Avrupa Şampiyonu engelli milli sporcuların hedefi 2024 Paralimpik Oyunları'nda rekorlu şampiyonluk - Son Dakika
Spor

Avrupa Şampiyonu engelli milli sporcuların hedefi 2024 Paralimpik Oyunları'nda rekorlu şampiyonluk

Avrupa Şampiyonu engelli milli sporcuların hedefi 2024 Paralimpik Oyunları\'nda rekorlu şampiyonluk

Polonya'da düzenlenen Para Atletizm Avrupa Şampiyonası'nda kadınlar T12 kategorisi 400 metre yarışında altın madalya kazanan Sevda Kılınç Çırakoğlu, 2024 Paralimpik Oyunları'na hazırlıklarının en iyi şekilde devam ettiğini belirterek, "Bizim asıl hedefimiz 2024 Paralimpik oyunlarında rekorlu...

09.06.2021 10:28  Güncelleme: 12:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Polonya'da düzenlenen Para Atletizm Avrupa Şampiyonası'nda kadınlar T12 kategorisi 400 metre yarışında altın madalya kazanan Sevda Kılınç Çırakoğlu, 2024 Paralimpik Oyunları'na hazırlıklarının en iyi şekilde devam ettiğini belirterek, "Bizim asıl hedefimiz 2024 Paralimpik oyunlarında rekorlu bir şampiyonluk" dedi.

Engelli milli sporcular, Polonya'nın Bydgoszcz şehrinde düzenlenen Para Atletizm Avrupa Şampiyonası'nda 21 madalya kazanmıştı. Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu (TGESF) Atletizm Milli Takımı Büşra Nur Tırıklı, Oğuz Akbulut, Sevda Kılınç Çırakoğlu, Hasan Hüseyin Kaçar, Hakan Cira, Öznur Akbulut, Havva Elmalı, söz konusu şampiyonada üç altın, üç gümüş ve üç bronz madalya kazanmıştı. Avrupa Şampiyonası'nda Büşra Nur Tırıklı F11/12 kategorisi disk atmada, Oğuz Akbulut T12 kategorisi 400 metre yarışında Avrupa rekoru kırarak altın madalya elde etmişti. Ayrıca Sevda Kılınç Çırakoğlu kadınlar T12 kategorisi 400 metre yarışında yine altın madalya kazanmıştı. Organizasyonda Hasan Hüseyin Kaçar erkekler T11 kategorisi 5 bin metrede, Hakan Cira erkekler T13 kategorisi 400 metrede, Öznur Akbulut ise kadınlar T11 kategorisi 400 metre yarışında gümüş madalyaya ulaşmıştı. Turnuvada Havva Elmalı kadınlar T11 kategorisi 400 ve bin 500 metrede, Hasan Hüseyin Kaçar erkekler T11 kategorisi bin 500 metrede bronz madalya elde etmişti.

"2024 Paralimpik Oyunları'nda dört ile altı arasında madalya sayısı hedefliyoruz"

TGESF Başkanı Hasan Sayyıdan, Paralimpik Oyunları'na hazırlanan Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Atletizm Takımı'nın Polonya'da yapılan Para Atletizm turnuvasında dokuz madalya aldığını hatırlatarak, "Dokuz madalyanın TGESF'in bugüne kadar Avrupa şampiyonalarında aldığı en yüksek madalya sayısıydı. Bu bize atletizm branşında Paralimpik Oyunları'nda madalya beklediğimizi gösteriyor. Bu bizi mutlu etti. Paralimpik Oyunları'nda dört ile altı arasında madalya sayısı hedefliyoruz. İnşallah İstiklal Marşımızı orada okutmak istiyoruz. Bu onuru hem kendimiz hem sporcularımız hem de ülkemize yaşatmak istiyoruz" diye konuştu.

"Emeklerimizin heba olmaması için bir çabamız var"

Disk atmada Avrupa rekoru kırarak altın madalya kazanan Büşra Nur Tırıklı, Paralimpik Oyunları'na katılmaya hak kazandığı için çok mutlu olduğunu belirterek, "Pandemide antrenmanlarımı mümkün olduğu kadar evde yapmaya çalışıyordum. Şu anda kaldığımız yerden antrenmanlara devam ediyoruz. Ben şunu söylemek istiyorum. Bize emek veren Cumhurbaşkanıma çok teşekkür ediyorum. Bakanıma, Genel Müdürümüze, Federasyon Başkanımıza ve Genel Sekreterimize teşekkür ediyorum. Her daim yanımızdalar. Bunu sonsuz derecede hissettiriyorlar. Ben de onlara teşekkür anlamında elimden geldiği kadar madalya alıp ülkemi en güzel şekilde temsil etmek için devam edeceğim. Hem ülkemizi temsil ediyoruz hem de verdiğimiz koca bir emek var. Onun heba olmaması için bir çabamız var. Tabii ki yürekten istediğim ekstra bir şey var ki o da ülkemizin marşını okutmaktı. Bunun bilinciyle yarıştım elimden geleni kadar" dedi.

