İzmir'deki Ameliyatı ABD Canlı Olarak İzledi - Son Dakika
Sağlık

İzmir'deki Ameliyatı ABD Canlı Olarak İzledi

İzmir\'deki Ameliyatı ABD Canlı Olarak İzledi

Prof. Dr. Şendağ'ın Ege Üniversitesinde yaptığı ameliyatı Amerika'daki dünyanın en büyük laparoskopik cerrahi kongresinde canlı yayınlandı.

14.11.2013 14:07  Güncelleme: 10:16

 

Prof. Dr. Şendağ'ın Ege Üniversitesi'nde yaptığı tek delikten robotik cerrahi ile rahim alınması ameliyatı Amerika'daki dünyanın en büyük laparoskopik cerrahi kongresinde canlı yayınlandı. 5 bin jinekoloğun izlediği operasyonla ilgili Prof. Dr. Şendağ, "Ülkem, Türk tıbbı ve üniversitem için onur verici bir durum" dedi

Türkiye'de ilk kez ve dünyada ilkler arasında yer alan tek delikten robotik cerrahi ile rahim alınması operasyonunu gerçekleştiren Ege Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Şendağ, Türk tıbbı için çok büyük başka bir ilki daha gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Fatih Şendağ'ın tek delikten (Göbek deliği) robotik yolla yaptığı rahim alınması operasyonu Amerika'da yapılan dünyanın en büyük laporoskopik cerrahi kongresi olan 42. AAGL Global Congress on Minimally Invasive Gynecology'de 5 bine yakın jinekolog tarafından canlı izlendi.

Kongre'de canlı cerrahi gerçekleştiren ilk Türk hekim oldu

Tek delikten robotik yolla rahim alınması operasyonunu canlı gerçekleştiren ilk Türk hekim unvanını alan Prof. Dr. Şendağ, operasyon öncesi Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Jinekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Niyazi Aşkar ile birlikte bir basın toplantı düzenledi.

Laparoskopi ameliyatını anlattı

Toplantıda Prof. Dr. Fatih Şendağ, laparoskopinin göbek deliğinden ince bir teleskopun karın içine sokularak karın içi organlarının görüntülenmesini sağlayan bir ameliyat olduğunu söyledi. Prof. Dr. Şendağ, laparoskopi ile karın alt bölgesinde açılan 3 - 5 mm'lik deliklerden içeri sokulan aletler ile rahim, yumurtalık ve tüpleri ilgilendiren hastalık veya problemleri doğrudan gözlemleme ve cerrahi girişim yapma olanağı olduğunu belirtti. Prof. Dr. Şendağ, sözlerine şöyle devam etti: " Yumurtalık kistleri, dış gebelikler, myomlar, gebe kalabilirliği artıran tüp cerrahisi, rahim çıkarılması, kanser ameliyatları, rahim sarkması ve endometrioz laparoskopik olarak tedavi edilebilmektedir. Laparoskopik ameliyatlar ile ayrıca hasta ameliyat sonrası çok daha az ağrı kesiciye ihtiyaç duyar. Hastada ameliyat izi kalmaz, hastanede yatış gerektirmez ve enfeksiyon kapma riski azalır, normal hayata dönüş süresi kısalır."

Tek delikten robotik cerrahi

Son zamanlarda laparoskopik cerrahi tekniğinin daha da geliştirildiğini belirten Prof. Dr. Şendağ, klasik laparoskopik operasyonda 3-4 delik açılması söz konusu iken bu teknikte sadece göbek çukurundan girilerek ameliyat yapıldığını hatırlattı. Fatih Şendağ, bu şekilde karında başka bir kesi olmaksızın ameliyat yapılabildiğini anlatarak, artık bu ameliyatların uzay teknoloji olarak kabul edilen robotik cerrahi ile de yapılmaya başlandığını açıkladı.

Tek delikten robotik cerrahi ile rahim alınması ilk kez Ege Üniversitesi'nde gerçekleştirildi

Prof. Dr. Fatih Şendağ, tek delikten laparoskopik ameliyatın Türkiye'de ilk kez 2009'da kendileri tarafından yapıldığını ifade ederek, "2013 yılından itibaren ilk defa yine tek delik robotik ameliyatlar tarafımızdan Türkiye'de ilk kez Ege Üniversitesi'nde gerçekleştirilmiştir" diye konuştu.

Canlı yayınla Amerika'daki kongreye bağlandı

Toplantının ardından Prof. Dr. Fatih Şendağ ve ekibi, tek delikten robotik yolla rahim alınması operasyonunu gerçekleştirdi ve bu ameliyat Amerika'da yapılan dünyanın en büyük laporoskopik cerrahi kongresinde canlı olarak izlendi.

Prof. Dr. Fatih Şendağ'ın ilkleri

· Türkiye'de ilk kez tek delikten laparoskopik cerrahi ile rahim alınması operasyonunu gerçekleştirmiştir.

· Türkiye'de ilk kez, dünyada da ilklerden olan tek delikten robotik cerrahi ile rahim alınması operasyonunu gerçekleştirmiştir.

· Türkiye'de ilk defa laparoskopide sanal gerçeklik eğitimini başlatmıştır.

· Türkiye'deki ilk ve halen tek Jinekolojik Endoskopi Eğitim Programını yürütmektedir.

· Türkiye'deki ilk kez jinekolojik robotik cerrahi eğitim programını başlatmıştır.

 

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık İzmir'deki Ameliyatı ABD Canlı Olarak İzledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement