanizmin İslam'da aranması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Gazze'deki zulme dikkat çekerek, İslam'ın barış dini olduğunu vurguladı ve Müslümanların İslam'ı güzel bir şekilde temsil etmeleri gerektiğini söyledi.

  • 1 Mayıs'ta Türkiye'nin ve dünyanın meydanlarında buluşan milyonların gözü kulağı İstanbul Taksim 1 Mayıs alanında olacak
    13:36 1 Mayıs'ta Türkiye'nin ve dünyanın meydanlarında buluşan milyonların gözü kulağı İstanbul Taksim 1 Mayıs alanında olacak

    Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) tarafından 1 Mayıs programına ilişkin Beşiktaş'ta basın açıklaması düzenlendi. Açıklamada, '1 Mayıs'ta Türkiye'nin ve dünyanın meydanlarında buluşan milyonların gözü kulağı İstanbul Taksim 1 Mayıs alanında olacak, milyonlarca kalp Taksim 1 Mayıs alanında atacak' denildi.

  • Kadirli'de asayiş uygulamalarında 14 şüpheli tutuklandı
    13:35 Kadirli'de asayiş uygulamalarında 14 şüpheli tutuklandı

    Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde gerçekleştirilen asayiş uygulamalarında yakalanan 32 şüpheliden 14'ü tutuklandı. Emniyet ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda, 6 tabanca, 2 tüfek ve bir miktar uyuşturucu ele geçirildi.

  • Serdivan Belediye Başkanı Osman Çelik, Ziyaretçilerini Ağırlıyor
    13:34 Serdivan Belediye Başkanı Osman Çelik, Ziyaretçilerini Ağırlıyor

    Serdivan Belediye Başkanı Osman Çelik, seçildikten sonra ziyaretçilerini kabul etmeye devam ediyor. AK Parti Serdivan İlçe Başkanı Yusuf Haldızoğlu, Gençlik ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç, RATED Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Adıyaman ve diğer isimler Çelik'i ziyaret ederek tebriklerini iletti. Çelik, ziyaretçilerine teşekkür ederek, projelerini hayata geçirmek için çalışacaklarını belirtti.

  • Torbalı Belediyesi'nde Müdürlüklerde Değişiklik
    13:34 Torbalı Belediyesi'nde Müdürlüklerde Değişiklik

    Torbalı Belediye Başkanı Övünç Demir, belediyedeki birim ve müdürlüklerde değişikliklere gitti. Belediye bünyesindeki 29 müdürlüğün 19'una yeni isimler atayan Demir, belediye yönetiminde de kendi ekibini kurarak; değişime belediye birimlerinden başladı. Öte yandan, yapılan atamalarda yeni atanan müdürlerin yarısının 40 yaş altında olması dikkat çekti.


Advertisement