"Spor engel tanımaz"

İstiklal Marşı'nı 2021 Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya kazanarak okutmanın hayatının en güzel anı olduğunu ifade eden Tırıklı, "O anda ilk defa mutluluktan ağladım. O kadar duygusal bir andı ki anlatmaya kelimeler yetmez. Spor engel tanımaz" dedi.

Kazandığı altın madalyayı Türk halkına armağan ettiğini belirten rekortmen Tırıklı, bütün engellilere, engelli ailelerine sporla alakalı bilgi edinmeleri konusunda öneride bulundu.

"Bu başarımızı çok yoğun çalışmalara borçluyuz"

T12 kategorisi 400 metre yarışında Avrupa rekoru kırarak altın madalya kazanan Oğuz Akbulut, 2018 Avrupa Şampiyonası'nda kazandığı şampiyonluk unvanını Polonya'da da koruduğunu belirterek, "Çok mutluyuz, gururluyuz. Bu başarımızı çok yoğun çalışmalara borçluyuz" ifadelerine yer verdi.

"Madalyamız Türk halkına armağan olsun"

Bakanlık tarafından görme engelli milli sporculara özel imkanların sunulduğunu belirten Oğuz Akbulut, "Bu sayede bizim antrenman yapma şansımız doğdu. Antrenman konusunda hiç sıkıntı çekmedik. Çok yorucu bir pandemi geçirdik. Ama bu Avrupa Şampiyonası'na dek güzel hazırlandık. Motivasyonumuzu bozmadık. Hedefimiz ve amacımız birincilikti, istiklal marşımızı okutmaktı, bayrağımızı hak ettiği yerde en üstte dalgalandırmaktı. Onun moral ve motivasyonu içerisinde çalıştık. Çok mutluyuz ve gururluyuz. Madalyamız Türk halkına armağan olsun" diye konuştu.

Engelli birisi olarak elde ettiği başarının engelli vatandaşlar için çok önemli olduğunu vurgulayan rekortmen Akbulut, engelli vatandaşların kendilerini ispatlamak, geliştirmek ve özgüvenlerini arttırmak için spor yapmalarını önerdi.

"İnandıktan sonra her şey başarıyla sonuçlanabilir"

Şampiyonada kadınlar T11 kategorisi 400 metre yarışında gümüş madalyaya ulaşan aynı zamanda da rekortmen Oğuz Akbulut'un eşi olan Öznur Akbulut, altın madalya da kazanabileceğini belirterek, "Daha güzel şeyler olabilirdi ama ikincilik oldu. Yine o da benim için çok büyük bir başarı. Pandemi sürecinde çok çok zorlandık. Bizim için çok zor geçti. Ben kılavuz atletle koşuyorum. Kılavuz atletle bir araya gelmek pandemi sürecinde çok daha zor oldu. Aynı zamanda ben eşimin kardeşiyle konuşuyorum. O da benim için daha büyük bir avantaj oldu. Ama tabii dışarı çıkamamak bizim için çok kötü bir süreç oldu. Ben burada tüm engelli arkadaşlarıma, kadın olan engelli arkadaşlarıma herkesin spor yapmasını tavsiye ediyorum. Herkes spor yapabilir. İnandıktan sonra her şey başarıyla sonuçlanabilir" dedi.

T12 kategorisi 400 metre yarışında şampiyonluğa uzanarak altın madalya kazanan Sevda Kılınç Çırakoğlu, Avrupa'da İstiklal Marşı'nı okuttuğunu ve Türk bayrağını göndere çektiğini hatırlatarak, "Çok mutluyum çünkü çocukluğumdan beri televizyonda Süreyya Ayhan'ı ve diğer oyuncularımızı izlerken keşke ben de yapabilseydim derdim. İnsanın hayalini gerçekleştirmesi gerçekten çok büyük bir mutluluk veriyormuş. Bu konuda en çok desteği eşim sağladı bana" dedi.

