CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Suriye'deki iç savaştan olumsuz etkilenen illerin başında yer alan Hatay'da inceleme ve temaslarda bulundu. Kılıçdaroğlu, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve ruhani liderlerle görüşmeden önce Hatay Valisi Celalettin Lekesiz'i makamında ziyaret etti. Hatay'ın kendine özgü koşulları olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Biz Hatay'ı kucaklamaya, Hatay'da sorunları çözmeye, sorumluluklarımız varsa onları üstlenmeye hazırız" dedi.
Geceyi tarihi Savon Otel'de geçiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu sabah ilk olarak Hatay Valisi Celalettin Lekesiz'i ziyaret etti. Vali Celalettin Lekesiz, Kemal Kılıçdaroğlu'nu vilayet binasının kapısında karşıladı. Kemal Kılıçdaroğlu, Valilik özel defterini imzalarken, Vali Lekesiz Hatay'ın tarihini anlatan bir kitap hediye etti.
Kılıçdaroğlu, Hatay'a geliş amacını açıklarken, kentin öneminin tüm Türkiye açısından bilindiğini, barışı uzun yıllardır yaşatan kentin insanlarının bundan sonra da barış içinde yaşamasını arzu ettiğini vurguladı.
'HATAY'DA VALİLİK ZORDUR'
Kılıçdaroğlu, "Hatay'a geliş nedenimiz, sayın valiyi ziyaret edip, burada yaşanan bazı olumsuzluklar konusunda bilgi almak. Bana sorsanız, deseniz ki 'Nerede valilik yapmak zordur?' diye herhalde 'Hatay' derim. Çünkü pek çok sorun var. Ama sayın valimiz büyük bir dirayetle sorunların üzerine gidecektir. Çözmeye çalışacaktır. Deneyimli bir valimizdir. Kendisi bölgede huzurun egemen olması için çaba harcayacaktır. Biz Hatay'ı kucaklamaya, Hatay'da sorunların yaşanmamasına, sorumluluklarımız varsa onları üstlenmeye hazırız tabi ki" dedi.
Hatay'da yıllardır süregelen barışın bundan sonra da sürmesinin önemini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Hatay'da kimlik farklılıkları var ama insanlar barış içinde yaşıyorlar. Bu çok güzel bir şey. Dünya bu açıdan Hatay'ı örnek gösteriyor. Bu geleneğin, göreneğin bundan sonra da devam etmesini istiyoruz. Arzumuz sorunlarından arınmış, eski güzel günlerine kavuşmuş bir Hatay. O Hatay'ı özleyeceğiz, ama onu tekrar el birliğiyle yaratacağız" diye konuştu.
'O KAMPLARI BİLİYORUZ'
Kılıçdaroğlu, Suriyeli sığınmacıların kaldığı, özellikle Suriyeli askerlerin bulunduğu Apaydın kampını ziyaret edip etmeyeceğini sorusunu şöyle yanıtladı:
"Hayır. Buraya sivil toplum örgütleriyle bir arada olmak için geldik. Hatay'ı sayın valimizden dinleyeceğiz. Sivil toplum örgütlerinden dinleyeceğiz. İki tarafı da dinlemek zaten halkı dinlemek. Bizim görevimiz, zaten bir politika oluşturacaksak, o politikanın sağlıklı olması, tutarlı olmasını sağlamaktır. Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz. Ben, genel başkan yardımcısı ve milletvekili arkadaşlarımla beraber, olası sorunlar en sağlıklı bir şekilde nasıl çözülür, var olan sorunlar nasıl giderilir, onu değerlendireceğiz. Kampları ziyaret... O kampları biliyoruz zaten. Önemli olan buradaki yurttaşlarımızın olaylara bakış tarzı. Sorun nedir, nereden kaynaklanıyor, nasıl oluyor, nasıl çözülebilir, onların beklentileri nedir? Amacımız onları dinlemek. Asıl amacımız bir politika oluşturmak. Hatay inançlar açısından bir demek çiçek gibi. Ruhani liderleri dinleyeceğiz. Onlar, barışın ölçüleridir aslında bu coğrafyada. Bu coğrafyada emek vermişlerdir. Farklı inançlara sahip olmalarına karşın bir arada yaşamayı öğrenmişlerdir. Camisi, kilisesi, sinagogu bir arada olan kentimizdir. Dolayısıyla onların da söz söylemeye hakları var. Onları dinleyeceğiz. Onlarla da buluşacağız."
DEMOKRASİ EYLEMLERİ NEDEN YASAKLANDI?
Kılıçdaroğlu, Hatay'da, Suriye'deki gelişmeler paralelindeki eylemlerin yasaklanması konusunu da değerlendirirken, şunları söyledi:
"Öteden beri yasaklara karşıyız. Yasaklarla bir olayı çözmek mümkün değildir. Dolayısıyla eğer burada bir sivil toplum eylemi olacaksa, o eylemin bölgeye zarar mı, yarar mı getireceği konusunda karar verecek olan buradaki yönetimdir. Yönetimi dinlemeden hangi gerekçeyle yasakladınız, hangi gerekçeyle özgür bıraktığınızı yorumlamak doğru değil. Zaten sayın valimizi ziyaretimizin sebebi de budur. Sayın valimiz bölgede alınan kararları gelişmeleri, bazı medyaya yansımayanları bize sunacaktır. Dinleyeceğiz."
