Dr. Levent Yılmaz'dan KKTC ile Türkiye arasındaki doğal gaz hattı açıklaması - Son Dakika
Politika

Dr. Levent Yılmaz'dan KKTC ile Türkiye arasındaki doğal gaz hattı açıklaması

Dr. Levent Yılmaz\'dan KKTC ile Türkiye arasındaki doğal gaz hattı açıklaması

KKTC ile Türkiye arasında doğal gaz hattı çalışmasına ilişkin açıklamalarda bulunan Polis Akademisi Öğretim Üyesi Dr. Levent Yılmaz, "Boru hattı Kıbrıs'ın fiziki olarak Türkiye'ye bağlanması anlamına geliyor.

22.11.2019 15:28  Güncelleme: 15:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KKTC ile Türkiye arasında doğal gaz hattı çalışmasına ilişkin açıklamalarda bulunan Polis Akademisi Öğretim Üyesi Dr. Levent Yılmaz, "Boru hattı Kıbrıs'ın fiziki olarak Türkiye'ye bağlanması anlamına geliyor. Buradaki gaz rezervlerinin tespit edilmesinin neticesinde de o bağlantı çalışmaya başlayacak. Bunun algısal kısmı teknik boyutunun çok daha ötesinde" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında elektrik ve doğal gaz hattı kurulması için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Akdeniz'de enerji politikası, IV. Uluslararası Güvenlik Sempozyumunda da ele alındı. Akdeniz'deki enerji politikasına ilişkin Polis Akademisi Öğretim Üyesi Dr. Levent Yılmaz değerlendirmelerde bulundu. Doğu Akdeniz'deki durumun bütün dünyanın gündemini işgal ettiğini belirten Yılmaz, "Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarına ilişkin çeşitli tahminler, bilinen rezervler, potansiyel rezervler konuları var. Açıkçası bugüne kadar Doğu Akdeniz'de dünyadaki enerji dengelerini değiştirecek bir rezerve rastlanılmadı ancak Doğu Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerin tamamı enerji ithalatçısı olduğu için, onların kendi bütçelerini rahatlatacak veya enerji sorununu çözecek potansiyel rezervler konusu çok kıymetli hale geldi" ifadelerini kullandı.

Doğu Akdeniz'de uluslararası hukuk kapsamında münhasır ekonomik bölge tartışmalarının henüz neticelenmediğini aktaran Yılmaz, bunun bir çözüme kavuşabilmesi için Doğu Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerin bir araya gelmesi gerektiğinin altını çizdi. Yılmaz, Suriye, Filistin, Lübnan, İsrail ve Mısır gibi diğer bölgesel sorunlarından ötürü Doğu Akdeniz konusunda işbirliğinin kısa vadede çok mümkün olmadığını aktardı.

"Rezervlerin tespit edilmesinin ardından çalışacak"

KKTC ile Türkiye arasında doğal gaz boru hattı çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Yılmaz, "Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ilişki aslında Doğu Akdeniz'in bundan sonraki sürecinin nasıl şekilleneceğini gösteriyor. Boru hattı projesinin aslında teknik öneminden daha fazla algısal ve stratejik önemi çok daha yüksek. Aslında Kıbrıs'ın fiziki olarak Türkiye'ye bağlanması anlamına geliyor. Buradaki gaz rezervlerinin tespit edilmesinin neticesinde de o bağlantı çalışmaya başlayacak. Bunun algısal kısmı teknik boyutunun çok daha ötesinde. Hem su boru hattı hem de doğal gaz bağlantısı neticesinde Türkiye ile Kıbrıs arasındaki ilişkilerin kurumsal olmanın dışında gönül coğrafyası kapsamında stratejik değerlendirildiğini gözler önüne seren bir gelişme olacak" ifadelerine yer verdi.

"Rusya Suriye üzerinden Doğu Akdeniz'de"

ABD'nin Suriye'deki petrol rezervleri üzerindeki hakimiyetini itiraf etmesine benzer olarak Doğu Akdeniz'deki enerji rezervlerini ele alan Yılmaz, "Amerikan Başkanı Trump, 'Biz petrolü koruyoruz' demesi buradaki insani durumun, terör örgütlerinin oradaki vahşetinin arka planda bırakılarak sadece petrol üzerinde bir strateji kurgulandığının da bir ispatı. Bugüne kadar Amerika tarafı bunu yalanlardı ama artık Amerikan Başkanı açık açık 'biz petrol sahasını koruyoruz' diyebiliyor. Aynı şey Doğu Akdeniz'de de geçerli. Rusya'nın bölgedeki politikalarını izlediğimizde, Rusya'nın Doğu Akdeniz'e kıyısı yok ama Suriye üzerinden sahada, Fransa sahada. Dolayısıyla toprağın altındaki ile daha fazla ilgileniyorlar çünkü toprağın üstündekilerin hayatlarının onlar için bir kıymeti olmadığını biliyoruz" diye konuştu. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Dr. Levent Yılmaz'dan KKTC ile Türkiye arasındaki doğal gaz hattı açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AB Konseyi Başkanı Charles Michel: Türkiye ile olumlu ilişkiler kurmak istiyoruz
    08:20 AB Konseyi Başkanı Charles Michel: Türkiye ile olumlu ilişkiler kurmak istiyoruz

    AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Türkiye ile olumlu bir ilişki kurmak istediklerini ve aşamalı, orantılı ve geri dönebilir bir yaklaşım temelinde çalışmak istediklerini belirtti. Michel ayrıca AB liderlerinin İran'a yönelik yeni yaptırımlar uygulama konusunda anlaştığını ve Ukrayna'ya destek konusunda hemfikir olduklarını ifade etti.

  • Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti
    04:15 Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 olurken, muhalefet partisi SDP'nin oy oranı yaklaşık yüzde 26 oldu. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyonun en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti
    04:11 Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 oldu ve parlamentoda 60 sandalye elde etti. Muhalefet partisi SDP'nin oy oranı ise yaklaşık yüzde 26 oldu ve 42 sandalye kazandı. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyon en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • BBC, Rusya'nın Ukrayna'daki kayıplarının 50 bini aştığını tespit etti
    03:52 BBC, Rusya'nın Ukrayna'daki kayıplarının 50 bini aştığını tespit etti

    Rusya-Ukrayna savaşının ikinci yılında ölü sayısında ilk yıla göre yaklaşık yüzde 25 artış kaydedildi.

  • BBC, Rusya'nın Ukrayna'daki kayıplarının 50 bini aştığını tespit etti
    03:37 BBC, Rusya'nın Ukrayna'daki kayıplarının 50 bini aştığını tespit etti

    Rusya-Ukrayna savaşının ikinci yılında ölü sayısında ilk yıla göre yaklaşık yüzde 25 artış kaydedildi.

  • Afyonkarahisar Belediyesi'nde böcek skandalı: Prizlerin altına bile koymuşlar
    00:48 Afyonkarahisar Belediyesi'nde böcek skandalı: Prizlerin altına bile koymuşlar

    Yerel seçimlerde AK Parti'den CHP'ye geçen Afyonkarahisar'da çiçeği burnunda Belediye Başkanı Burcu Köksal, belediye binasının pek çok yerinde gizli kamera ve böcek bulunduğunu söyledi.


Advertisement