"Bizim asıl hedefimiz 2024 Paralimpik oyunlarında rekorlu bir şampiyonluk"

Pandemi sürecinde yaptığı antrenmanlardan ve hedefleri anlatan Çırakoğlu, "Vücudumuzu sanki her an yarışa çıkacakmışız gibi hazır tutmaya çalıştık. Federasyonumuzun yarışları, uluslararası yarışmalar iptal oldu. Biz kışın Türkiye Atletizm Federasyonu yarışlarına girdik. Normal sporcularla görme engelli bir sporcunun yarıştığını düşünün. Orada Türkiye rekoru kırdık. Paralimpik Oyunları'na hazırlanıyoruz şimdi. Hazırlıklarımız en iyi şekilde devam ediyor. Çünkü bizim asıl hedefimiz aslında 2024 Paralimpik oyunlarında rekorlu bir şampiyonluk" değerlendirmesini yaptı.

Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in kendisine çok yardımı dokunduğu bilgisini veren Çırakoğlu, "Spor insanın hayatında çok şey değiştiriyormuş. Ailem izin vermediği için evimden çıkamayan biriydim. Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in yardımları ve destekleri sayesinde tekrar spora başladım. Bugünlere gelmemde onun da aslında hakkını inkar edemem. Emekleri ve destekleri büyüktür. Kendisine teşekkür ediyorum. Bu başarı hepimizin" ifadelerini kullandı.

"2024'te kesinlikle altın madalyaya doğru yürüyeceğim"

Avrupa Şampiyonası kadınlar T11 kategorisi 400 ile bin 500 metre yarışlarında bronz madalya kazanan Havva Elmalı, ertelenmemesi durumunda 2021 Olimpiyatları'nı kendine hedef olarak koyduğunu ifade ederek, "Rakiplerim çok büyük benden ve çok tecrübeliler. Çok gelişmişler ama ben de tabii ilk üçe girmeyi hedefledim kendime. Ama 2024'te kesinlikle altın madalyaya doğru yürüyeceğim" diye konuştu.

Pandemide hiç ara vermediğini belirten Elmalı, "Saat yedide sürekli gidip geldim. Sağ olsunlar izin verildi. Antrenmanlara devam ettik aralıksız. Hiç ara vermiyorum. Benim yaşımdaki arkadaşlarıma kendilerini engellemesinler diyorum. Çünkü benim ailem bana çok destek oluyor. Bu yolun başarısı en çok aileden geçiyor" şeklinde konuştu.

Elmalı, engelli çocukları olan ailelerin çocuklarını engellememesini ve yardımcı olmaları önerisinde bulundu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Spor Avrupa Şampiyonu engelli milli sporcuların hedefi 2024 Paralimpik Oyunları'nda rekorlu şampiyonluk - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Doruk Erolçevik, Suudi Arabistan'da dünya şampiyonu olarak Alanya'da coşkuyla karşılandı
    18:24 Doruk Erolçevik, Suudi Arabistan'da dünya şampiyonu olarak Alanya'da coşkuyla karşılandı

    Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası'nda altın madalya kazanan Doruk Erolçevik, Alanya'da büyük bir karşılama ile karşılandı. Erolçevik, şampiyon olmanın heyecanını ve hedeflerini paylaştı. Alanya Kaymakamı Fatih Ürkmezer tarafından da ziyaret edilen sporcu, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından tebrik edildi.

  • Keşan'da yapılan trafik denetimlerinde 144 bin 31 TL idari para cezası kesildi
    18:04 Keşan'da yapılan trafik denetimlerinde 144 bin 31 TL idari para cezası kesildi

    Edirne'nin Keşan ilçesinde polis ekipleri tarafından gerçekleştirilen trafik denetimlerinde, personel servisleri, motosiklet sürücüleri ve okul servislerine yönelik yapılan kontrollerde toplamda 144 bin 31 TL idari para cezası kesildi. Denetimler sonucunda 9 personel servisine 102 bin 681 TL, dur ihtarına uymayan 2 araca 4 bin 392 TL, 11 motosiklet sürücüsüne 33 bin 823 TL ve 1 okul servisi sürücüsüne takograf kullanmamaktan 3 bin 135 TL idari para cezası uygulandı.

  • Elazığspor'un antrenmanını Elazığ Belediye Başkanı ziyaret etti
    17:57 Elazığspor'un antrenmanını Elazığ Belediye Başkanı ziyaret etti

    Elazığspor Onursal Başkanı ve Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, bordo-beyazlı ekibin antrenmanını ziyaret etti. Takımla birlikte antrenman yapan ve futboldaki hünerlerini sergileyen Başkan Şerifoğulları, taraftarları Sapanca Gençlikspor maçına davet etti.

  • Antalya'da Bekir Özer Türkiye Muaythai Şampiyonası'nın açılışı yapıldı
    17:54 Antalya'da Bekir Özer Türkiye Muaythai Şampiyonası'nın açılışı yapıldı

    Antalya'da düzenlenen Bekir Özer Türkiye Muaythai Şampiyonası'nın açılış töreni Kemer ilçesindeki Göynük Spor Salonu'nda gerçekleştirildi. Türkiye Muaythai Federasyonu Başkanı Hasan Yıldız, konuşmasında sporcuların ulusal ve uluslararası platformlarda elde ettiği başarıları vurgulayarak, 2024 yılında da aynı başarıyı beklediklerini belirtti. Açılış töreninde Bekir Özer'e teşekkür plaketi verildi. Şampiyona 21 Nisan'da sona erecek.