Kılıçdaroğlu, "Hatay'da bir miting düzenlemeyi düşünüyor musunuz?" sorusunu ise "Hayır bu konuyu düşünmüyoruz" diye yanıtladı.
Kılıçdaroğlu, terör konusunda Oslo süreciyle ilgili bir soruyu ise "O sorunun muhatabı Başbakan'dır. O görüşmeleri yapan O, sağlayan O. Mutabakat sözleşmesini imzalayan o. Dolayısıyla sayın Başbakan'a bu konuda soru sorarsanız" dedi.
Kılıçdaroğlu'nu şaşırtan çıkış
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün Gaziantep'te Sivil Toplum Kuruluşları'nın temsilcileriyle yaptığı görüşmede Cumhuriyet Kadınlar Derneği Kurucu Başkanı Ayşe Ertürkünör'ün 'Toplantı yaptığımız bu salonu CHP'li belediyeler döneminde yapamadığımız için bir CHP'li olarak utanıyorum. Biz niye böyle bir tesis yapamadık?" sorusu karşısında şaşırdığı ortaya çıktı.
Kılıçdaroğlu, Gaziantep'in AK Parti'li merkez Şehitkamil Belediyesi tarafından yaptırılan Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde dün sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle biraraya gelmişti.
Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ın referandum döneminde Suriye ile ilgili Gaziantep'te yaptığı konuşmayı sinevizyondan izletip, gelinen noktada hem Gaziantep, hem bölge illerinin güç durumda kaldığını anlattı. Kılıçdaroğlu, kısa kestiği konuşmasının ardından salondaki dinleyicilerden gelen soruları yanıtladı.
"BİR CHP'Lİ OLARAK UTANIYORUM"
Toplantıda geçen dönem CHP'den Gaziantep milletvekili aday adayı olan, Cumhuriyet Kadınları Derneği Gaziantep Şubesi Kurucu Genel Başkanı avukat Ayşe Ertürküner ilginç bir çıkışta bulundu. Ertürküner, "Derneğimize her gün onlarca anne, baba üniversiteyi kazanan çocuklarıyla gelip, 'Bizi cemaat yurtlarına teslim etmeyin' diye yalvarıyor. Ben bu toplantıya gelirken böylesine güzel bir merkez yapıldığı için Gaziantepli olarak gurur duydum. Ama 3 dönem CHP'nin belediyeyi kazandığı kentte bir CHP'li olarak utandım. Çünkü, biz o dönemde böyle bir merkez, öğrenci yurdu yapmadık. Niye yapmadık? İşte AKP, böyle merkez, yurt yapıyor, oyunu artırıyor" dedi.
Bu çıkış üzerine kısa birsessizliğin yaşandığı salonda ardından Ertürküner'e destek alkışı gelirken, söz konusu dönemde Büyükşehir Belediye Başkanı olan Celal Doğan ile Şahinbey Belediye Başkanlığı yapan Yaşar Ağyüz ise sessiz kaldı. Bu soruyu yanıtlayan Kılıçdaroğlu, "Bizim arkadaşlarımız da bu tür şeyler yapıyorlar. Ama, önlerine yargı duvarı çıkarılıyor, çeşitli bahanelerle kendilerine dava açılıyor" diye karşılık verdi.
MENDERES'İN İDAMINA İLK KARŞI ÇIKAN İNÖNÜ'DÜR
Kılıçdaroğlu, bir katılımcının Adnan Menderes'in mezarını neden ziyaret ettiği yolundaki sorusunu yanıtlarken de Menderes'in idamına ilk karşı çıkan kişinin İsmet İnönü olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
"İnönü 3 siyasi parti liderini toplayıp, idamın gerçekleştirilmemesi yolunda ricada bulunmuştur. Ayrıca, bu yoldaki bir imzalı mektubu Cemal Gürsel'e göndermiştir ve bunun fotoğrafı vardır. Sonra Menderes ailesini evinde ziyaret etmiştir. İnönü kendisi de bir mektup göndererek, bu idamların doğru olmadığını söylemiştir. Biz İsmet İnönü'nün ikinci genel başkanı olduğu bir partinin temsilcileriyiz. Aynı çizgideyiz."
'İSTİKLAL MARŞINI OKUTMAYAN ÖĞRETMEN, ÖĞRETMEN OLAMAZ'
Bir katılımcının bazı okullarda İstiklal Marşı ve andımızın okutulmadığını hatırlatması üzerine Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:
"Bizim İstiklal Marşımız çok anlamlı bir marştır. Biz İstiklal Marşımızı her platformda büyük bir coşku ve yüreğimizle okuruz. Eğer bugün okullarımızda İstiklal Marşı'nı okutmayan öğretmen varsa ben o öğretmene öğretmen demem. Öğretmenlere her zaman saygım vardır. Hayatta herkesi belki bilmeden, istemeden kırabilirim, ama öğretmenleri asla. Öğretmen topluma yön veren, gelecek nesillerimizi yetiştirip hayata hazırlayan insanlardır."
Son Dakika › Politika › 'Hatay'ın Sorunlarını Çözmeye Hazırız' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?