Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin, "Fetullah Gülen, bu teröristbaşı, bu psikopat ne zaman Türkiye'ye gelirse bu ülkenin bir evladı olarak o kadar rahat edeceğimi ifade etmek istiyorum." dedi.
Soylu, TBMM Genel Kurulunda, Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısı'nın tümü üzerinde hükümet adına söz aldı.
Tasarının çok daha uygun bir ortamda görüşülüp, konuşulup, tartışılmasını arzu ettiklerini ifade eden Soylu, ancak 15 Temmuz tarihinde yaşanan, demokrasiyi, milli birliği, toplumsal şuuru, geleceği ve Türkiye'nin büyümesini, zenginleşmesini, özgürleşmesini hedef alan bir darbe teşebbüsünden sonra bu tasarıyı görüştüklerini söyledi.
Ailesinin 1960 ve 1980 darbesini bizatihi yaşadığını belirten Soylu, şöyle devam etti:
"28 Şubat sürecinde ilçe başkanı olduğum, hemen akabinde de il başkanı olduğum süreçte, bizatihi tecrübe ettiğim, uzun yıllardan beri alfabeyi öğrendikten sonra ilk karşı çıktığımız meselenin demokrasinin kesilmesi olduğu, darbe olduğu, ailemizin bütün acılarının ve bütün yaşantılarının aslında bir Menderes metaforu üzerinden yürüdüğü ve Türkiye'de sivil siyasetin üzerine oturtulmuş büyük bir korku, travma olduğu bilinciyle bugünlere gelmiş bir şahısım.
İçinde bulunduğumuz Meclis, bizim İstiklal Mücadelemizin kahramanıdır. Dünyada hiçbir Meclis yoktur ki kendi İstiklal Mücadelesini kendisi yönetsin. Türkiye'de birçok kalkışma olmuştur, birçok asi hareket ve isyan olmuştur. Türkiye Büyük Millet Meclisi askerlerle kuşatılmış, 1960 darbesinde özgür iradesine el konulmuştur. Burada şu çok net ve açıktır ki ilk kez bu Fetullahçı Terör Örgütü yapılanması, bu alçaklar, haysiyetsizler, bu demokrasiye ve Türkiye'nin milli birliğine ve geleceğine kast edenler, özellikle Türkiye'de demokrasimizin ve geleceğimizin tecelligahı olarak nitelediğimiz bu Türkiye Büyük Millet Meclisini bombalamak suretiyle aslında sadece ve sadece Türkiye'de yönetimi ele geçirmeye çalışmamışlardır. Başka bir şey daha ortaya koymuşlardır. Demokrasiyi ortadan kaldırmaya, insanlarımızın kendini idare etme yeteneğini ortadan kaldırmaya çalışmışlardır."
Darbe girişimi olduğunda Mecliste olduklarını anlatan Soylu, Meclise gelen milletvekillerinin önünde saygıyla eğildiğini söyledi. "Çocuklarımıza bırakabileceğimiz en büyük miras hür ve demokratik Türkiye'dir, Cumhuriyetimizin sahipliğidir ve bu ülkenin zenginliği ile büyüklüğüdür. Meclis direnmesi ile kahraman olurken bir diğer kahraman da aziz milletimizdir." diyen Soylu, dünyada demokrasiyi hak eden bir ülke ve millet varsa onun Türkiye, Türk milleti ve Meclisin kendisi olduğunu vurguladı.
Soylu, Menderes ve ailesinin başına ne geldiğini, darbelerde liderlerin başına neler geldiğini, milletvekillerinin hangi muamele ile karşı karşıya kaldığını bildiklerini belirterek, şunları söyledi:
"Darbecilerin ortaya koymuş olduğu o hareket kabiliyetini bir şekilde belirleyen bildiride, tüm sözde sıkıyönetim komutanlıklarına gönderdikleri bildiride, bütün milletvekillerinin gözaltına alınması, Türkiye Büyük Millet Meclisinin ortadan kaldırılması ve yönetime tam anlamıyla el konulması konusundaki kararlılık net ve açıktır. Hedefleri Türkiye'dir, hedefleri demokrasidir ve hedefleri Türkiye'nin ortaya koymuş olduğu ve etrafındaki coğrafyaya ve dünyaya bir şekilde vermeye çalıştığı anlayışı bir şekilde ortadan kaldırmaktır. Fetullah Gülen, bu teröristbaşı, bu psikopat ne zaman Türkiye'ye gelirse, bu ülkenin bir evladı olarak o kadar rahat edeceğimi ifade etmek istiyorum. Her birimizin kararlılığının olması lazımdır ve bunun Türkiye'ye getirilmesi, adalet makamlarına teslim edilebilmesi, yargılanabilmesi ve gerekli cezaya çarptırılabilmesi elbette ki demokrasimizin bir anlayışı olacaktır."
Bakan Soylu, 1960 darbesinin üzerinden 56 yıl geçtiğini, halen travmasının yaşandığını dile getirerek,, "Eğer bunu başarmış olsalardı, 100 yıllık bir travmayla karşı karşıya kalacaktık." dedi.
"Demokrasi bizim ortak kararımızdır"
Türkiye'yi demokrasinin üzerinden, demokrasinin gelişmesi üzerinden, Türkiye'nin yarınlarına adım atabilmesi üzerinden kurtaracaklarını ifade eden Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Elbette ki farklı düşüncelerimiz, farklı görüşlerimiz olacak. Elbette ki ekonomide, siyasette, insan kaynağında farkı yönelimlerimiz söz konusu olabilecek ama demokrasi bizim ortak kararımızdır. Biz okullardayken millet tanımlaması yapılırken, 'tarihte, tasada, kıvançta birlik' diye hepimizin bildiği bir tanımlama yapılırdı. Oysa şimdi millet tanımlamasının yepyeni ve önemli bir kararı, bir kavramı daha söz konusudur, o da şudur: Millet olma unsurunun en önemli ayaklarından bir tanesi demokrasidir. Bu şuur bugün bizi ayakta tutmaktadır.
Sorumluluğumuz dünden daha büyüktür. Çünkü bu millet bugün sokaklardadır. Her gün binlerce insan, sadece ve sadece demokrasi şuuru için oradadır. Bugün hangi noktada birleşebileceğimiz önemlidir. Onun için, Türkiye Büyük Millet Meclisine ve tüm siyasi partilere, tüm milletvekillerimize, milletimizin bizden beklediğini yerine getirdiğimiz için tekrar müteşekkirliğimi ifade ediyorum, saygılarımı sunuyorum."
Tasarıya ilişkin bilgi veren Soylu, yaptıkları görüşmede önemli ölçüde mutabakat sağladıklarını kaydederek, "Uluslararası İşgücü Kanununun hem çalışma hayatımıza hem uluslararası rekabetimize hem Türkiye'nin kendi coğrafyasındaki cazibe ülke olma iradesine çok önemli katkılar sunacağını bir kez daha ifade etmek istiyorum." diye konuştu.
Son Dakika › Politika › Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı Genel Kurulda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?