Sporda Şiddetin Önlenmesi ve Tahkim Çalıştayı - Son Dakika
Spor

Sporda Şiddetin Önlenmesi ve Tahkim Çalıştayı

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, "Sporu geren açıklamalar yapıldığı zaman bununla alakalı gerekiyorsa spor yöneticisine ömür boyu men cezası verilsin.

03.05.2016 15:59

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, "Sporu geren açıklamalar yapıldığı zaman bununla alakalı gerekiyorsa spor yöneticisine ömür boyu men cezası verilsin. Futboldan 1 yıldan fazla ceza alanlar kulüp başkanlığını, yöneticiliği bıraksınlar. Bunlarla bu iş düzelecek." dedi.

Fikret Orman, Gençlik ve Spor Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığınca Sapanca ilçesinde bir otelde ortaklaşa düzenlenen "Sporda Şiddetin Önlenmesi ve Tahkim Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, federasyon, kulüp yöneticileri, futbolcular ve basının genel spor ahlakına hizmet ettiğini, herkesin görevinin bu güzel oyunu çirkinleştirmeden insanlara sevdirebilmek olduğunu söyledi.

"Kendisini 'büyük başkan, yönetici' diye tarif eden kitleler veya iktidara gelmek için muhalefet adı altında onlara bilet ve taviz dağıtan kişilerin şiddetten beslendiğini" savunan Orman, "Sporun kendisine baktığınızda bunlar çok azınlıkta kalmakta ama gerçeğe döndüğünüz zaman genel kitle içerisinde rahatsızlığı verenler buralardan beslenmekte." diye konuştu.

Orman, şiddeti tetikleyenlerin sadece spor yöneticileri olmadığını, basının da büyük rolü olduğunu dile getirerek şunları kaydetti:

"Bir röportaj yapıyorsunuz. Lafın bir yerini cımbızla alıp kitleleri birbirine düşman etmek, bunu yapan basın. Kişisel bir manşet uğruna bütün sistemi zedeleyen kim? Basınımız. Demek ki futbol yöneticilerinin bu işte suçu var, basınımızın suçu var. Federasyonda ise seçimle gelen insanlar seçtikleri kişilerle kötü olmak istemiyorlar. Bazı kararlar var ki bence ömür boyu men gerektirmektedir. Böyle kararlar verilmediği sürece bunların devamlılığı gelmektedir. Spor yöneticisi yapılan veya herhangi bir sporcunun hakeme tekme atması, bunlar ömür boyu men gerektirmektedir. Bu ülkede hepimizin bildiği bazı olaylar olmuştur. Futbol Federasyonu o iradeyi gösterememiştir. Siyasetçilerimiz de birileriyle kötü olmak istememişlerdir. Siyaset uğruna gene bu oyunu kötüleştirmişlerdir. Demek ki herkesin bu işte bir payı vardır."

" Kötüyü cezalandırmamız lazım"

Bürokrat ve polislerin üzerine yükleyerek spordaki şiddeti çözemeyeceklerini ifade eden Orman, küfre maruz kalan spor yöneticilerini koruyan hiçbir sistemin olmadığını savundu.

"Savcılığa başvurduğunuz zaman serbest kalıyorlar, tekrar o insanlarla karşı karşıya kalınıyor." diyen Fikret Orman, "Hukukun bunu düzenlemesi ve emniyetin de gerekli tedbirleri alması, yani koruması gerekiyor. Savcılarımıza da çok iş düşüyor. Kötüyü cezalandırmamız lazım. Avrupa'da suçlular bulunmuş, cezalandırılmış. Ömür boyu men edilmiş spor adamları. Bizde de sporu geren açıklamalar yapıldığı zaman bununla alakalı gerekiyorsa spor yöneticisine ömür boyu men cezası verilsin. Futboldan 1 yıldan fazla ceza alanlar kulüp başkanlığını, yöneticiliği bıraksınlar. Bunlarla bu iş düzelecek. Yoksa bu toplantılar ve güzel demeçlerle polisten medet ummaktan başka sonuca ulaşamayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

"Stadyuma usulsüz girişlerde yüzde 10'luk azalma oldu"

Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz de spor salonları ve statları ağırlıklı olarak gençlerin doldurduğunu, yaş olarak duygu yoğunluğu yaşadıkları için iyi niyetli olmayan unsurlar tarafından istismar edilebildiklerini söyledi.

Herkesin Türkiye'nin içinden geçtiği konjonktürü göz önüne alarak kendi görev ve sorumluluk alanıyla ilgili süreci rasyonel ve akılcı bir üslupla yönetmesi gerektiğini vurgulayan Lekesiz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yönetmeliyiz ki gelecekte hepimizi üzebilecek gelişmelere meydan vermeden yürüyüşümüze devam edelim. 2014 yılında faaliyete geçirilen elektronik bilet uygulamasıyla Süper Lig ve PTT 1. Lig'de Passolig kartı olmayan bin 532 kişinin statlara girişi engellenmiş, böylelikle bir önceki sezonla kıyaslandığında stadyuma usulsüz girişlerde yüzde 10'luk azalma olmuştur. Kanun çıktığı andan itibaren toplam 12 bin 6 kişi hakkında seyirden men işlemi yapılmış, işlem yapılan 3 bin 218 kişi hakkında ise seyirden men cezası halen devam etmektedir."

Lekesiz, sporda şiddetin önlenmesine yönelik alınan tedbirler kapsamında 2012'de 3 ilde kurulan Spor Şube Müdürlüklerinin sayısının şu anda 26'ya ulaştığını, burada verilen eğitimle personelin uzmanlaştığını belirterek, kulüp ve taraftarlarla kurulan olumlu diyaloglar sayesinde çıkması muhtemel pek çok olayın önlendiğini sözlerine ekledi.

Etkinliğin ilk oturumuna Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Abdurrahim Boynukalın, Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, TFF Tahkim Kurulu Başkanı Engin Tuzcuoğlu, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Ercan, İl Emniyet Müdürü Osman Babadağı, bazı takımların kulüp başkanları ve yöneticileri ile spor yazarları katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Spor Sporda Şiddetin Önlenmesi ve Tahkim Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement