Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, kurulması planlanan Yüksek Teknolojiler Araştırma Merkezi (YÜTAM) bünyesindeki araştırma birimlerinin, özel sektör ile rekabet eden değil, özel sektörü destekleyen, çözüm ortakları olmasının hedeflendiğini bildirdi.
TBMM Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, Yüksek Teknolojiler Araştırma Merkezi ve Bilim, Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu Kurulması ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı görüşmek üzere, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız başkanlığında toplandı.
Komisyon Başkanı Altunyaldız, toplantının başında yaptığı konuşmada, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayarak, etkinliklere katılmak için Bursa'dan Ankara'ya gelirken meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden Türk Metal İş Sendikası üyelerine Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa dileğinde bulundu.
Altunyaldız, Yüksek Teknolojiler Araştırma Merkezi'nin kurulması ve TÜBİTAK'ın yapısına ilişkin düzenlemeleri içeren tasarıya ilişkin de kısa bilgi verdi.
Türkiye'nin, rekabetçi bir ekonomiye kavuşması, bilgi üreten bir ülke olmasına yönelik yasal düzenlemeleri hayata geçirmeye çalıştıklarını aktaran Altunyaldız, ülkenin yüksek katma değerli ürün yapısına geçmesi gerektiğini vurguladı.
Altunyaldız, bunun marka ekonomisinin yolunu açacağını ve Türkiye'nin küresel hedeflerini yakalamasını sağlayacağını belirtti.
"TÜBİTAK'ın yapısında değişiklikler öngörüldü"
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü de 8 Mart Dünya Kadınlar Günün kutlayarak başladığı konuşmasında, tasarı hakkında bilgi verdi.
Tasarının, üç ana temelden oluştuğunu belirten Özlü, Türkiye'nin rekabet gücünü artırmak, refahını sürekli kılmak için bilimsel ve teknolojik çalışmaların tek elde planlanması ve yürütülmesinin amaçladığına işaret etti.
Düzenleme ile Yüksek Teknolojiler Araştırma Merkezi'nin kurulacağını anlatan Bakan Özlü, "Yeni yapıda YÜTAM bünyesindeki araştırma birimlerinin özel sektör ile rekabet eden değil, özel sektörü destekleyen, çözüm ortağı olması hedeflenmiştir. Bununla birlikte araştırma, geliştirme ve inovasyon zincirinde temel ve uygulamalı araştırmada, ürün geliştirme ve ticarileştirmeye yönelik bütün paydaşların rolleri ve destek mekanizmaları net bir hale getirilmiştir." değerlendirmesinde bulundu.
Tasarıdaki, TÜBİTAK'ın yapısına ilişkin düzenlemeler hakkında da bilgi veren Özlü, TÜBİTAK Kanunu'nda yapılması planlanan değişiklikler ile Bilim Kurulu yapısının değiştirilmesinin amaçlandığına işaret etti.
Özlü, "Bu çerçevede Bilim Kurulu'nun, Bilim ve Teknoloji Kurulu'na dönüştürülmesi, üye sayısının 17'den 7'ye düşürülmesi, kurulun Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, üniversite ve özel sektörden iki temsilci ve TÜBİTAK Başkanı'ndan teşekkül etmesi, seçim usulünde ve görevlerinde değişiklik yapılması öngörülmektedir." diye konuştu.
TÜBİTAK'ın görevlerinin yeniden tanımlanması kapsamında araştırma, geliştirme yapılan, projeleri yürüten bir kuruluş olmasına yönelik düzenleme yapılacağına vurgu yapan Bakan Özlü, politika belirleme ve enstitü kurma yetkisinin Bilim Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu bünyesine alınacağını kaydetti.
"Sanayi ve bilimin yakınlaşması bizim de ortak hedefimiz"
Daha sonra komisyon üyeleri söz alarak, tasarının tümü üzerindeki görüşlerini dile getirdi.
MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, sanayi ve teknoloji ile çalışmaların tek elden yürütülmesinin önemli ve yararlı bir girişim olduğunu belirterek, "Sanayinin bir reforma tabi tutulma ihtiyacı ortada. Bu getirdiğimiz düzenlemenin bunu karşılaması gerekiyor." dedi.
CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan da iktidarın yanlış uygulamaları ve kadrolaşma girişimleriyle içi boşaltılan TÜBİTAK'ın getirilen düzenlemeyle de bir üst çatı altında yetki ve görev alanları kısıtlanarak etkisizleştirildiğini savundu.
Arslan, şunları kaydetti:
" Hükümet, başkanlık sistemi adı altında bilim ve sanayileşme politikası için kuracağı özel fonda, hem TÜBİTAK'ın yetki ve gelirlerini tırpanlamayı hem de diğer kamu kurumlarındaki 'Atıl' diye adlandıracağı Ar-Ge bütçesini, tek adam olacak başkan eliyle istediği yere aktarmayı hedeflemektedir. Sanayi ve bilimin yakınlaşması bizim de ortak hedeflerimiz arasındadır. Bu birlikteliğin etkin hale getirilmesi, TÜBİTAK'ın yapısının tamamen değiştirilmesi yerine iyileştirilmesine yönelik olmalıydı. Maalesef bu düzenlemede bunu göremiyoruz.
HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul ise TÜBİTAK bünyesindeki bazı görev ve araştırma merkezlerinin YÜTAM'a devrinin, bu alanda tek elden ve bir şirket anlaşıyla yönetimi gündeme getireceğini savundu.
Toğrul, tasarının TÜBİTAK'ı ortadan kaldırma projesi olduğunu, bu nedenle olumlu bakmadıklarını bildirdi.
"Liyakata önem verilmesi gerektiğine inanıyoruz"
AK Parti İstanbul Milletvekili Nureddin Nebati, tasarının parlamentoda kabul edilmesi halinde çok önemli gelişmelere imza atılacağını bildirdi.
TÜBİTAK'ın bugüne kadar çok başarılı çalışmalar yaptığını, ancak günümüzde dünyadaki benzer yapıların gerisinde kaldığını belirten Nebati, YÜTAM'ın kurulması ve TÜBİTAK'ın yapısındaki değişikliklerin bilim ve teknoloji alanında bu açığı kapatacağını aktardı.
Nebati, teknolojideki hızlı gelişime ve Türkiye'nin bu alanda hak ettiği yeri almasının önemine işaret ederek, "Bu alana ne ideolojik olarak yaklaşabiliriz ne de şahsi çıkarlarla bakabiliriz." diye konuştu.
Kurumların özgürlüklerinin önemli olduğunu anlatan Nebati, "TÜBİTAK'ın ya da kurumların emir erine çevrilmesi, hangi kurum açısından olursa olsun kabul edilebilir değildir. Özgürlük ve özgürlüğün her alanda kullanılabileceğine ve liyakata önem verilmesi gerektiğine inanan bir iktidarız. Bu yönde de çalışmaktayız." dedi.
Son Dakika › Politika › Yüksek Teknolojiler Araştırma Merkezi Kuruluyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?