"Ve Kadın Dünyaya Dokundu" - Son Dakika
Sinema

"Ve Kadın Dünyaya Dokundu"

"Ve Kadın Dünyaya Dokundu"

48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin ana teması, "Ve kadın dünyaya dokundu" olarak belirlendi.

27.07.2011 01:30  Güncelleme: 09:27

Antalya'da bu yıl 8-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin ana teması, "Ve kadın dünyaya dokundu" olarak belirlendi. Festivali'in tanıtım resepsiyonu, Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın, resepsiyon öncesinde düzenlenenbasın toplantısında yaptığı konuşmada, festivalin bu yıl ki temasının "Ve Kadın Dünyaya Dokundu" olarak belirlendiğini bildirdi. Festivalin jüri başkanlığını Müjde Ar'ın yapacağını belirten Akaydın, jüri üyelerinin tamamının da kadınlardan oluşacağına dikkati çekti.

Akaydın, festivalin bu yıl ki afişinde de Emrah Yücel'in tasarladığı portakal üzerine konmuş martı figürüne yer verildiğini anlattı. Festivalin 1979 yılında sansüre tepki olarak, 1980 yılında da 12 Eylül askeri darbesi nedeniyle yapılamadığını hatırlatan Akaydın, bu yıllar da yapılamayan yarışmaları, 48. Uluslararası Antalya Altın Portakalı çerçevesinde yapmaya karar verdiklerini belirtti. 16 ve 17'nci festivalde aday olan filmlerin, o yılların jüri üyelerince değerlendirileceğini bildiren Akaydın, değerlendirmenin ardından başarılı filmlere ödüllerin, festival kapsamında düzenlenecek törenle verileceğini açıkladı.

" Kenan Evren'i festivale davet etmeyi düşünüyor musunuz" sorusunu"Netekim düşünüyorum. Ancak katılacağını düşünmüyorum. Rektörlüğüm döneminde dedavet etmiştim, gelmemişti. Tepkilerden çekindiğini ifade etmişti" diyeyanıtladı. Bir gazetecinin, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın festivaletkinliklerine katılmadığına yönelik sözleri üzerine Akaydın, şunları söyledi: "Bu bir siyasi bir soru olup, bunun takdirini ben konuklarımızabırakıyorum. Ama şunu söyleyeyim, sayın Bakanımıza teşekkür ediyorum. "

Festivalde tüm kategorilerde jüriler kadınlardan oluşacak. Türk sinemasında "kadın filmleri" denilince ilk akla gelen ve dönemin sembolleşen oyuncusu Müjde Ar ise Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nın jüri başkanı olacak. Müjde Ar'ın başkanlık edeceği jüride ayrıca, yönetmen Handan İpekçi, oyuncular Vahide Gördüm, Bergüzar Korel, yazarlar Ayşe Kulin, Yaşar Seyman, gazeteci Ayşe Arman, sanat yönetmeni Annie Feelmuyden Pertan, müzisyen ve oyuncu Şevval Sam, sinema eleştirmeni Melis Behlil, akademisyen Prof. Dr. Serpil Kırelyer alacak. Festivalde, 30 yıllık gecikmeyle 1979 ve 1980 yıllarının Altın Portakal Ödülleri, "Geç Gelen Altın Portakallar" başlığıyla törenle sahiplerine sunulacak.

Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek "Halkın Portakalı Kısa Film Atölyesi", sinema profesyonelleri ve akademisyenlerince yürütülecek atölye çalışmalarının ardından film çekimlerini ve çekilen filmlerin jüri tarafından değerlendirilip ödüllendirilmesi sürecini kapsıyor. Teorik eğitimlerin ardından "kadın" temalı kısa film çekimlerine başlayacak kursiyerler, filmleriyle Altın Portakal kapsamında yarışacak. Yapılacak değerlendirmenin ardından birinci olan film ekibi 30 bin TL, ikinci ekip 20 bin TL, üçüncü ekip ise 10 bin TL ödül ve Halkın Portakalı Ödülü kazanacak.

ÖDÜLLERİN BİR BÖLÜMÜ BELLİ OLDU

Bu yıl festivalde "Yaşam Boyu Onur Ödülleri", Türk sinemasına katkılarından dolayı usta oyuncular Tuncel Kurtiz, Perran Kutman, Halit Akçatepe, Engin Çağlar ve "Cilalı İbo" serisinin yönetmeni Mehmet Dinler'e verilecek. Geçen yıl verilmeye başlanan "Sanatta Sosyal Sorumluluk Ödülü'nün sahibi ise Rutkay Aziz olacak. "Yıldırım Önal Anı Ödülü" ve "Sinema EmekÖdülü" ise Suna Selen'e verilecek. Suna Selen, heykelciği ödülün geçen yılkisahibi Yıldız Kenter'den teslim alacak.

Türk sinemasında kamera arkasında çalışan, başarılı işlere imza atmış kişilere SİNE-SEN iş birliğiyle verilen "Sinema Emek Ödülü"nün beşincisi ise"Godzilla" lakaplı set amiri Selahattin Geçgel'in olacak. Festival kapsamında düzenlenecek Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda birinci gelen film, 350 bin TL ile ödüllendirilecek. "En İyi İlk Film"e ise 50 bin TL verilecek. "En İyi Yönetmen" ödülü 50 bin, "En İyi Senaryo" ödülü 30 bin, "En İyi Görüntü Yönetmeni" ödülü 30 bin, "En İyi Müzik" ödülü ise 30 bin TL olacak.

- İstanbul DHA

Kaynak: DHA

Son Dakika Sinema 'Ve Kadın Dünyaya Dokundu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement