TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulunda, CHP'nin gazetecilerin yaşadığı sorunların araştırılması önergesinin gündeme alınmasına ilişkin önerisi kabul edilmedi.

12.01.2016 20:45

TBMM Genel Kurulunda, CHP'nin gazetecilerin yaşadığı sorunların araştırılması önergesinin gündeme alınmasına ilişkin önerisi kabul edilmedi.

CHP, Danışma Kurulunda oy birliği sağlanamaması nedeniyle araştırma önergesinin görüşülmesi önerisini Genel Kurula taşıdı.

Partisinin önerisi hakkında konuşan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, bir televizyon programına telefonla bağlanarak öğretmen olduğunu söyleyen ve doğu illerinde devam eden terör operasyonlarını eleştiren kadının söylediklerini savundu. Yarkadaş, "Siz bu ülkede 'çocuklar ölmesin' diyen bir öğretmene bile tahammül edemiyorsunuz ve savcılara talimat verip soruşturma açtırıyorsunuz. Buradan CHP olarak yüzlerce defa söylüyoruz ki çocuklar ölmesin" dedi.

Yarkadaş'ın sözleri üzerine AK Parti sıralarından bazı milletvekilleri "Öyle bir öğretmen yok" dedi.

"Eleştirinin de adabı var"

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, sataşma olduğu gerekçesiyle söz alarak, "Bu millet böyle konuşan birisini ciddiye almaz. Bunun akıl sağlığı konusunda da kuşkuya düşer. Burada 10 dakikadır hakaret ediyorsunuz. Eleştiriyi anlarız. Eleştirinin de adabı var. Baştan sona kadar mübalağanın, gerçekliğe uymayan anlatımın ötesinde kıymeti harbiyesi olmayan bir açıklamadır" diye konuştu.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, bazı gazeteleri göstererek, muhalefete dair tek bir haberin yer almadığını söyledi. Paylan, "Doğan Grubunu da şu anda 'emret padişahım' konumuna getirdiniz. O da benzer şekilde manşetler atıyor. Eleştirilmekten korkmayın" dedi.

Paylan, Sultanahmet Meydanı'nda gerçekleştirilen terör saldırısının uluslararası medyada ilk sırada yer aldığını, ancak Türkiye'de ise hiçbir yerde yer almadığını savundu.

MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem ise Cizre ve Van'da şehit olan polislere Allah'tan rahmet diledi.

Basın özgürlüğünü sürekli tartıştıklarını ve basın mensuplarının sindirilerek tehdit edildiğini ileri süren Erdem, AK Parti döneminde "zorunlu sansürün" arttığını savundu. Erdem, "Doğru ve şeffaf haberler neden basında yer almıyor. Basın özgürlüğü, Türkiye'nin üniter yapısında düşman olmak, milli menfaatleri ayaklar altına almak değildir. Basın özgürlüğü yolsuzlukların üstünü örtmek değildir" diye konuştu.

"Medyada bir zümrenin egemenliğine son verildi"

Önerinin aleyhinde konuşan AK Parti İstanbul Milletvekili Erkan Kandemir, gazetecilerin özgürlüğünün, demokrasinin derinleşmesi anlamında önemli bir ölçü olduğunu kaydetti. AK Parti'nin basın emekçilerinin özgürlüğünün en önemli teminatlarından olduğunu kaydeden Kandemir, "Basın-yayın yolu ile işlenmiş suçlara ilişkin dava ve infazların ertelenmesi sağlandı. Birinci uyum paketi ile ifade özgürlüğü alanının genişletilmesi amacıyla Terörle Mücadele Kanunu'nun 7. ve 8'inci maddeleri değiştirildi" dedi.

Basın özgürlüğü için yapılan düzenlemeleri anlatan Kandemir, şöyle devam etti:

"Medyada belli bir zümrenin egemenliğine son verildi ve çeşitlilik bu sayede arttı. Partimizin kapatma davasının en büyük dayanaklarından birisi de manşetlerdi. Rahmetli Ahmet Kaya, Kürtçe şarkı söylediği için basındaki bu linçten üzerine düşeni aldı. Gazetecilik titri suç işlemenin kılıfı haline getirilerek, emektar basın emekçilerinin üzerinde bir gölge oluşturmamalıdır. 2002 yılında Türkiye'de sadece 4 tane haber kanalı vardı, bugün bu sayı 20'dir. Türkiye'de günlük 38 gazete çıkıyor. Bu sayı Almanya'da 15, İngiltere'de 20'dir."

Kandemir, hükümetin medya üzerinde baskı oluşturduğu iddiasının ise klişe ve dayanaksız olduğunu kaydetti. Bazı medya organlarına verilen yayın durdurma cezalarına dikkati çeken Kandemir, bunlar için yapılması gereken bir şey varsa el ele yapılması gerektiğini söyledi. Kandemir, "Tutuklu gazeteci olarak söylenen sayılar var. Bunların 17'sinin cezası kesinleşmiştir. 6 kişi serbest, 9 kişi tutukludur. Bir tanesi polisi bombalamış, birisi insan öldürmüş diğeri ise banka soymuştur. Yani gazetecilikle ilgisi olmayanlardır" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, sataşma olduğu gerekçesiyle yaptığı konuşmada, "Hepimizin devletin kuralları içerisinde hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum. TRT Türk'te yayınlanan programla ilgili Genel Müdüre ne yapacağını sormak istedim ama gittiğimde Genel Müdür orada olmadığı gibi geldiği andan itibaren ortalık bizlere olan saygısız tutumdan dolayı istenmeyen bir duruma bürünmüştür" dedi. Gök, CHP'nin atanmışlar karşısında boyun eğmeyeceğini söyledi.

CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

-"Burası doğruların konuşulması gereken kürsü"

HDP'nin, Ankara'daki terör saldırısıyla ilgili araştırma önergesinin bugün ele alınması önerisi de kabul edilmedi.

AK Parti Elazığ Milletvekili Ömer Serdar, 7 Haziran'dan sonra özellikle üç büyük terör örgütüyle ciddi mücadelenin olduğunu belirterek, "Bunları harekete geçiren enerji neydi? Bunlar kimin taşeronluğunu yapıyordu, bunu göremiyor musunuz" dedi.

"Bugün hendek siyasetiyle de yapılmaya çalışılanların ve sizin bu siyasetin arkasında duruşunuzla ülkeye verdiğiniz zararın boyutları daha sonra ortaya çıkacak" ifadesini kullanan Serdar, "Bu kürsü doğruların, hakikatlerin konuşulması gereken kürsü. Burada Diyarbakır'da, Sur'da, Cizre'de, Nusaybin'de hayalleri olan o çocukların hayallerini o hendeklere gömmeyeceksiniz. Türkiye bölgesinde güç, gönül coğrafyasında umut olmaya çalışırken; Kürt'ü ile Türk'ü ile 77 rengiyle bir olmaya çalışırken, terör örgütleri bir takım küresel aktörlerin de taşeronluğunu yaparak, Türkiye'de kaos oluşturmaya çalışıyor" diye konuştu.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Bütün dünya IŞİD'in Ortadoğudaki en büyük müttefikinin, IŞİD'le en fazla iş tutan gücün kim olduğunu çok iyi biliyor" dedi.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement