Türkiye'de bir ilke imza atılarak 2010 yılında hayata geçirilen 'Okulda Diyabet Programı' kapsamında 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla 'Diyabet' konulu eğitim verildi. Düzenlenen eğitim ile öğretmenlerin, öğrencilerin ve velilerin çocuklarda diyabet konularında eğitilip bilinçlendirilmesi ve bu yolla sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi amaçlandığı ifade edildi.
Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün, İl Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği temsilcileri ile ortak yürüttüğü çalışmalar kapsamında 2013-14 eğitim öğretim yılı için, okul yöneticileri, rehber öğretmenler/sınıf öğretmenleri ve İlçe Milli Eğitim Müdürlerine yönelik eğitim programı hazırlandı.
KENTTEKİ TÜM OKULLARDAN ÖĞRETMENLER KATILDI
Hazırlanan eğitim programı çerçevesinde Kayapınar Vehbi Koç İlkokulu konferans salonunda 'Diyabet Programı Bilgilendirme Toplantısı' düzenlendi. Toplantı, Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programları Şube Müdürü Dr. Handan Erdoğan, Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği Üyesi aynı zamanda Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Nuri Özbek, İl Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Başkanlığı Koordinatörü Dâhiliye Uzmanı Dr. Mücahit Görük, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları ile Diyarbakır'daki tüm okulların okul yöneticileri, rehber öğretmenler/sınıf öğretmenlerinden oluşan yaklaşık 300 kişinin katılımı ile gerçekleşti.
"TÜRKİYE'DE 3,2 MİLYON DİYABET HASTASI HASTA OLDUĞUNUN FARKINDA DEĞİL"
Toplantıda konuşan Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programları Şube Müdürü Dr. Handan Erdoğan, Türkiye'de 6,5 milyon diyabet hastası olduğunu 3,2 milyon diyabet hastasının ise hastalığının farkında olmadığını dile getirdi. Erdoğan, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle Diyarbakır'da açılacak olan diyabet standlarına tüm Diyarbakırlıları ücretsiz kan şekeri ölçümü için beklediklerini ifade etti.
"ÖĞRETMENLER KURTARICI OLABİLİR"
Doç. Dr. Mehmet Nuri Özbek ise, Çocukluk Çağı Diyabeti (Tip 1 Diyabet) hakkında önemli bilgiler verdi. Okullarda Diyabet Programı'nın önemine değinen Özbek, kentte yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Dr. Özbek, program çalışmalarında öğretmenlerden beklentilerini de ifade etti. Özellikle diyabetli çocukların bulunduğu okulların öğretmenlerine yönelik hastanede birebir eğitim verileceğini, acil durumlarda öğretmenlerin nasıl müdahale edeceklerini, ayrıca insülin ve glukagon enjeksiyonunun nasıl yapıldığını pratik olarak öğretmenlere öğreteceklerini kaydeden Özbek, "Bu bilgiler ışığında öğretmenlerimiz okuldaki diyabetli öğrencilerimiz için hayat kurtarıcı olabileceklerdir" dedi.
"DİYABETLİ ÇOCUĞA SINIFTA YEMEK YEMESİ İÇİN İZİN VERİLMELİ"
Diyarbakır'daki tüm diyabetli çocukların Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde kayıtlarının mevcut olduğunu belirten Dr. Özbek; diyabetli çocukların 8 yaşından sonra bir yetişkin gözetiminde kendi kendilerine insülin enjeksiyonu yapabildiklerini ancak okul yöneticileri ve sınıf öğretmenlerinden bu konuda hassasiyet beklediklerini belirterek, "Örneğin insülin enjeksiyonu için uygun ortam sağlanması, diyabetli çocuğun diğer çocuklardan farklı olarak görülüp sınıftan ayrı tutulmaması, ancak özel bir durum olduğunun diğer öğrencilere de anlatılması, diyabetli çocuğun sık sık tuvalete gitme ihtiyacının olduğu ve insülin enjeksiyonu nedeniyle kan şekerinin aşırı düşebileceğini bu nedenle beslenmesine dikkat edilmesi ana ve ara öğün saatlerine uyulması gerekirse sınıfta yemek yemesi için izin verilmesi diyabetli bir çocuk için çok önemlidir" diye konuştu.
"BAŞKASININ KULLANDIĞI İLACI ALIP KULLANMAYIN"
Daha sonra söz alan Uzman Dr. Mücahit Görük ise Tip2 Yetişkin Diyabeti hakkında bir sunum yaptı. Tip2 Diyabetin daha çok 30'lu yaşlardan sonra görüldüğünü, tedavisinin çocuklardaki diyabetten daha farklı olduğunu, diyet, egzersizin önemli olduğunu ve görülme sıklığı giderek artan, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen bir hastalık olduğunun altını çizdi. Yetişkin Diyabeti tanısı için klinik bulguların yanında açlık kan şekeri, OGTT, rastgele plazma ölçümü (tokluk şekeri), HbA1C ölçümlerinin yapıldığını anlatan Dr. Görük; "Her şeker hastasının tedavisi kendine özgüdür. Bu nedenle başkasının kullandığı ilacı alıp kullanmayın'' uyarısında bulundu.
Doç. Dr. Mehmet Nuri Özbek ve Uzm.Dr.Mücahit Görük; İlgiyle dinlenen konuşmalarının ardından dağıtılan insülin kalemlerini inceleyen öğretmenlerimizden gelen soruları cevaplandırdılar.
Engin ÖZTÜRK
Son Dakika › Sağlık › Okullarda Diyabet Bilgilendirmesi Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?