2016'nın en önemli teknoloji olayları! Damga vuranlar!
Teknoloji dünyayı değiştirmez ama çalıştırır! 2016'nın En Önemli Teknoloji Olayları! 2016'ya damgasını vuran teknolojik olaylar!
Günümüzün dijital araçları hayatımızda beklenmedik derecede ve önemli şekillerde doğrudan etkiye sahip.
Facebook'un sahte haber sorunlarından tam anlamıyla neden patladığı belli olmayan Galaxy Note 7 'sine kadar olumsuz etkileri olduğu gibi. Sanal gerçeklik ve sürücüsüz otomobil çalışmaları gibi olmulu etkileyecek belirtilerde yer almıyor değil.
İşte 2016'nın En önemli Teknoloji Olayları!
1. Kulaklık Girişinin Kaldırılması
2016'nın en önemli teknolojik olaylarının başında iPhone 7 lansmanında aslında cihazında önüne geçen bir olay yer alıyor. Yeni iPhone ile birlikte yıllardır kullanılan 3.5mm eski kulaklık girişi tamamen kaldırıldı. Her ne kadar aparatlarla eski cihazlar desteklenmek istense de eski kulaklık girişi bundan sonra hayatımıza geri gelmez gibi duruyor. Bu radikal değişiklik 2016'nın En Önemli Teknoloji Olayları sıralamasında 1. sırada yer alıyor!
2. Sahte Haberlerin Facebook'u etkilemesi
Amerika başkanlık seçimlerinde diğer adayı kötülem için başlayan sahte haber yayma girişimileri, seçim sonrası Facebook için ciddi sorunlar ortaya çıkardı. Tecrübeli troller belli bir topluluğu nasıl manupüle edip para kazandığını öğrendikçe Facebook giderek haber çöplüğüne dönüştü.
Facebook CEO'su Mark Zukerberg bunun bir sorun teşkil etmediğini söylesede ortaya çıkar veriler pek öyle söylemedi.
3. Samsung Galaxy Note 7'nin Patlaması
Yıllarca Apple gölgesinde kalan Samsung, tam iyi bir zamanlama ve üst düzey donanımla iPhone'la rekabet edecekti ki, Olmadı! Galaxy Note 7 bir patladı, yer yerinden oynadı. Kimse Galaxy Note 7'nin güzel kavisli OLED ekranını, en iyi kameralarını,su geçirmezliğini, ekstra kart yuvalarını ve kulaklık girişlerini gibi özelliklerini hatırlamaz oldu. Geri çağırma programı ile hatalar düzeltilmeye çalışıldıysa da yerine verilen cihazlarda da sorunlar çıkınca Galaxy Note 7 üretimi tamamen durduruldu. Müşterilerine çeşitli indirimler sunmaya çalışan Samsung itibar kaybetmenin dibine vurdu.
Samsung'un bu talihsiz tecrübesi, Kullanıcı güvenliğinin, tüm akıllı telefon üreticileri için bir numaralı öncelik olması gerektiğini bir kez daha gösterdi.
4. Kendi Kendine sürüş otomobillerin motorlarında gerçekleştirilen yenilikler,devrim!
Tesla ile başlayan ve otomatik pilotu olan otomobil gerekleştirmeyi taahhüt etme modası diğer üreticilerinde katılmasıyla farklı bir boyut kazandı. Uber Pitsburg'ta şoförsüz otomobilleri devreye alan ilk şirket oldu.
Büyük ve tanıdığımız otomobil üreticileri de boş durmadı elbette. Audi sürücüsüz otomobil teknolojisinin ne kadar gelişmiş olduğunu her kese gösterdi. GM ise bu konuda oldukça yol kat etti. Google'ın özerk programında ilk küçük kaza gerçekleşmişti.Bu kaza olduğunda Tesla'nın otopilot modunda olduğu da açıklanmıştı. Bu aslında alınması gerek daha çok yolun olduğunu da gösteriyor.
Yine de fosil yakıtlardan ne zaman kurtulacağımız henüz belirsiz ama bunun çokta uzun bir gelecekte olmayacağı kesin.
5. Snapchat'in sayısız yenilikleri Onu yerini sağlamlaştırdı!
Evan Spiegel, Snapchat'ın 2016'da hesaba katılması gereken bir güç olduğunu dünyaya gösterdi.
Şirketin birbiri ardına geliştirdiği yenilikler onu bir anda sosyal medya uygulaması olarak somutlaştırdı. Öyleki şirket VR gözlükleri ile giyilebilir giysileri bile ortaya çıkarttı.
6. Hacking gittikçe daha beter bir hal aldı!
Maalesef son yıllarda hack olayları büyüdükçe büyüdü. Ancak 2016 yılı bunların belkide tavan yaptığı bir yıl oldu. Çeşitli örgütler siyasi adayların e-postalarını hack'lerken kuşkusuz en önemli olay Mirai BotNet'in ortaya çıkışı oldu. Bu Meşhur DDos atağı internet kullanımını bütün dünyada etkilemeyi başardı.
2016 bize siber güvenlik geleceğinin ne derece kasvetli olduğunu gösterir gibi.
