CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun, TCK'nın "cumhurbaşkanına hakaret"i düzenleyen maddesinin yasadan çıkarılmasıyla ilgili teklifinin doğrudan gündeme alınması kabul edilmedi.
TBMM Genel Kurulunda, grup önerilerinin ardından Tanrıkulu'nun, "cumhurbaşkanına hakaret"i düzenleyen TCK'nın 299. maddesinin yasadan çıkarılmasını içeren yasa teklifinin, İçtüzükte öngörülen sürelerde komisyonda görüşülmemesi nedeniyle doğrudan gündeme alınması önergesi ele alındı.
Sezgin Tanrıkulu, teklifini 2012 yılında verdiğini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgisi olmadığını söyledi.
Cumhurbaşkanına hakaretle ilgili davaların vahim hale geldiğini ileri süren Tanrıkulu, Ahmet Necdet Sezer döneminde 26, Abdullah Gül döneminde 139, Recep Tayyip Erdoğan döneminde ise bin 800'ün üzerinde dava açıldığını dile getirdi.
Herhangi bir davada savcının "takipsizlik" kararı verme ihtimalinin olmadığını savunan Sezgin Tanrıkulu, bir belge göstererek, "Bu benim berat nişanım, fezlekem, Meclis'e yeni geldi. Bunu odama asacağım. Tek bir yerinde hakaret yok, normal bir eleştiri var." diye konuştu.
Venedik Komisyonu'nun da konuyu gündemine aldığını hatırlatan Tanrıkulu, AİHM'in gazeteci Erbil Tuşalp davasında, "siyasetçilerin ağır eleştirilere hoşgörülü olması gerektiği"nden hareketle Türkiye'yi mahkum ettiğini söyledi.
Sezgin Tanrıkulu, "Bütün bunlar yine AİHM'e gedecek." görüşünü savundu.
AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz ise sataşma gerekçesiyle söz alarak, seviyesiz konuşmaların kutuplaşmaya yol açtığını belirterek, "299. madde 91 yıldır var. Bunun uygulanmasından rahatsız olmamak lazım. Temiz dili muhafaza etmek durumundayız. Düzenleme dün vardı, bundan sonra da olacak. Hakaret ediliyorsa elbette cezasız kalmayacak. Avrupa ülkelerinde de var." değerlendirmesinde bulundu.
AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç da "Kılıçdaroğlu'na akıl hastası denilse rahatsız olmaz mısınız" diye laf attı.
Tanrıkulu, sataşma gerekçesiyle söz alarak, " Almanya'ya muhtıra verme noktasına geldik. Burada olanlar yetmedi. Yurt dışına, Almanya'ya, sağa sola da sataşmaya başladı. 90 yıl da olsa, yanlış hükümdür. Türkiye bunlardan mahkum olacak." dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu ise önerge üzerinde yaptığı konuşmada, "Niye bu kadar çok fazla dava açılıyor. 'Sosyal medya yoktu' deniliyor. Sayın Cumhurbaşkanı'nın her gün 3,5 saat konuşması, siyaseti germesi, bağırması, çağırması, herkesi hizaya sokmasının da ciddi katkısı vardır. Bu insanlar da bizim insanlarımız. Birbirimize tahammül edeceğiz. Bunda örnek olacak insan da en tepedekidir. Kutuplaştırıcı dilin en büyük sorumlusu Cumhurbaşkanı'dır. Buna gerek yok. Millet zaten kendisini destekliyor. Ülkeyi hukuk içinde yöneteceksiniz, germeyeceksiniz." şeklinde konuştu.
AK Parti'li milletvekilleri ise Bekaroğlu'na tepki gösterdi.
Konuşmaların ardından Tanrıkulu'nun, TCK'nın "cumhurbaşkanına hakaret"i düzenleyen maddesinin yasadan çıkarılmasıyla ilgili teklifinin doğrudan gündeme alması önergesi kabul edilmedi.
Son Dakika › Politika › TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?