  • Kızıldağ Karakucak Güreşleri Şampiyonu İbrahim Bölükbaşı'na Altın Kemeri Verildi
    17:38 Kızıldağ Karakucak Güreşleri Şampiyonu İbrahim Bölükbaşı'na Altın Kemeri Verildi

    Adana'nın Karaisalı ilçesinde düzenlenen Kızıldağ Karakucak Güreşleri'nde üst üste 3 kez şampiyon olan İbrahim Bölükbaşı, 2021'de altın kemer almayı hak etti. Ancak müsabakaların 2020'de Kovid-19 nedeniyle durdurulması sebebiyle ödülü verilmemişti. Sporcu, durumu yargıya taşıdı ve altın kemerin kendisine verilmesi kararı çıktı. Karaisalı Belediye Başkanı Bekir Şimşek, noter huzurunda Bölükbaşı'na ödülünü teslim etti. Bölükbaşı, altın kemeri çocuklarının eğitimi için kullanacağını belirtti.

  • Servet değerinde tazminat kazandı! Arabistan'da paraya para demeyen Ronaldo'dan eski takımına ağır darbe
    17:37 Servet değerinde tazminat kazandı! Arabistan'da paraya para demeyen Ronaldo'dan eski takımına ağır darbe

    Portekizli süper yıldız Cristiano Ronaldo, alacaklarının ödenmediği iddiasıyla eski kulünbü Juventus'a açtığı davayı kazandı. İtalyan devi, eski oyuncusu Ronaldo'ya 10 milyon euro tazminat ödeyecek.

  • TSYD Samsun Şubesi Yönetimi Samsun Valisi'ni Ziyaret Etti
    17:34 TSYD Samsun Şubesi Yönetimi Samsun Valisi'ni Ziyaret Etti

    Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Samsun Şubesi yönetimi, Samsun Valisi Orhan Tavlı'yı ziyaret etti. Ziyarette, şubenin faaliyetleri hakkında bilgi verildi ve sporun birleştirici yönü vurgulandı. Vali Tavlı, Samsun'un doğal ve kültürel güzelliklerini spor turizmiyle tüm dünyaya tanıtmak istediklerini belirtti.

  • Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Yakutistan ile ilişkilerin geliştiğini söyledi
    17:33 Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Yakutistan ile ilişkilerin geliştiğini söyledi

    Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Rusya Federasyonu'na bağlı Yakutistan (Saha Cumhuriyeti) ile ilişkilerinin dinamik bir şekilde geliştiğini söyledi. Tokayev, Yakutistan Başkanı Aysen Nikolayev'i kabul ederek, karşılıklı ticaret hacmindeki artışın bu ilişkilerin bir göstergesi olduğunu belirtti. Yakutistan Günleri etkinliği kapsamında düzenlenen görüşmede tarım, madencilik, dijitalleşme ve turizm alanlarında işbirliği konuları ele alındı.

  • Yılport Samsunspor, Adana Demirspor maçı için hazırlıklarını sürdürüyor
    17:24 Yılport Samsunspor, Adana Demirspor maçı için hazırlıklarını sürdürüyor

    Yılport Samsunspor, Trendyol Süper Lig'in 33. haftasında Adana Demirspor ile oynayacağı maçın hazırlıklarına devam ediyor. Teknik direktör Markus Gisdol yönetiminde gerçekleştirilen antrenmanda futbolcular, pas ve rondo çalışması yaptı. Sakatlığı devam eden Lubomir Satka ise antrenmana katılmadı. Samsun ekibi, yarın yapacakları çalışma ile maçın hazırlıklarını tamamlayacak.

  • 16 Yaş Altı Türkiye Futbol Şampiyonası Nevşehir'de başladı
    17:18 16 Yaş Altı Türkiye Futbol Şampiyonası Nevşehir'de başladı

    Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenen 16 Yaş Altı Türkiye Futbol Şampiyonası 1. Kademe Müsabakaları Nevşehir'de başladı. Ankara, Konya, Mersin, Sivas, Kayseri ve Kırşehir'den birer takımın katıldığı müsabakalarda liderlik elde eden takım bir üst gruba terfi edecek. Nevşehir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Mustafa Avcı, organizasyonların eksiksiz olması nedeniyle TFF'nin Nevşehir'i tercih ettiğini belirtti.


Advertisement