Yeşiller Partisi Milletvekili Öney'den, Aday Yöntemine Eleştiri - Son Dakika
Politika

Yeşiller Partisi Milletvekili Öney'den, Aday Yöntemine Eleştiri

Yeşiller Partisi Milletvekili Öney\'den, Aday Yöntemine Eleştiri

Bursa'da konuşan Berlin Eyalet Parlamentosu Adalet Komisyonu üyesi Yeşiller Partisi Milletvekili Bilkay Öney, Türkiye'de hala parti içi demokrasinin sağlanamadğını söyledi.

27.04.2011 12:50

Bursa'da konuşan Berlin Eyalet Parlamentosu Adalet Komisyonu üyesi Yeşiller Partisi Milletvekili Bilkay Öney, Türkiye'de hala parti içi demokrasinin sağlanamadğını söyledi. CHP'yi buna örnek gösteren Öney, "Partide seks kaseti ile gündeme gelip istifa etmek zorunda kalan Deniz Baykal seçimlerde aday olarak gösterilirken, mevcut yönetim ile ters düşen bazı partililer ise ne yazık ki, 12 Haziran günü yapılacak seçimlerde aday gösterilmedi" dedi.

Bursa'da Nilüfer Belediyesi ve Gazeteciler Cemiyeti'nin ortaklaşa düzenlediği 'Aydınlarla Yüz Yüze Söyleşileri', Sinema Yapımcısı ve Yönetmeni Mustafa Altıoklar, Berlin Eyalet Parlamentosu Adalet Komisyon üyesi Bilkay Öney, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sena Kaleli'nin katılımıyla BGC Basın Kültür Sarayı Uğur Mumcu Sahnesi'nde devam etti.

'Türkiye Demokrasisi ve Avrupa'ya Yansıması' konulu söyleşide söz alan Mustafa Altıoklar, Türkiye'de 1970'li yıllarda 'İlerici' olanların bugün 'Gerici' olarak adlandırıldığını söyledi. Avrupa'da, iktidarın karşısındaki partilerin özgürlük talep ettiğine dikkat çeken Altıoklar, "Türkiye'de bir gariplik var. İktidar, özgürlük vaat eder gibi görünüyor. CHP'nin son dönemdeki atılımları hariç, geride kalan boşluğunu doldurdular. Batı tarafından bakıldığında CHP 10 yıl kaybetti. Ama bunu geri çevirmenin zamanı geldi. 2011'e umutlu girdik. Yalan demokrasi ortaya çıkacak. Bu konuda batıdaki algı da değişiyor" diye konuştu.

'BATI HÜKÜMETİ POHPOHLAMAKTAN VAZGEÇİYOR'

Söyleşide söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sena Kaleli ise, 50 medeniyetin çıktığı Anadolu coğrafyasında neden Batı standartlarının yakalanamadığının sorgulanmasını istedi. İnsanların, kendilerine verilecek olan erzak paketlerini beklerken düşünmekten vazgeçtiğini ifade eden Kaleli, dogmaların olduğu bir ortamda, demokrasiden söz edilemeyeceği dile getirdi. Kaleli sözlerini şöyle sürdürdü:

"Atatürk Batı'nın sömürücü yönünü gördü ve onunla mücadele etti. Çağdaş yönünü keşfetti ve yüzünü Batı'ya döndü. Atatürk'ten sonra ne oldu? Neden suskun, sinik bir hal aldık? Dogmalar öne mi çıktı? Toplum olarak tevekkül ve şükür arıyoruz. Bu yüzden demokrasi aramıyor olabiliriz. Biz öyle bir hale geldik ki, tiyatro sahnesinden gözünü kırpan oyuncuya, 'Tiyatronu kapatırız' diyoruz. AKP hükümeti, 'bu kurumlar verimli çalışmıyor' deyip özelleştiriyor. CHP döneminde yapılanları yok sayıp kendine sermaye elde ediyor. Ama kimse sesini çıkartmıyor. Batı buna göz yumdu, pohpohladı. Şimdi basının susturulması, kitapların toplatılması, sosyal paylaşım sitelerinin engellenmesi dikkat çekiyor. Batı demokrasi kılıfını dışardan gözetlemeye başladı. Bu ülke anayasasının toplumla birlikte tam demokratik hale getirilmesi gerekli. "

ADAY BELİRLEME YÖNTEMİNE ELEŞTİRİ

Berlin Eyalet Parlamentosu Adalet Komisyon Üyesi Bilkay Öney de, babasının Malatya'daki zor yaşam koşulları nedeniyle Türkiye'den Almanya 'ya göç ettiğini anlatarak, Türkiye'de demokrasiden söz etmek isteniyorsa önce Doğu- Batı arasındaki ve şehirler içindeki ekonomik eşitsizliklerin giderilmesi gerektiğini vurguladı.

Söyleşinin ardından yöneltilen, 'AB, Türkiye'deki demokrasiye nasıl bakıyor?' sorusunu yanıtlayan Öney şöyle konuştu:

"Türkiye'de parti içinde dahi demokrasi sağlanamadı. Sena Kaleli'ye, CHP eski lideri Deniz Baykal'ın listede neden yer aldığını, bu partide uzun yıllar emek vermiş kişilerin neden yer almadığını sordum. Cevabını belki Sena hanım vermek ister. Deniz Baykal seks skandalı ile gündeme geldi. Almanya'da bir siyasetçi iyiyse delegeler onu destekler. Türkiye'de parti başkanı ile sürtüşen listeden çıkarılabiliyor. Adi suç işlemişsin bu önemli olmuyor. Bunu anlamak mümkün değil. "

Bilkay Öney, 'Avrupa neden Türkiye'de yaşananlara kayıtsız' sorusuna ise, "AB çok samimi değil. Türkiye'nin demokratikliği konusunda çıkarlar çerçevesinde davranıyor. Türkiye'deki olanları biz de takip ediyoruz ama, Avrupa Birliği işine geldiği gibi davranıyor" diye yanıt verdi. - Bursa/ Nilüfer

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika Yeşiller Partisi Milletvekili Öney'den, Aday Yöntemine Eleştiri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement