Binlerce yıllık "dövüş sanatı": Wushu - Son Dakika
Spor

Binlerce yıllık "dövüş sanatı": Wushu

Çin'in geleneksel sporlarından olan, 4 bin 600 yıllık tarihi geçmişe sahip wushu, "dövüş (wu) sanatı (shu)" anlamına geliyor.

16.01.2022 11:40  Güncelleme: 11:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çin'in geleneksel sporlarından olan, 4 bin 600 yıllık tarihi geçmişe sahip wushu, "dövüş (wu) sanatı (shu)" anlamına geliyor.

Dünyada kung fu olarak da bilinen wushu, milattan önce 2000'li yıllarda Xia Hanedanlığı tarafından askerlere ülkelerini düşmanlarından koruma amaçlı olarak öğretildi.

Kelime olarak "dövüş sanatı" anlamına gelen wushu, bin 500 yıldır Shaolin Manastırı'nda yapılıyor.

Wushuda saldırı ve savunmanın yanında akrobasi ve baleye benzer koreografik hareketler sergilenmekle birlikte beden ve ruhun uyumu esas.

Wushu sporuyla insan karakterinin geliştirilmesi, öğrenme kabiliyetinin güçlenmesi ve hoşgörülü davranış biçimi hedefleniyor.

Sağlığa faydaları bilimsel olarak ispatlandı

Wushu antrenmanlarıyla vücudun her bölümü ayrı ayrı çalıştırılmış oluyor.

Bireylerin denge, solunum egzersizleri, esneklik, düşünce, pratik zeka ve meditasyon yönlerini olumlu etkileyen wushunun, insan sağlığına olan faydaları da bilimsel olarak ispatlandı.

Dövüş bölümü "sanda", forum bölümü "tao"

Wushu, dövüş bölümü "sanda", forum bölümü ise "tao" olarak iki gruba ayrılır.

Tao da kendi içinde geleneksel ve modern şeklinde iki bölüme ayrılıyor.

Modern tao kendi içinde 10 gruba ayrılırken açık el, kısa silah, uzun silah, kılıç, sopa ve mızrak diye ayrıca bölümlere sahip.

Geleneksel tao stilleri ise 8 grup halinde kendi içlerinde 55 bölüme ayrılırken, açık el, kısa silah, uzun silah, oynar silah, ikili kılıç, yumuşak silah, yelpaze gibi formları mevcut.

"Nan", "shaolin", "wudang" ve "hui" grupları

Wushu, anavatanı Çin'de ise 4 gruba ayrılıyor. Bunlar "nan", "shaolin", "wudang" ve "hui" gruplarıdır.

Nan grubu, Güney Çin'de yapılan kısa stil olarak bilinirken, shaolin ve wudang grubu ise tapınaklarda gerçekleştiriliyor.

Çinli Müslümanların en popüler stili cha quan hui grubu ise mescitlerde yapılmaktadır.

Birçok stile sahip olan hui grubunda en popüler stil "şamil yumruğu" anlamına gelen "cha quan"dır. Şamil yumruğu, Kuzey Çin ekollerinde ana stil olarak bilinir.

Beş kıtada 120 ülkeden fazla üyesi var

Wushu, ilk kez 1936 Berlin Olimpiyat Oyunları'nda resmi branş olarak yer aldı. Çin'de Mao devriminden sonra yasaklanan wushu, 1955 yılında tekrar Çin devleti tarafından koruma altına alındı.

Uluslararası Wushu Federasyonunun (IWUF) 5 kıtada 120 ülkeden fazla üyesi bulunuyor.

Wushu, 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları'nda Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından organizasyonlara dahil edilmiş, yarışması yapılmış ancak resmi branş olarak kabul edilmemişti.

IOC tarafından Çin'in Nankin kentinde düzenlenen 2014 Yaz Gençlik Olimpiyatları programına alınan ancak resmi olarak kabul edilmeyen wushu, 2017 Dünya Üniversite Yaz Oyunları'nda ise resmi branş olarak kabul gördü.

