HSYK ile İlgili Teklif TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Politika

HSYK ile İlgili Teklif TBMM Genel Kurulu'nda

HSYK ile İlgili Teklif TBMM Genel Kurulu\'nda

CHP'li Öztürk: "Düzenlemeye ihtiyaç kalmadı, HSY işini halletiniz" AK Partili Tunç: "Geçmişte de bugün de yargının kimsenin arka bahçesi olmamasını istedik, militanlaşan yargıya karşı olduk"

22.01.2014 00:35

TBMM Genel Kurulu'nda HSYK'nın yapısında değişiklik öngören yasa teklifinin görüşmeleri sürüyor.

Teklifin tümü üzerinde söz alan BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, CHP'nin, teklifin Anayasa'ya aykırı olduğunu savunmasına rağmen komisyon çalışmalarına katıldığını belirterek, "Bu teklifin ortağı oldunuz ve buraya kadar getirdiniz" dedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum ise komisyondaki görüşmelerde teklifin Anayasa'ya aykırı olduğunu söylediklerini, bunu şimdi de savunduklarını ifade etti. Batum, "Eğer biz suç ortağıysak, sizler de bu komisyona katıldınız, sizler de suç ortağısınız" dedi.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, MHP'nin, TBMM Adalet Komisyonu'nda, teklifin Anayasa'ya aykırılığı konusunda mücadele verdiğini ve her maddeye Anayasa'ya aykırılık önergesi sunduklarını ifade etti. Bal, iktidarın, yolsuzluk iddialarını hukuk devleti zemininde, hukukun üstünlüğüne inanarak çözmek yerine polisi, hakimi, HSYK'yı susturarak çare aramaya çalıştığını iddia etti.

CHP Grubu adına konuşan Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, yargıda yaşanan sorunların temelinin uygulamadan kaynaklandığını belirterek, AK Parti döneminde yargıyla ilgili pek çok düzenleme yapıldığını kaydetti.

İktidar sözcülerinin, Anayasa değişikliği yapılırken söylediklerinin tam tersini savunduğunu ifade eden Öztürk, şunları söyledi:

"Bu teklifin gelme nedeni 17 Aralık olayından sonra hükümet anladı ki bu hakim ve savcılar başkalarının adamıymış. Eskiden hizmet, şimdi çete dedikleri Fetullah Gülen'in adamlarıymış... Bu düzenlemeye ihtiyaç kalmadı, HSYK işini hallettiniz; 1. Daire'den iki adam değiştirdiniz, yapısını oluşturdunuz, yolsuzluk soruşturmalarını yapan hakim ve savcıları oradan oraya attınız, bugün de kararnameyle bir çok değişiklik yaptınız. Adalet Bakanlığı müsteşarının,'bu soruşturmayı durdur' dediği İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Baş, Samsun'a gönderiliyor. Bir hukuk adamı olarak müsteşar, adamı olmaya değil tetikçi olmaya gelmiş."

AK Parti Grubu adına konuşan Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olmadığını, 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliğini değiştirmediğini savundu. Geçmişte de bugün de yargının kimsenin arka bahçesi olmamasını istediklerini ve militanlaşan yargıya karşı olduklarını anlatan Tunç, Anayasa'nın HSYK ile ilgili maddesine uygun düzenlemeler yaptıklarını ileri sürdü.

-"Samimiyseniz disipline sevkedin"

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, teklifle ilgili görüşlerini ifade ederken, AK Parti'den istifa eden milletvekillerinin yapılmak istenen düzenlemeyi anlattığını belirterek, düzenleme yürürlüğe girdiği anda HSYK'daki herkesin görevine son verileceğini, sadece üyelerin kalacağını ileri sürdü. Dibek, "Bu dünyanın neresinde görülmüştür? 400 kişiyi bitiriyorsunuz" dedi.

MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, son zamanlarda en çok tıklananın bir Rumeli Türküsü olduğunu belirterek, "Türkü, 'pencere açıldı bilal oğlan, piştov patladı' diyor.  Başbakanın her söylediğinde kutsallık aradınız. Önce evliyalaştırdınız, sonra haşa peygamberleştirdiniz, bir bakan yardımcısı sünnetinden bahsetti. Tabii en son gelinecek nokta da Düzce milletvekilinin ağzından döküldü; 'O Allah'ın bütün vasıflarını üstünde toplayan bir liderdir' dedi. Bu günahtır. İslamın dışına iter. Bu tanımlama karşısında Erdoğan da AKP de sustu. Çünkü onların çok daha önemli işleri vardı. Bir AKP milletvekili arkadaşlarıyla şakalaşırken 'Ayakkabı numaran kaç?' dediği için paldır küldür disipline sevkettiler. Ben buradan ihbar ediyorum; o milletvekili parti ilkelerinizi çiğnemiyor, yüce yaradanın ortaya koymuş olduğu dini çiğniyor. Hadi o zaman hakikaten samimiyseniz disipline sevkedin" diye konuştu.

AK Parti Düzce Milletvekili Fevai Arslan, sataşma gerekçesiyle söz istedi. Başkanvekili Sadık Yakut, kendisine, "Cevap verme hakkınız yok ki. Lütfen oturun" derken, CHP ve MHP milletvekilleri ise Arslan'a söz vermesini istedi.

Muhalefetin teklifin görüşmelerinin devam ettirilmesine ilişkin önergeleri reddedildi.

Teklifin görüşmeleri sürüyor. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika HSYK ile İlgili Teklif TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement