Türkiye, Tüp Bebek Uygulamalarında Merkez Olma Yolunda" - Son Dakika
Sağlık

Türkiye, Tüp Bebek Uygulamalarında Merkez Olma Yolunda"

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Buyru, Türkiye'de tüp bebek tedavisinde başarı oranının her geçen gün arttığını belirterek, "Gerek ilaç maliyetinin ülkemizde düşük olması gerekse başarı oranlarının yüksekliği pek çok ülkeden ülkemize hasta gelmesini sağlamaktadır" dedi.

29.03.2015 10:59

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Buyru, Türkiye'de tüp bebek tedavisinde başarı oranının her geçen gün arttığını belirterek, "Gerek ilaç maliyetinin ülkemizde düşük olması gerekse başarı oranlarının yüksekliği pek çok ülkeden ülkemize hasta gelmesini sağlamaktadır" dedi.

Buyru, yazılı açıklamasında, dünyada ilk tüp bebek uygulamasının 1978 yılında İngiltere'de gerçekleştirildiğini ve bunu yapan Robert Edwards'a 2010'da "Nobel Tıp Ödülü" verildiğini hatırlattı.

Başlangıçta tüpleri kapalı olan kadınlar için geliştirilen bu yöntemin, daha sonra açıklanamayan kısırlık, erkek kısırlığı ve başka nedenlerle çocuğu olmayan çiftler için de umut ışığı olduğunu vurgulayan Buyru, Türkiye'de ilk tüp bebek tedavisinin 1989 yılında yapıldığını bildirdi.

Tüp bebek tedavisinin uygulanma yöntemleri hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Buyru, tedavide başarı oranlarının yıllar içinde arttığını belirtti.

Buyru, dünyada tüp bebek tedavisi uygulanan ülkelerin yüzde 70'inde kısmen ya da tamamen devlet desteği uygulandığını aktardı.

Türkiye'de de 23-38 yaşlarındaki kadınlar için üç uygulamaya Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından destek verildiğini bildiren Buyru, "Daha önceleri iki olan devlet desteği, son Torba Yasa ile üçe çıkartılmıştır. Çocuk sahibi olan çiftler tekrar bu destekten yararlanamamaktadır. Özel sağlık sigortaları tüp bebek dahil hiçbir kısırlık tedavisini karşılamamaktadır. Tüp bebek tedavisi ilaç ve uygulama masraflarından oluşmaktadır. İlaç dozu ve kulanım süresine bağlı olarak maliyet bin-bin 500 lira civarındadır. Ülkemizde yılda 60 bin siklus (bir aylık tedavi) yapılmaktadır" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de tüp bebek tedavisinde başarı oranının her geçen gün arttığını vurgulayan Prof. Dr. Buyru, şunları kaydetti:

"10 yıl önce 30 civarında olan Tüp Bebek Merkezi sayısı 140'a yükselmiştir. Bunlar sadece tüp bebek tedavisi ile uğraşan özel tüp bebek merkezleri, özel hastane bünyesinde yer alan merkezler ve kamu hastaneleri bünyesinde yer alan merkezlerden oluşmaktadır. Ücretli hastalar için ilaç dışında, kamuda 2 bin 500 lira civarında bir ödeme yapılırken özel merkezlerde bir uygulama 5 bin-7 bin liraya mal olmaktadır. Ülkemizde tüp bebek uygulama sayısı giderek artmakta ve ekonomik olarak pazar büyümektedir. Bu da merkezler arasındaki rekabeti artırmaktadır. Başarı oranını artırmak için tüm yeni gelişmeler ve donanım dünya ile neredeyse aynı zamanda ülkemizde de uygulamaya girmektedir. Bu durum, ülkemizdeki tüp bebek başarı oranlarının gelişmiş ülkelerle yarışır hale gelmesini sağlamaktadır. Gerek ilaç maliyetinin ülkemizde düşük olması gerekse başarı oranlarının yüksekliği pek çok ülkeden ülkemize hasta gelmesini sağlamaktadır."

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Türkiye, Tüp Bebek Uygulamalarında Merkez Olma Yolunda' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement