"Okul Sütü Projesi" Komisyonda Gündemde Geldi - Son Dakika
Politika

"Okul Sütü Projesi" Komisyonda Gündemde Geldi

"Okul Sütü Projesi" Komisyonda Gündemde Geldi

İlköğretim öğrencilerinin süt içmesinin amaçlandığı, "Okul Sütü Projesi"ne ilişkin tartışmalar, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda da gündeme geldi.

09.05.2012 14:28

İlköğretim öğrencilerinin süt içmesinin amaçlandığı, "Okul Sütü Projesi"ne ilişkin tartışmalar, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda da gündeme geldi.

AK Parti İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit başkanlığında toplanan komisyonda, "Mera Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" ele alındı.

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, tasarının tümü üzerinde yaptığı konuşmada, "Okul Sütü-Akıl Küpü" adlı projeye yönelik uygulamaları eleştirdi.

"Gün geçmiyor ki bir öğrenci sütten dolayı rahatsızlanmasın" ifadesini kullanan Seçer, "Okul Sütü-Akıl Küpü Projesi, Okul Sütü-Dert Küpü Projesi'ne döndü" dedi.

Kanun tasarısına da değinen Seçer, kiralanması düşünülen mera alanlarında yeni hayvancılık tesisleri kurulmasına karşı olduklarını söyledi. Seçer,

"Birilerine sıfırdan hayvancılık işletmesi kurdurulması amacı yoksa kiralanacak alanlara ilişkin rakamların da revize edilmesi gerekiyor" diye konuştu.

AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç da okullarda dağıtılan sütlerin UHT tekniğiyle paketlendiğine dikkati çekerek, "Bu nedenle, hiçbir bakterinin yaşama şansı yoktur. Bunlar pastörize süt değildir. Oda sıcaklığında bile 3-4 ay rahatlıkla muhafaza edilebilir" şeklinde konuştu.

Süt dağıtımı öncesinde çocukların psikolojik altyapılarının hazırlanması gerektiğini belirten Kılıç, şöyle devam etti:

"Bu çocuklar içerisinde süt içme alışkanlığı olmayanlar olabilir. Gıda zehirlenmesinin en hızlısı bile 1 saatten önce ortaya çıkmaz. Bunlar arasında sütü içer içmez rahatsızlandığını ifade edenler oldu. Aşı olayını düşünün, aynı şey. Aşı nedeniyle panikleyip bayılan öğrenciler olmuyor mu- Analizler yapıldı bu ürünlere, hiçbir bakteri bulunmadı. Muhalefetin bunda ısrarındaki amaç, projeyi akamete uğratmak. Eleştirilere siyasi amaçlı bakmak lazım.

Proje yıllardır hasretle bekleniyor. Fazla sütü değerlendirmeye, üreticiyi ve insan sağlığını desteklemeye yönelik proje."

Kılıç, meralarda kiralama faaliyetlerinin kötü amaçla kullanılmasının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

-"Okul elması" önerisi-

MHP Yozgat Milletvekili Sadir Durmaz ise okul sütüne ilişkin ihalenin çok kısa zamanda yapıldığını anımsatarak, "İyi bir hazırlık dönemi olmadı. Bu süt geçmiş iktidar dönemlerinde de dağıtıldı. Bu uygulamayı AK Parti iktidarı ortadan kaldırdı. Neden sanki bu tip uygulamalar sadece AK Parti döneminde başlatılmış gibi anlatılıyor- Milletin kafasını süte ilişkin olayların hemen ardından açıklama yapan bakanlar karıştırdı" diye konuştu.

Durmaz, Balıkesir'de hiç olmayan binlerce büyükbaş hayvanın hayali olarak aşılatıldığını öne sürerek, birilerinin buradan, "yetimin, öksüzün" hakkını yediğini öne sürdü.

CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan da "tasarı ile iktidara yakın bazı kişilere avantaj sağlandığını" ileri sürdü. Özkan, "Meralara yeni hayvancılık tesisi yapılacaksa biz yokuz" ifadesini kullandı.

Okul sütü dağıtılmasına ilişkin projenin mutlaka devam etmesi gerektiğini vurgulayan Özkan, "Elmalar depolarda bekliyor. Bir de 'okul elması' olsun. Çocuklar A vitamini alsın. Meclis'te bile ithal elma veriliyor. Bizim Amasya, Isparta elmalarının suyu mu çıktı-" dedi.

Bu arada, CHP'li Seçer, komisyon toplantısına muhalefet partilerine mensup milletvekilleri olmadan başlanmasını eleştirerek, "Böyle bir şey olmaz, bizim sizi yarım saat beklediğimiz bile oldu" sözleri tartışmaya neden oldu. AK Parti milletvekilleri, Seçer'e, "otur yerine şov yapma" şeklinde tepki gösterdi. Komisyon Başkanı Yiğit de toplantının açılmasında bir art niyet olmadığını belirterek, "Çoğunluğumuz vardı başlattık toplantıyı" dedi.

Tasarının tümü üzerindeki konuşmaların tamamlanmasının ardından yapılan oylamada maddelerin görüşülmesine başlanması kabul edildi.

- TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 'Okul Sütü Projesi' Komisyonda Gündemde Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement