TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Sivas davasının zaman aşımı ile düşmemesi için CHP'nin verdiği yasa teklifini 75 gün önce İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na gönderdiğini belirterek, dün de doğrudan Genel Kurul gündemine alınmasının teklif edildiğini hatırlattı. Çiçek, "Orada da reddedilmiş. Burada Anayasa'nın 38. maddesine bakmak gerekiyor. Bu maddeye lütfen siz de bir bakın" dedi.
Çiçek, Çanakkale Zaferi'nin yıldönümü dolayısıyla TBMM Tören Salonu'nda açılan fotoğraf sergisinin ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. 12 yıllık zorunlu eğitimin görüşüldüğü Milli Eğitim Komisyonu'nda devam eden tartışmalar, uzun konuşma süreleri ve yaşanan gerginliklerle ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine Çiçek, şunları kaydetti:
"Komisyonlar müzakere ve tartışma yeridir. Millet tartışmayı biraz kavga gibi anlar. Yani fikren görüşülmekte olan tasarı veya teklifle ilgili kimin ne düşüncesi varsa bunu söylemesi açısından varlığı önemli, lüzumlu kurullardır komisyonlar. Ama eğer tartışmanın sınırları genişliyor, bundan başka anlam çıkıyorsa, onlara da fırsat vermemek lazım. Herkes özgürce fikrini söylüyor. Anladığım kadarıyla da Sayın Komisyon Başkanı böylesine önemli bir konuda herkesin fikrini söylemesi açısından azami toleransı
gösterdiğini zannediyorum. Bu 12 saatlik konuşma ilk defa olmuyor. Geçmişte de seçimlerin erkene alınmasıyla ilgili Anayasa Komisyonu'nda böyle bir olay yaşanmıştı. Ama dün bana sayın muhalefet milletvekili arkadaşımız geldi, belli bir konuda mutabakata varılmıştı, ümit ederim bu çerçevede bu müzakereler yürüyordur."
Komisyonda AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür'ün spor yorumculuğu yapması ile ilgili konunun da gündeme geldiğinin hatırlatılması üzerine Çiçek, bu konunun kapandığını ve gerekli açıklamaları yaptığını söyledi. Çiçek, "Bir şeyi olduğundan çok fazla konuşursanız iş maksadı dışına çıkabilir" dedi. Yasal olarak bir engelin görünmediğini belirten Çiçek, " Türkiye'deki tartışmalardaki sıkıntı şu; her şeyi siyaseten tartışıyoruz, buna engel yok. Ama o alanın hukuki durumunu da ortaya koymak lazım. Yani
hukuk, kanun, tüzük, yönetmelik ne ise onu da ortaya koyarak tartışma yaparak bir sonuca varma imkanımız olur. Halbuki herkes mevzuatı bir kenara bırakarak tartışma yapıyor, onun için de bir sonuç alamıyoruz" dedi.
Şükür'ün TBMM'ye mazeret bildirdiği günlerde TV'de programa katıldığına ilişkin eleştirilerin hatırlatılması üzerine ise Çiçek, "Biz herkesin bize gönderdiği mazereti, bu rapor olur, dilekçe tarzında olur, izin tarzında olabilir. Ama biz kimsenin mazereti doğru mudur, yerinde midir, biz onları tahkik etmiyoruz. Bizim böyle bir şeyimiz de yok. Biz milletvekillerimizin bize bildirdikleri mazerete itibar ediyoruz" diye konuştu.
Sivas DAVASINDA ZAMAN AŞIMI
CHP'nin Sivas davasında zaman aşımı ile ilgili yasa teklifinin İnsan Hakları Komisyonu gündeminde olduğu yönündeki açıklamasının hatırlatılması ve dün de teklifin Genel Kurul gündemine doğrudan alınması önerisinin reddedilmesiyle ilgili olarak ise Çiçek, neyin nasıl tartışıldığının tipik örneğinin bu olduğunu söyledi. Çiçek, şöyle devam etti:
"Sayın Kılıçdaroğlu'nun açıklaması oldu, gece 11.00 haberlerinde ben dinledim ve 'Meclis Başkanı verdiğimiz bu teklifi bekletmeden komisyonlara göndersin' diye. Önemli bir konu, yürek yakan da bir konu Sivas olayları. Sanki 'Meclis Başkanlığı böyle bir teklifi bekletiyormuş, bir an evvel göndersin' gibi bir anlam çıktı. Onun üzerine ben ilgili komisyon başkanı arkadaşımızı aradım, genel sekreterimizi aradım. Biz o teklifi 20 Aralık tarihi itibariyle zaten komisyona göndermişiz. Konuşma dün gece
yapılıyor. Demek ki biz 75 gün evvel komisyona göndermişiz. Dolayısıyla Meclis Başkanlığı olarak o konuda herhangi bir şeyimiz yok. Komisyonda tartışılmamış. İçtüzük 37'ye göre Genel Kurul'a indirilmiş, orada da reddedilmiş. Orada, Anayasa'nın 38. maddesine bakmak gerekiyor. Bu maddeye lütfen siz de bir bakın. Zaten Yargıtay kararları var, AİHM, Anayasa Mahkemesi kararları var. Zaman aşımıyla ilgili daha Sivas davası falan söz konusu olmadan ceza hukuk kitaplarında zaman aşımıyla ilgili çok açık net,
ne nasıl yorumlanması lazım bunlar var. Bunlara bakılması lazım. Bu konuyu benden ziyade önce siz de hukuka sorun. Bize sorarsanız bulunduğumuz yere göre, ben biliyorum şimdi benden çıkacaksınız koşa koşa 'Meclis Başkanı böyle dedi'.
Bu da kestirme bir mesaj alma yöntemi oluyor. Böyle konuları evvela hukuka sorun." - ANKARA
Son Dakika › Politika › TBMM Başkanı Çiçek Soruları Cevapladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?