7. FaceBook Live'ın yükselişi
Canlı Yayın televizyoncuların deyimiyle CAN'dır. Facabook gibi sosyal medya devinin canlı yayın akışına geçmesi kaçınılmazdı. Biraz geç bile olsa Facebook hızlı viral içeriği ile hızlı bir şekilde ne derece doğru bir yatırım olduğunu kanıtladı. Hızlı canlı yayın araçları geliştikçe kurumsal firmalar bile kendi canlı yayınlarını buraya taşıdı.
Gittikçe ölen Meerkat ve Periscope canlı videonun ne derece önemli olduğunu ve bu ölçekte bir platformda çalışabileceğini gösterirken, Facebook Live bunu bir üst boyuta taşımayı başardı.
8. Hyperloop One!
Hyperloop One 2016'dan itibaren insanı mümkün olduğunca hızlı bir yerden bir yere götürebileceğini gösteriyor. Teknolojinin geleceğini gösterecek en iyi ulaşım projelerinden biri hayata geçmeye hazırlanıyor. Toplu taşımada inanılmaz sonuçları olacak bu kesin. Bu Proje testleri önemli olaylardan sadece biri.
9. Apple ile FBI arasıdaki kriz!
Apple iPhone gizliliği konusunda önemli bir dönemecin eşiğinden döndü. Gizlilik ilkesini yerle bir edecek davranış belki de şirketin gelecek 10 yılını etkileyebilirdi. Bir suçlunun iPhone cihazındaki bilgilere erişmek için Apple'dan yardım isteyen FBI ile kendi geleceğini bir anlamda düşünen Apple arasında ortaya çıkan şifre krizi önemli olaylar arasında yer alıyor. FBI sonunda bir başka yöntemle bunun başardı ama bunda da Apple'ın desteği var gibi. Bu özel durum bile hala dijital gizliliğin garanti altına alınması tartışmalarının kesilmesine yol açmadı.
10. Kimse Twitter'ı satın almak istemiyor
Twitter 2016 yılında Donald Trump sayesinde en hareketli ve çalkantılı dönemini geçirdi. Başkanlık seçimlerine muhakkak önemli bir etkisi oldu. Çalkantılı diyorum zira şirkete kurucu ortak ve 2 kere CEO olarak göreve gelen Jack Dorsey gibi isimler şirketin giderek azalan reklam veren ilgisini firenlemek için ciddi tasarruf tedbirleri aldı. bu kapsamda Vine'ı kapattı. İyi ve kar ettiren taraf ise şirketin Büyük spor ligleri NFL, MLB, NHL ve NBA, Bloomberg News ve Cheddar'dan haberler ve hatta Star Wars serisi ile ilgili video anlaşması yapması oldu. Tüm bunlara rağmen kimse Twitter'ı satın almak istemiyor.
11. Facebook kesinlikle küresel güç haline geldi
Facebook 2016 yılında etkileyici ve bazen rahatsız edici yeni zirvelere çıktı.
Bilgi tüketim şeklini değiştirme gücü özellikle Amerikan başkanlık seçimlerinde yapılan propagandaların yayılmasında önemli bir etkisi oldu. Elbette yanlış bilgilendirmeler yüzünden başı ağarmadı değil.Ancak yürüttü sosyal sorumluluk projeleri de yok değil. Dünyanın en icra köşelerine bile internet götürme projesi bunlardan biri. Facebook'un bağımsız mesajlaşma uygulaması olan Messenger, şu anda 1 milyardan fazla kullanıcının kullanımına hizmet ediyor. Şirketin mobil cihazların yayılması ve canlı yayın akışı ile etkilediği kitle giderek büyüyor. Fotoğrafları körlere anlatan yapay zeka çözümlemelerine ne demeli.
1.79 Milyar kullanıcı olan bir şirket ve tam bir küresel güç.
12. Vine'ın Ölmesi! #RIPVine
internetin yaratıcı gençleri için kendini gösterecekleri bir platform vardı o da.. gitti. 2012 yılında kurulan ve 6 saniyelik videolarıyla ilgi çeken platform, Snapchat'in belkide gazabına uğradı.
13. VR Her yerde ve hiçbir yerde!
Sanal gerçeklik bu yıl büyük bir yol aldı. Ancak Viral olmuş VR videoları görmek henüz mümkün olmadı. Facebook'un OCULUS Rift, HTC Vive ve Sony'nin Playstation VR hepsi resmi çıkışlarını yaptı ama henüz üretilen içerik donanımda yakalanan kadar olamadı. Apple ve Microsoft Arttırılmış gerçekliğe yatırım yaparken, Gizemli Magic Leap ise karmaşık gerçeklik üzerinde yatırımlar yapıyor. Doğrusu VR hem her yerde, hem de hiç bir yerde!
14. Uber'in sessiz egemenliği
2016'da Uber yolculuk paylaşım şirketinden çok daha fazlası oldu. 60 milyar dolarlık şirket belkide dünyada kendi kendine sürüşü gerçekleştiren ilk şirket oldu. Şirket dünya hakimiyetini devam ettirmek için arge çalışmalarına 3.5 Milyar dolarlık finansman sağladı. Elbette Londra'dan Fransa'ya bir çok ülkede yasal taksiciler tarafından şikayet unsuru olmaya devam ediyor.
2016'nın En Önemli Teknoloji Olayları
Son Dakika › Teknoloji › İşte 2016'nın En Önemli Teknoloji Olayları! Damga Vuranlar! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?