Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, hedeflerinin ülkenin mesleki hizmet standartlarını gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarmak olduğunu söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın işbirliği içinde düzenlenen "Yapı Sektöründe Çalışan Meslek Erbaplarının Niteliklerinin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü", Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ve Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem'in katılımıyla imzalandı. Bakan Soylu, mesai kavramı içinde en zor olan haberin iş kazası olduğunu vurgulayarak, " Türkiye'nin neresinde olursa olsun iş sağlığı ve güvenliği bizim için en önemli alanlardan bir tanesidir. Bizim ulusal istihdam stratejimizin yani 2013-2023 aralığında yaklaşık 10 yıllık belirlediğimiz ulusal istihdam stratejimizin en önemli ayaklarından birisi eğitim ve istihdam ilişkisidir. 6331 sayılı münhasır çıkarılan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu bunun en önemli delillerinden bir tanesidir" ifadelerini kullandı.
Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun işçilerin, işverenlerin, aynı zamanda YÖK'ün, MEB'in, diğer kurum ve kuruluşların, sendikaların içinde bulunduğu çok önemli, piyasayı canlı bir şekilde takip eden, meslek standartlarını belirlemeye yetkin bir kuruluş olduğunu vurgulayan Soylu şöyle devam etti:
"Hedef kitlemiz 300 bin kişidir. 248 milyon liralık bir katkıyla beraber erbapların daha nitelikli iş gücünü sağlayacak bir adım atıyoruz. Hep birlikte el ele bir taraftan 633 ulusal meslek standardının her birinde mesleki yeterlilik belgesinin bulunduğu ve aynı meslek standartlarına göre bunun sağlandığı, bunun eğitim müfredatlarına girdiği ve bunun özellikle hem çalışanımızla hem milletimizle hem çalışma hayatımızla buluştuğu bir süreci hep birlikte yöneteceğiz."
"HEDEFİMİZ GELİŞMİŞ ÜLKELER SEVİYESİNE ÇIKMAK"
Bakan Sarı ise, "Hedefimiz ülkemizin mesleki hizmet standartlarını gelişmiş ülkeler seviyesine, hatta üstüne çıkarmaktır" ifadesini kullandı.
İnşaat ustalarının eğitim alması ve iş gücü piyasasına eğitim almış bir şekilde çıkmasının öncelikleri olduğunu vurgulayan Bakan Sarı, "Bugün atacağımız imzalarla uygulama, uluslararası tanınırlığı olan ve özel programlarla desteklenen mesleki yeterlilik belgesi sürecine dönüşüyor. Protokolün hayata geçmesiyle öncelikle geçici ustalık belgesine sahip yapı ustalarının eğitilmesine ve yetkinliklerinin belgelendirilmesine, kayıt altına alınarak izlenmesini sağlayacağız. 2014 yılında başlattığımız belgeli inşaat ustası eğitimleri kapsamında Ankara'da pilot uygulama yaptık" şeklinde konuştu.
Çalışanların alacakları eğitim sayesinde çok daha iyi uygulama yapacaklarını ve ürün kalitesini artıracaklarına inandığının altını çizen Sarı, "Umudumuz Türkiye'nin inşaat sektöründe uluslararası standartlara ulaştırmak" dedi. - ANKARA
Son Dakika › Politika › Yapı Ustalarının Belgelendirilmesine Yönelik Protokol Üç Bakanlık Arasında İmzalandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?