Orman ve Su İşleri Bakanlığı Baraj Suları Altında Kalacak Endemik Türleri Uygun Habitatlara... - Son Dakika
Politika

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Baraj Suları Altında Kalacak Endemik Türleri Uygun Habitatlara...

Orman ve Su İşleri Bakanlığı önceki yıl başlattığı “Baraj Göl Aynası Altında Kalacak Bitki Türlerinin Tespiti Projesi” kapsamında baraj suları altında kalacak ve nesli tehlike altında bulunan endemik ve ekonomik değeri yüksek bitki türlerini tespit ederekuygun habitatlara naklediyor.

04.12.2015 11:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanlığı önceki yıl başlattığı "Baraj Göl Aynası Altında Kalacak Bitki Türlerinin Tespiti Projesi" kapsamında baraj suları altında kalacak ve nesli tehlike altında bulunan endemik ve ekonomik değeri yüksek bitki türlerini tespit ederekuygun habitatlara naklediyor.

Baraj suları altında kalacak endemik bitkileri özenle taşıdıklarının altını çizen Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Bugüne kadar 13 baraj bölgesinde tamamladığımız çalışmalar neticesinde yok olma tehlikesi bulunan 49 endemik bitki türünü kurtardık" ifadelerini kullandı.

"PROJE TÜRLERİN DEVAMLILIĞI VE DOĞA KORUMA FAALİYETLERİ AÇISINDAN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR"

Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Yatırım programlarında yer alan proje kapsamında ülke genelinde barajların su tutumu alanlarında, risk altında bulunan, ekonomik (tıbbi-aromatik) değeri olan endemik, lokal endemik, nadir ve nesli tehlikedeki bitki türlerinin tespitini yapıyoruz. 22 baraj alanından 13'ünde tamamladığımız çalışmalar sonucu baraj alanında 2 bin 546 bitki tür sayısını tespit ederek, bunlardan 49'unu özellikli bitkiler olarak kaydettik.Bu proje türlerin devamlılığı ve doğa koruma faaliyetleri açısından büyük önem taşıyor" dedi.

2 BİN 546 BİTKİ TÜRÜ İNCELENDİ

Projeyle elde edilen bitki türlerinin ekonomiye kazandırıldığını ve nesillerinin devamlılığının sağlandığını vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Doğada bulunan ve risk altında kalan türlerin devamlılığını önemsiyoruz. Projenin uygulamaya geçirildiği süre zarfında Kirazlıköprü, Hamzabey, Başköy, Kars, Morgedik, Pamukluk, Büyük Karaçay, Pazaryolu, Gökçeler, Artvin, Sorgun, Arsuz-Gönençay ve Geben Barajlarında yaptığımız çalışmalarda tespit edilen özellikli bitkilerin tohumları üretim amaçlı toplandı. Bu bitki türleri uygun habitatlara nakledildi. Üretilerek çoğaltılmasıyla dikimi gerçekleştirilmiş olanların ise yeni habitatlarında izlenmesi faaliyetleri sürüyor."

Ayrıca, Bakan Prof. Dr. Eroğlu, özellikli bitki türlerinin nesillerinin devamlılığının sağlanması ve korunması maksadıyla kullanılacak bu tohumların bir kısmının ise "Türkiye Tohum Gen Bankası"na gönderildiğini ifade etti.

ÇALIŞMALARA 9 BARAJ ALANINDA DEVAM EDİLİYOR

Su altında kalacak özellikli bitki türlerinin tespit edilmesi çalışmalarının Aydınca, Aşağıçavuş, Çay, Gölecik, Büyük Kumla, Karadere, Karareis, Rahmanlar ve Girme Barajlarında yürütüldüğüne değinen Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, projenin yılsonunda tamamlanacağını belirtti.

Bugüne kadar çalışmaların tamamlandığı 13 barajda sular altında kalabilecek, nesli tehlikede bulunan ve nakledilen öncelikli bitki türleri arasında ise; Türk Zambağı, civanperçemi, sarı kantaron, selef, salep sümbülü, Harput morgeveni, yonca, salkım çiçeği, çayır sümbülü, burçak, Tekin sümbülü, Antakya Peygamber çiçeği, hıra çiçeği, meryemiye, nasırotu, Kırım Salebi, arı çiçeği, Maraş Lalesi ve kurtpençesi yer alıyor. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Orman ve Su İşleri Bakanlığı Baraj Suları Altında Kalacak Endemik Türleri Uygun Habitatlara... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement