TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Parlamentolararası Birlik'in (PAB) Bangladeşli Başkanı Saber Chowdhury'ye, "Biz de geçmişte siyasetçileri idam ettik, hiç faydasını görmedik. Bu işlere bir çözüm bulunursa iyi olur. Biz sizin iyiliğinizi isteriz" dedi.
Çiçek, Parlamentolararası Birlik (PAB) Başkanı Saber Chowdhury ve beraberindeki heyeti kabul etti.
Türkiye'nin PAB ve üyesi olduğu diğer uluslararası kuruluşlarda üzerine düşen sorumlulukları eksiksiz yerine getirmenin çabası içinde olduğunu kaydeden Çiçek, "Türkiye olarak özellikle en az gelişmiş ülkeler başta olmak üzere -ki bunların önemli kısmı Afrika'dadır- hem dış politika önceliklerimiz arasındadır hem de insani sorumluğumuzun gereği olarak az gelişmişlikten kurtulup kendi kendine yeten ülkeler olması için azami gayreti gösteriyor. Zaten bu alanda 2011'de evsahipliği de yaptı, ortaya bir eylem planı da ortaya çıktı. Şimdi esas olan bu planın kararlılıkla uygulanmasıdır. Üye ülkelerin de bu noktada birlikte bir çaba içinde olması, planın başarısı açısından önemli olacaktır. Şundan emin olabilirsiniz ki sizlerin yürüteceği inisiyatiflerde Türkiye, imkan ölçüsünde her zaman yanınızda olacaktır. Kaldı ki Türkiye, taahhüt ettiği hususları her bütçe yılında daha da artırmak suretiyle bu çabalara destek vermektedir, bundan sonraki senelerde de elden gelen çabayı gösterecektir" diye konuştu.
İstanbul Eylem Programı'na işaret eden Çiçek, Teknoloji Bankası'nın kurulmasının fikrinin önemli olduğunu ve İstanbul'da buna evsahipliği yapmaya hazır olduklarını söyledi. Böyle bir banka olmadığı takdirde bir kısım teşebbüslerin eksik kalabileceğine dikkati çeken Çiçek, iki konuda da beklentileri olduğunu kaydetti.
Bunlardan birinin 1915 olaylarıyla ilgili olduğunu belirten Çiçek, şöyle konuştu:
"Bu yıl Ermeni diasporasının Türkiye aleyhine dünyada karalama kampanyası başlattığı bir yıl. 1915'te cereyan eden olayları bahane ve istismar ederek kendilerine soykırım yapıldığından bahisle bir kampanya sürdürüyor. Burada da hedef kurumlar parlamentolar ve parlamentolararası organizasyonlar. Biz kendi tarihimizle yüzleşmeye hazırız. Ama tarihteki olayların karar verileceği yer parlamentolar veya parlamentolar arası birlik ve kuruluşlar değil. Bu tarihçilerin işidir. Çünkü parlamentolar ve parlamentolararası kuruluşlar, bir uluslararası ceza mahkemesi değildir. Henüz gündeme gelen bir konu olmamakla beraber ermeni diasporası ve onları destekleyenlerin bunu gündeme getirebileceğini öngörerek bu konuda sizin başınızda olan birliğin alet olmamasını arzu ediyoruz. Bilim adamları ne diyorsa biz buna varız. her ülkenin tarihçileri komisyona katılıp, gerçeği ortaya çıkarabilir. Biz de buna varız."
-"Biraz tereddütle söyleyeceğim ama.."
İkinci beklentilerinin KKTC konusunda olduğunu belirten Çiçek, BM önünde çözülemeyen iki konunun Filistin- İsrail ve Kıbrıs sorunu olduğunu söyledi. "Bizlerin samimi çabaları ve arzularına rağmen, Rum tarafının uzlaşmaz tutumu sebebiyle adada barış sağlanamadı" diyen Çiçek, ancak Rum kesiminin adanın tümünü temsilen uluslararası kuruluşlarda temsil edilirken, KKTC'nın barışı arzulaması ve iradesini 2004 yılında ortaya koymasına rağmen tecrit durumunun söz konusu olduğunu anlattı.
KKTC'nin Avrupa Konseyi'nde gözlemci üye olarak bulunduğunu, İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi'ne gözlemci olarak katıldığını hatırlatan Çiçek, "Sizden ricam, PAB toplantılarına KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı'nın da davet edilmesidir. Bu haksızlık oluyor, barış isteyen cezalandırılıyor, barışa karşı çıkanlar haksız sonuca vesile oluyorlar" dedi.
Çiçek, Bangladeş'teki her gelişmeyi yakından takip ettiklerine dikkati çekerek, "Sevindiğimiz hususlar var, düşündüğümüz hususlar var,arzumuz ve isteğimiz Bangladeş'in huzur, barış, istikrar içinde kalkınma çabalarını s sürdürmesidir. İlişkilerimizi de her alanda geliştirmek istiyoruz. Biraz tereddütle söyleyeceğim ama... Bu idamlar meselesi, biz de geçmişte siyasetçileri idam ettik, hiç faydasını görmedik. Dostça, kardeşçe bir hatıra olarak bunu ifade edeyim. Bu işlere bir çözüm bulunursa iyi olur. Biz sizin iyiliğinizi isteriz. Bunları da kardeşliğimizin gereği olarak ifade etmek isterim" dedi.
-"Tutuklu milletvekillerinin serbest kalması..."
Chowdhury de konuşmasında, başkanlık adaylığına verilen destek için teşekkür ederek, bunun var olan dostluğu daha da perçinleyeceğini kaydetti. PAB ile Türkiye arasında toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki işbirliği çalışmalarının süreceğini ifade eden Chowdhury, üye meclisleriyle gerçekleştirdiği işbirliği çalışmalarına başarılı bir örnek olarak gördüklerini ve desteklerini beklediklerini söyledi.
Program içinde parlamentoların kapasitelerini geliştirilmesiyle ilgili neler yapılacağını tespit için çalışmak istediklerini anlatan Chowdhury, İstanbul Eylem Planı'nda bundan sonra yapılacaklarla ilgil parlamentoların da büyük rolü olduğunun açık şekilde tanındığını, bu yıl sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin de kabul edileceğini, ikisin bir araya etirip bir teklif sunmak istediklerini anlattı.
Hem TİKA hem de TBMM ile işbirliği yapabileceklerini umut ettiklerini kaydeden Chowdhury, şunları kaydetti:
"Ben Türkiye hükümetinin verdiği sözleri ve taahhütleri fazlasıyla yerine getirdiğini gördüm. Bundan gerçekten çok etkilendim. Bu beni biraz da teşvik etti. Şimdiye kadar Türkiye'nin en az gelişmiş ülkelere sunmuş olduğu destekler daha çok altyapı ve kalkınma destekleriydi. Şimdi bundan sonra bu tür destek ve yardımların bu ülkelerdeki parlamentoların kapasitesinin geliştirilmesi için de sunulabilceğini düşünüyoruz. Filistin konusu çok önemli ve bu meselenin çözümlenmesi gerekiyor. Bu konuda parlamenterlerin çok önemli rol oynayabileceğini düşünüyoruz. Aynı şekilde Suriye, Lübnan'daki gerilimler de büyük önem taşıyor. Ortadoğu ile ilgili meselelerle yakından ilgilenmeye devam ediyoruz."
Tutuklu milletvekillerinin serbest bırakıldığını ve görevlerini yerine getirdiklerini, ayrıca eski bir milletvekilinin öldürülmesiyle ilgili gereken sürecin işletildiğini, faillerin hüküm giydiğini duymaktan memnuniyet duyduklarını belirten Chowdhury, Mart ayında yapacakları Genel Kurul'a sunacaklarını, bunu diğer meclislere iyi ve ilham verici örnek ve başarı hikayesi olması açısından önemli olduğunu söyledi.
Chowdhury, Cemil Çiçek'i "4. Dünya Meclis Başkanları Toplantısı'"na davet ederek, tecrübelerini kendileriyle paylaşmalarını istedi.
Chowdhury, Çiçek'in 1915 olayları ve KKTC ile ilgili sözlerini "dikkatle not aldığını" belirterek, "İdam cezasıyla ilgili gözlemlerinizi dinledim ve gayet samimiyim. Biz de gelecekte tüm bu konular çözmüş olmayı istiyoruz. Şahsen ben bu konuyu çok istiyorum. Tabii ki her ülkenin kendi çözümlerini kendisi bulmalı. Ümidimiz bu sürecin mümkün olduğunca hızlı gerçekleşmesidir. Biz de bu hükmün artık kalkmasını istiyoruz tabii ki. Benim için asıl önemli olan dost ve kardeş ülke olmanın ötesinde, iki ülke olarak düşüncelerimiz açık ve samimi olarak paylaşabilmemiz. Bu açıdan söylediklerinizi benim için çok değerli" dedi. - TBMM
Son Dakika › Politika › TBMM Başkanı Çiçek, Pab Başkanı Chowdhury'i Kabul Etti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?