Wushu, bu sene yapılması planlanan ancak IOC tarafından 2026 yılına ertelenmesine karar verilen 2022 Dakar Yaz Gençlik Olimpiyatları'nda ise resmi olarak yer alacak.

Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu 2006 yılında kuruldu

Çalışmalarına 1992'de başlayan Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu, 2006'da özerk olarak kuruldu.

Bugün 136 bin kayıtlı sporcusuyla çalışmalarını sürdüren federasyon, Türkiye'nin 81 ilinde faaliyet yürütüyor.

11. Dünya Wushu Şampiyonası ile 6. Geleneksel Dünya Şampiyonası, Türkiye'de yapıldı.

Wushuda Türkiye'ye ilk dünya şampiyonluğunu 2007'de 52 kiloda milli sporcu Hüseyin Dündar kazandırdı. Tao bölümünde ise ilk dünya şampiyonu 2011'de milli sporcu Elif Akyüz oldu.

Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonundan edinilen bilgilere göre, 81 ilde kursların açıldığı wushuda sadece başkent Ankara'da 50'ye yakın spor kulübü bulunuyor. Bilgi edinmek ve kurslara kayıt olmak isteyenler, federasyonun www.twf.gov.tr adresinden ayrıntılı bilgi edinebiliyor.

Wushuda şampiyon milli sporcular ve yarıştıkları organizasyonlar ise şöyle:

2007- Büyükler 9. Dünya Wushu Şampiyonası (Çin, Pekin) - Sanda - Hüseyin Dündar

2010 - Gençler Dünya Şampiyonası (Singapur) – Sanda - Mehmet Nadir Ünal

2011 - 11. Dünya Wushu Şampiyonası (Türkiye) - Tao - Elif Akyüz

2012 - 4. Dünya Gençler Wushu Şampiyonası (Çin, Macau) - Tao - Elif Akyüz, Zeynep Makbule Akyüz, Şeyma Urhan, Kübra Açıkgöz

2012 - 5. Geleneksel Dünya Şampiyonası (Çin, Doğu Türkistan) - Tao - Necmettin Erbakan Akyüz

2014 - 6. Geleneksel Dünya Şampiyonası ( Antalya, Türkiye) - Tao - Elif Akyüz-Necmettin Erbakan Akyüz-Zeynep Makbule Akyüz - Burak Akkaya

2014 - Türkiye 5. Dünya Gençler Wushu Şampiyonası (Çin, Chizhou) - Tao - Necmettin Erbakan Akyüz - Elif Akyüz

2017 - 7. Geleneksel Dünya Şampiyonası (Çin, Emeishan) - Tao - Elif Akyüz-Necmettin Erbakan Akyüz - Zeynep Makbule Akyüz-Ayşe Sude Akyüz - Mustafa Bedirhan Çapoğlu - Hilal Feyza Çapoğlu

2018 - 7. Gençler Dünya Wushu Şampiyonası (Brezilya) - Sanda - Semih Şah Cindir

2018 - FISU Dünya Üniversite Wushu Şampiyonası (Çin, Macau) - Sanda Büyükler - Yunus Emre Batan

2019 - 8. Geleneksel Dünya Şampiyonası (Çin, Emeishan) - Tao - Elif Akyüz - Necmettin Erbakan Akyüz - Zeynep Makbule Akyüz - Ayşe Sude Akyüz

Binlerce yıllık "dövüş sanatı": Wushu
Kaynak: AA

Son Dakika Spor Binlerce yıllık 'dövüş sanatı': Wushu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • VakıfBank, deplasmanda Nilüfer Belediyespor'u 3-2 yendi
    19:54 VakıfBank, deplasmanda Nilüfer Belediyespor'u 3-2 yendi

    Voleybolda Vodafone Sultanlar Ligi 18. hafta erteleme maçında VakıfBank, deplasmanda Nilüfer Belediyespor'u 3-2 yenerek galibiyet elde etti. Maçın setleri 17-25, 25-21, 31-29, 14-25 ve 5-15 şeklinde sonuçlandı.

  • Zeynep Sönmez, Megasaray Hotels Open'da çeyrek finale yükseldi
    19:05 Zeynep Sönmez, Megasaray Hotels Open'da çeyrek finale yükseldi

    Antalya Belek'te düzenlenen Megasaray Hotels Open'da milli tenisçi Zeynep Sönmez, çeyrek finale yükseldi. İlk turda Fransız tenisçi Fiona Ferro'yu mağlup eden Sönmez, ikinci turda Alman raket Ella Seidel'i geri dönüşle mağlup etti. Çeyrek finalde Japon raket Moyuka Uchijima ile karşılaşacak olan Sönmez, maçın yarın başlayacağını belirtti.

  • Galatasaray teknik ekibi ve basın mensupları arasında maç yapıldı
    18:59 Galatasaray teknik ekibi ve basın mensupları arasında maç yapıldı

    Galatasaray Futbol Takımı, milli takım arasında Antalya'da kamp yaparken teknik ekip ve basın mensupları arasında maç düzenlendi. Teknik ekip, 13-3'lük skorla galip geldi ve Ali Yiğit Buruk 3 gol attı.

  • Ankara Dikmen Semtinde Mikser Kamyonu Devrildi, Sürücü Yaralandı
    18:55 Ankara Dikmen Semtinde Mikser Kamyonu Devrildi, Sürücü Yaralandı

    Ankara'nın Dikmen semtinde mikser kamyonu yokuşa dönmek isterken virajı alamayınca devrildi. Kazada kamyon sürücüsü Z. O. yaralandı. İtfaiye ekipleri tarafından kurtarılan sürücü, hastaneye kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Sivasspor, Sivas Dört Eylül Futbol'u 3-0 mağlup etti
    18:44 Sivasspor, Sivas Dört Eylül Futbol'u 3-0 mağlup etti

    Sivasspor milli maçlar nedeniyle verilen arada Sivas Dört Eylül Futbol ile hazırlık maçında karşılaştı ve 3-0 galip geldi. Emre Gökay, Clinton N'jie ve Alaaddin Okumuş'un golleriyle Sivasspor kazandı.

  • EMS Yapı Sivasspor, Sivas Dört Eylül Futbol AŞ'yı 3-0 mağlup etti
    18:35 EMS Yapı Sivasspor, Sivas Dört Eylül Futbol AŞ'yı 3-0 mağlup etti

    EMS Yapı Sivasspor, milli arada TFF 3. Lig takımlarından Sivas Dört Eylül Futbol AŞ ile yaptığı hazırlık maçını 3-0 kazandı. Sivasspor Teknik Direktörü Bülent Uygun'un sahaya sürdüğü ilk 11, Emre Gökay, N'Jie ve Alaaddin Okumuş'un golleriyle galibiyeti elde etti.

  • Okan Buruk:
    18:28 Okan Buruk: "Sadece futbola odaklandık"

    Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, gündemdeki olayları dışarıda bıraktıklarını belirterek, "Benim işim ve oyuncularımın işi saha. Sadece futbola odaklandık" dedi.

  • Türkiye'de 3'üncü: Bu merkezde bedensel engelli bireyler spor yapacak
    18:14 Türkiye'de 3'üncü: Bu merkezde bedensel engelli bireyler spor yapacak

    Kastamonu'da hizmet vermeye başlayan ve Türkiye'de 3'üncü olan merkezde bedensel engelli bireyler spor yapma imkanı bulacak. Merkezin tanıtım programında konuşan Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, 'Ciddi bir emek var. Böyle bir merkez bir İstanbul'da var, bir Antep'te var üçüncüsü de burada var' dedi.

  • Beşiktaş, Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı
    18:04 Beşiktaş, Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı

    Beşiktaş, hazırlık maçında Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı. Karşılaşmanın 25. dakikasında Karagümrük'ün golüne Ghezzal ile yanıt veren Beşiktaş, maçtan 1-1'lik beraberlikle ayrıldı.


Advertisement