ORHAN KARSLI- Avrasya Aikido Organizasyonu'nun kurucusu, Türkiye Aikido ve Budo Federasyonu Teknik Direktörü Nebi Vural, aikidoyu tanıtmak ve bu spor dalını öğretmek için dünyayı dolaşıyor.
Dünyadaki en yüksek dereceli aikido çalışan, kaliteli, gerçekçi, geleneksel aikido yapmasıyla tanınan ve Fransa'da yaşayan Türk hoca Vural, eğitim vermek için geldiği Türkiye'de AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1951 yılında Kars'ın Çıldır ilçesinde doğduğunu, Uzak Doğu sporlarına küçük yaştan itibaren ilgi duymaya başladığını söyledi.
Üniversite eğitimi için Fransa'ya gidene kadar karate sporu yaptığı anlatan Vural, şöyle konuştu:
"Aikidoyla, 1970 yılında üniversite eğitimi için gittiğim Fransa'da tanıştım. Aikido'nun kurucu Ueshiba'nın, en gözde öğrencisi olan Tamura hocadan aikido öğrenmeye başladım. Tamura ile öğrenci hoca ilişkisinin yanında iyi bir dostluk ilişkimiz oldu. Tamura ile 40 yıl çalıştım. Onun sayesinde, bir çok kez Japonya'ya giderek en eski aikido hocalarını tanıma ve birlikte çalışma fırsatını yakaladım. Bu sayede tekniğimi geliştirdim. İyi öğrenci yetiştirmenin yolunun, iyi hoca olmaktan geçtiğini düşündüğüm için sürekli çalıştım."
Fransa Aikido Federasyonu'nda 20 yıl boyunca teknik sorumluluk yaptığını ifade eden Vural, Tamura'nın 4 yıl önce vefat etmesinin ardından bu görevinden fikir ayrılığı nedeniyle ayrıldığını anlattı.
Daha sonra Avrasya Aikido Organizasyonu'nu kuran ve birçok ülkenin aikido federasyonunda teknik danışmanlık görevini üstlendiğini dile getiren Vural, halen bir firmada üst düzey yönetici olarak çalıştığını bildirerek, "Bazı organizasyonlar aikidoyu yeterince iyi temsil edip tanıtmıyor. Bizim önceliğimiz aikidoyu iyi tanıtıp öğretmektir. Ayrıca aikidoda Türkiye'den uluslararası platformda tanınan hocalar çıkartmayı amaçlıyoruz" dedi.
-"Bir Türk olarak ülkemi temsil ediyorum"
Almanya, Fransa, Bulgaristan, Polonya, Ukrayna, Azerbaycan, Slovakya, Tunus, Lübnan, Portekiz, Avusturya olmak üzere birçok ülkede eğitim semineri düzenlediğine değinen Vural, "25 ülkede düzenli eğitim seminerleri veriyorum. Her hafta yurtdışındayım. Türkiye'ye geldiğim gibi bütün ülkelere gidip geliyorum. Bir Türk olarak ülkemi temsil ediyorum ve bunu en iyi şekilde yapmaya çalışıyorum" diye konuştu.
Vural, disiplin sanatlarının etkinliği ve özellikle bıçaklı saldırılara karşı çalışmalar yaptığını belirterek, birçok Doğu Avrupa ülkesinin yanı sıra Akdeniz havzası ülkelerinin ordularının ve kolluk kuvvetlerine aikido dersi verdiğini vurguladı.
-"Aikido, karşındakine zarar vermeme felsefesini içerir"
Aikidoya ilgi duyan sporculara öncelikle kendilerine teknik yapıldığında nasıl tepki vermeleri gerektiğini ve yere güvenli bir şekilde nasıl düşebileceklerinin öğretildiğine dikkati çeken Vural, şunları bildirdi:
"Aikidonun sadece savunma sanatı olduğunun düşünülmesi çok da doğru değildir. Teknikler gerçek hızında uygulandığında ciddi sakatlıklar hatta ölüm kaçınılmaz olabilir. Ancak, aikido aynı zamanda karşındakine zarar vermeme felsefesini içerir. İşte bu 'zarar verebilecekken vermemeyi öğrenebilme ve isteme' durumu aikidoyu aynı zamanda bir sevgi yolu da yapmaktadır."
Vural, aikidoda tekniklerin silahsız olmasının yanı sıra tahta kılıç, sopa ve tahta bıçak ile de yapılabildiğini aktararak, şöyle devam etti:
"Aikidoda tekniği yapanların birbirleriyle güç çatışmasına girip, birbirlerine direnç göstermeleri beklenmez. Tam tersine, saldırıyla uyum içine girerek, ona karşı koymadan sadece vücut hareketleriyle yönlendirip saldırı yapana geri göndermesi şeklinde yapılır. Burada en önemli şey saldırı yapanın dengesinin bozulmasıdır. Bu ise sabit durarak değil, sürekli haraket halinde olarak sağlanabilir."
-"Bu sanatın amacı kendini eğitmektir"
Kendisine en çok, "Aikido ile kendimi koruyabilir miyim?" diye sorulduğuna değinen Vural, şu ifadelere yer verdi:
"İnsan ne kadar güçlü olursa olsun mutlaka zayıf bir yönü vardır. Uzak Doğu sanatları insana bunu öğretir. İnsanın kendine güvenmesini sağlar. Bu güven olursa insanda, şiddet ortadan kalkar. Şiddet, korkudan doğar. Korkan insan şiddet uygular ama kendine güveni gelen insan korkudan kurtulur ve şiddet ortadan kalkar. Bu sanatı çalıştığınız zaman kötü olamazsın. Kötü olmamak için yapılıyor zaten bu sanat. Eğer dışarıdaki herhangi bir insan gibi hareket ediyorsanız bu sporu yapmanıza gerek yok demektir. Bu sanatın amacı kendini eğitmektir."
Son Dakika › Spor › Aikido için dünyayı dolaşıyor - - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?