TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, " Almanya'da din adamları, mültecilere referans olmak için din hanelerine Hristiyanlık yazılmasını istiyorlar. Bu alandaki eleştirilerimizi Alman muhataplarımıza ilettik. Bir kısmı eleştirilerimizi kabul etti ve bize mültecilerin din değiştirmekte gönüllü olduklarını söylediler. Biz de onlara bir haftada din değiştirmenin mümkün olamayacağını belirttik." dedi.
Uslu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, mülteci haklarının incelenmesi konusunda bir alt komisyon oluşturulduğunu ve bu komisyonun yaklaşık 7 aydır çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.
Komisyon üyeleri olarak geçen hafta Almanya'ya gittiklerini, orada bürokratlar, milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüştüklerini ifade eden Uslu, iki mülteci yurdunda incelemelerde bulunduklarını kaydetti.
Türkiye'deki Suriyelilerin temel ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında tüm çalışmaların yapıldığına işaret eden Uslu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"400 binden fazla Suriyeli çocuk eğitim görüyor. Bugüne kadar Suriyelilere 10 milyondan fazla poliklinik hizmeti verilmiş, bir milyon ameliyat gerçekleştirilmiş. Şu ana kadar Türkiye'de doğan Suriyeli bebek sayısı 172 bin. Sadece geçen yıl 60 bine yakın bebek dünyaya geldi. Bu rakam Danimarka'da bir yılda doğan çocuk sayısından daha fazla. Suriyelilere insani yardım miktarı 25 milyar doları aştı. Birleşmiş Milletler, bunun yalnızca 500 milyon dolarını karşıladı."
Mülteci alanında hizmet veren uluslararası kuruluşların sadece istatistik çalışmaları yürüttüğünü, insani yardım noktasında herhangi bir inisiyatif ortaya koyamadığını belirten Uslu, Türkiye'nin her açıdan görevini en iyi şekilde yerine getirdiğini vurguladı.
Suriyelilere din değiştirme zorunluluğu iddiası
Almanya'ya yaptıkları ziyarette, muhataplarına ülkelerine sığınan Suriyelilerden dinlerini değiştirmeleri yönünde baskı yapıldığını aktardıklarını kaydeden AK Parti'li Uslu, "Almanya'da din adamları, mültecilere referans olmak için din hanelerinin Hristiyanlık yazılmasını istiyorlar. Bu alandaki eleştirilerimizi Alman muhataplarımıza ilettik. Bir kısmı da eleştirilerimizi kabul etti ve bize mültecilerin din değiştirmekte gönüllü olduklarını söylediler. Biz de onlara bir haftada din değiştirmenin mümkün olamayacağını belirttik." diye konuştu.
Avrupa'da son 3 yılda 6 bini Almanya'da olmak üzere, 10 bine yakın sığınmacı çocuğun kaybolduğunu aktaran Uslu, "Çocuk kayıpları insanlık için birer utanç meselesi. Muhataplarımıza kayıp çocukların durumunu sorduk, bu konuda inceleme yapılmasını istedik." ifadesini kullandı.
Avrupa'nın sığınmacılar konusunda büyük bir panik içinde olduğunu belirten Uslu, "İnsan ve insanlığın ölmemesi için Anadolu'da sığınmacı sözleşmesi imzalanmasını teklif ettik." dedi.
Bir gazetecinin anayasa değişikliği konusundaki metni görüp görmediğini sorması üzerine Atay Uslu, metni gördüklerini ve bu konuda kendilerine sunum da yapıldığını bildirdi.
Son Dakika › Politika › TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Uslu Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?