Kolluk, Hükümet'in Yan Kuruluşu Gibi - Son Dakika
Politika

Kolluk, Hükümet'in Yan Kuruluşu Gibi

Kolluk, Hükümet\'in Yan Kuruluşu Gibi

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Uludere olayıyla ilgili açıklama yapan MİT'i eleştirdi.

13.06.2012 15:21  Güncelleme: 15:50

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Uludere olayıyla ilgili MİT'in 'istihbaratı biz vermedik, ertesi gün öğrendik' açıklamasına ilişkin, "Bu ülkede milli kaynak sayısını bilsek de rahat etsek. Bir milli kaynak dedi ki; 'beni bu millilerin içinde saymayın'. Peki kim milli kaynak? Bir suçun üstünü örtme telaşı olarak görüyoruz bunları. Fakat ellerindeki örtü suçun yarısını bile örtmeye yetmiyor" dedi.

Önder, Meclis'te Malatya Kürecik'te kurulan füze kalkanına karşı eylem yapan ve yargılanan öğrencilerle basın toplantısı düzenledi. Türkiye'de son yıllarda özellikle öğrenci gençlik üzerine yoğunlaşan bir baskı ve sindirme politikası uygulandığını savunan Önder, gençliğin hak arama ve ülke gündemine müdahil olma bilinçlerinin köreltilmek istendiğini ileri sürdü. "Sektörel tutuklamalar devrine girdik" diyen Önder, önce tıp fakültesi öğrencilerinin ardından da hukuk fakültesi öğrencilerinin tutuklandığını söyledi. Van belediye başkanını da 'fındıkkabuğunu doldurmayacak gerekçelerle' tutuklandığını ifade eden Önder, "Kolluk, hükümetin yan kuruluşu gibi, bir siyasi partinin yan kuruluşu gibi çalışmaya devam ediyor" dedi.

Birlikte basın toplantısı yaptığı gençlerin de Kürecik meselesinde gösterdikleri sorumluluk nedeniyle soruşturma ve ceza tehdidi altında olduklarını belirten Önder, "Bu ülkenin artık zabit katipleri, kağıtları bu türden kovuşturmaya yetmeyecek duruma gelmiştir" dedi.

Kürecik'teki tesisin, Türkiye'de milletvekillerinin, Genelkurmay Başkanının, hatta Başbakan ve Cumhurbaşkanının giremediği bir toprak parçası olduğunu ifade eden belirten Önder, "Bu, bizi doğduran ilgilendirmeyen bir tehdide karşı konuşlandırılmış, NATO'nun emperyalist amaçları için kurulmuş bir tesis. Milletvekilleri ve gazeteciler girmek için izin istedi, muhatap bulamadılar. Ezgi Başaran buranın kilidinin Pentagon'da olduğunu bulmuştu. Böyle bir utancı bu ülkenin gençlerinin omzuna yükleme kimsenin hakkı yok" dedi.

Önder, kamuoyunun, eylem yapan öğrencilerin yarın Malatya'da görülecek mahkemelerine karşı duyarlı olmaya çağırdı.

"ULUDERE'DE SUÇUN ÜSTÜNÜ ÖRTME TELAŞI VAR"

Uludere olayıyla ilgili MİT'in 'ertesi sabah öğrendik' açıklaması ile ilgili bir soru üzerine Önder, "Aralarında anlaşsınlar; bu ülkede milli kaynak sayısını bilsek de rahat etsek. Bir milli kaynak dedi ki; 'beni bu millilerin içinde saymayın'. Peki kim milli kaynak? Sanırım bu sorunu muhatabı bizden başka herkes. Hükümetin bu milli kaynağın ne olduğunu açıklaması lazım" diye konuştu.

"Burada bir çapanoğlu var" diyen Önder, şöyle devam etti:

"Bizim bu mühendisliklere aklımız ermez. Bu konuda talep edeceğimiz iki ilke vardır. Biri denetime açık olması, buna bağlı olarak da şeffaf olması, hesap sorulabilir ve hesap verebilir olması. Bir suçun üstünü örtme telaşı olarak görüyoruz bunları. Fakat ellerindeki örtü suçun yarısını bile örtmeye yetmiyor. Başını örtüyorlar ayağı açık kalıyor, ayağını örtüyorlar, başı açık kalıyor.

Bu ülkede bu hunharca katliamda katledilenlerin aileleri başta olmak üzere herkese birinci elde tüm hesap verilmesi lazım ve faillerin bulunması ve yargılanması lazım."

Kardeşi Ali Fuat Önder'in CHP'de siyaset yapmaya başlaması ile ilgili bir soru üzerine Önder, "Bizim ailemizde siyasi tercihler veraseten intikal etmez. Herkes bağımsızdır, istediği siyasal partide siyaset yapar, yapmalıdır da. Ama ben bir BDP ve HDK vekiliyim. Siyasi hayatım da böyle devam edecek, eğer merak ettiğiniz oysa" cevabını verdi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Kolluk, Hükümet'in Yan Kuruluşu Gibi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement