TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Soma Kurbanları ve Aslanoğlu'nu Andı - Son Dakika
Politika

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Soma Kurbanları ve Aslanoğlu'nu Andı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Soma Kurbanları ve Aslanoğlu\'nu Andı

Kalkınma Bakanı Yılmaz: "Zihniyet ve kültür dönüşümüne ihtiyaç var. İş sağlığı ve güvenliğine yapılan harcamaları cari masraf olarak görmemeliyiz"

20.05.2014 17:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'de bir daha Soma'daki maden kazası benzeri kazaların yaşanmaması için zihniyet ve kültür dönüşümüne ihtiyaç olduğunu belirterek, "İş sağlığı ve güvenliğine yapılan harcamaları cari masraf olarak görmemeliyiz" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Soma'daki maden faciasında yaşamını yitirenler ve komisyonun geçen cuma günü vefat eden üyesi CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu anıldı.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve komisyon üyeleri, toplantıya katılan Aslanoğlu'nun oğlu Erdem Aslanoğlu'na başsağlığı dileklerini ilettiler. Erdem Aslanoğlu, komisyon toplantılarında babası Ferit Mevlüt Aslanoğlu'nun oturduğu sırada yerini alırken, masasına babasının fotoğrafı ve bir demet karanfil bırakıldı.

Soma'daki maden faciasında yaşamını yitirenler ve Aslanoğlu için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Komisyon üyesi AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli'nin duygulanarak sık sık ağladığı görüldü.

Komisyon Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, kabus gibi bir hafta geçirdiklerini ifade ederek, "Şoku hala üzerimizden atabilmiş değiliz. Bir daha ömrümüz boyunca yaşamak istemediğimiz bir travma" dedi.

Soma'da gelişmeleri yerinde izlerken Cuma sabahı da Aslanoğlu'nun vefat haberini aldığını ifade eden Berber, İstanbul'daki cenazede Aslanoğlu'na gösterilen sevgi selinin kendisi için sürpriz olmadığını belirtti. "Aslanoğlu'nun cenazesinde 'hoş seda bırakmak, ardında hayırla yad edecek insanlar bırakmak' onu gördük" diyen Berber, Aslanoğlu'nun millet ve parlamento için büyük kayıp olduğunu vurguladı.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, Soma'daki maden kazasını Aslanoğlu ile akşam yemeğindeyken öğrendiklerini belirtti. Aslanoğlu'nun olaya çok üzüldüğünü anlatan Ayaydın, "Arkadaşım olan Soma Kaymakamı'nı aradım. O akşam ölü sayısı televizyonlarda 15 olarak veriliyordu, ancak kaymakamdan 150 civarında ölü olduğunu öğrendik" dedi.

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç de Soma'daki maden kazasında yaşamını yitirenlere rahmet diledi.

Aslanoğlu'nun içtenliği, sevecenliği, coşkusuyla komisyona renk kattığını, ondan çok şey öğrendiklerini ifade eden Bilgiç, "Bir milletvekili memleket meseleleriyle nasıl hemhal olur, Mevlüt abiyle gördük" diye konuştu.

MHP Manisa Milletvekili Sümer Oral da Aslanoğlu'nun hayatında başarı çizgisinin çok yüksek olduğunu, içindeki insan sevgisinin de aynı düzeyde olduğunu dile getirdi.

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar Soma'da yaşamını yitirenlere ve Aslanoğlu'na Allah'tan rahmet diledi. Ünüvar, Aslanoğlu'nun hayırsever bir insan olduğunu belirtirken, AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün de Aslanoğlu'nun iktidar ile muhalefet arasında denge unsuru olduğunu kaydederek, "Komisyon dengesini kaybetti. O, iktidarın da muhalefetin de Mevlüt abisiydi" dedi.

AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir de Aslanoğlu'nun önemli bir kayıp olduğunu ifade ederek, komisyon salonundaki yerinin dönem sonuna kadar boş kalmasını ve bundan sonraki çalışmalarda sırasında karanfil bulunmasını önerdi.

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli de Soma'da hayatını kaybeden 301 madenci için çok üzüldüklerini dile getirerek, çalışma koşullarının uluslararası standartlara getirilmesi, olayda sorumluluğu olanların ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi.

Türeli, Aslanoğlu'nun da yeri doldurulamayacak bir insan olduğunu belirtti.

MHP Manisa Milletvekili Oral, tekrar söz alarak Soma'da yaşamını yitiren madencilerin evlerine ziyarete gittiklerini, ailelerin ve evlerinin yürek parçalayıcı durumda olduğunu anlatarak, Kalkınma Bakanı Yılmaz'dan ailelere hemen gidilmesini istedi.

Bunun üzerine Komisyon Başkanı Berber, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın harekete geçtiğini ve 286 aileye nakdi yardım yapıldığını, ölüm yardımı için de işlemlerin tamamlanma aşamasında olduğunu söyledi.

-"Her kesim daha fazla kafa yormalı"

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da Soma'da hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek, "Milletimizin başı sağolsun, emekçi kardeşlerimize, ailelerine başsağlığı diliyorum" dedi.

Kazanın meydana geldiği andan itibaren çalışmaların başladığını kaydeden Yılmaz, bundan sonra da Meclis, sivil toplum, medya, akademik dünya, sendikalar başta olmak üzere her kesinin bir daha bu tür acılar yaşanmaması için neler yapılabileceğine kafa yorması gerektiğini söyledi.

Bakanlar Kurulu'nun yarınki toplantısında yapılabileceklerin ele alınacağını da aktaran Yılmaz, kazada yaşamını yitirenlerin şehitlerin haklarından yararlanması ve iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili yapılması gerekenlerin de toplantıda tartışılacağını ifade etti.

Yılmaz, "Bu konularda mevzuat önemli ama zihniyet ve kültür dönüşümüne ihtiyaç var. İş sağlığı ve güvenliği konusunda yapılan harcamaları cari masraf olarak görmemeliyiz. Bunlar ülkemizin geleceğine yatırımdır. Her şeyin başı insan. Olumlu tartışmaların, kültürel ve zihinsel dönüşüme katkıda bulunmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

Aslanoğlu'nun vefatına da derinden üzüldüklerini dile getiren Yılmaz, Aslanoğlu'nun birleştirici, sert eleştirileri dahi belli üslupta dile getiren bir kişilik olduğunu söyledi. Yılmaz, "Bütün partilerin böyle kişilere ihtiyacı var. Ne derse desin niyetinden şüphe etmediğimiz insandı. Sevdiğimiz, takdir ettiğimiz bir insandı" dedi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Soma Kurbanları ve Aslanoğlu'nu Andı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement