Prof. Dr. Bülent Baysal, Türkiye'de her 2 kadından 1'inin modern doğum kontrol yöntemlerini kullandığını fakat en büyük sorunun doğum kontrol yöntemlerinin doğru kullanılmaması olduğunu belirtiyor.
Türkiye'de rahim içi araç (spiraller) ve kondomdan sonra yüzde 12'lik oranla uygulanan doğum kontrol yöntemleri arasında birçok modern yöntemden daha fazla tercih edilen geri çekilme yöntemi ile her 4 kadından 1'i gebe kalıyor ve bu gebeliklerin bir kısmı kürtaj ile sonuçlanıyor.[1] Geri çekilme yöntemi ile korunmanın güvenilir olmadığını söyleyen Prof. Baysal: "Doğum kontrol hapları gibi modern yöntemler doğru kullanıldığında yüzde 100'e yakın başarı sağlar, ancak doğum kontrol haplarının Avrupa'da kullanım oranı %30'a yakın iken bu oran Türkiye'de ne yazık ki sadece yüzde 9'dur. Türkiye'de kadınlar genellikle yanlış bildiği, asılsız şehir efsanelerinden dolayı 6 ayda doğum kontrol hapını bırakmaktadırlar.[2]" dedi.
Doğum kontrol yöntemleri ve koruma oranları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Bülent Baysal konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Doğum kontrol yöntemleri kadına ve erkeğe ait yöntemler olarak ayrılır. Kadına ait yöntemler arasında yüzde 100'e yakın koruma sağlayan spiraller, tüp bağlanması, gebelik önleyici iğne gibi uygulamaların yanı sıra, bunlardan daha kolay kullanımı olan ve yine doğru kullanıldığında yüzde 100'e yakın koruma sağlayan doğum kontrol hapları yer alır. Bu yöntemleri yüzde 70 ile 90 arasında koruma oranına sahip diyafram, kadın kondomu ve spermisit takip eder." Doğum kontrol yöntemlerinin kullanım süresince gebelikten koruduğunu ve birçok yöntemin istendiği zaman istenilen sayıda çocuk sahibi olunmasına yardımcı olduğunu söyleyen Prof. Baysal, doğum kontrol hapları ve spiral gibi yöntemlerin sanılanın aksine kısırlık yapmayacağını ve bırakıldığı zaman tekrar gebe kalınabileceğini ekledi.
Bu yöntemlerden farklı olarak korunmasız ilişki sonrası iki farklı doğum kontrol yönteminden bahseden ve bu yöntemlerin kullanım süreleri hakkında kadınlara bilgi veren Prof. Baysal "Acil doğum kontrolü dediğimiz iki yöntem vardır. Bunlardan birincisi korunmasız ilişki sonrası ilk 5 gün içerisinde kullanılması gereken rahim içi araçlardır, bir diğeri ise ilk 3 gün içerisinde kullanılması gereken ertesi gün haplarıdır. Ancak ertesi gün hapları kesinlikle rutin bir korunma yöntemi olarak kullanılmamalıdır" şeklinde açıklama yaparak uyarıda bulundu.
Kadına ait yöntemlerin yanı sıra erkeğe ait yöntemleri de canlı yayında aktaran Prof. Baysal, sperm taşıyan kanalları ameliyat ile geri dönülmez bağlama yöntemi olan vazektomi ile korunmanın yüzde 100'e yakın, prezervatif (kondom) ile korunmanın ise yüzde 82 civarında başarı sağladığına değindi.
Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği, Türk-Alman Jinekoloji Derneği ve Türkiye Endometriozis Derneği'nin de desteği ile Bayer'in hayata geçirdiği Kadinsagligitv.com projesinde, 100'ün üzerinde gönüllü uzman doktor, günün belirli saatlerinde canlı yayında merak edilen soruları cevaplıyor.
Son Dakika › Sağlık › Çiftler Doğum Kontrol Yöntemlerini Konusunda Bilinçlenmeli! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?